Android 13’ün kullanım oranı Google’ı fazlasıyla düşündürüyor

Yeni işletim sisteminin kullanım oranları konusunda Android’in iOS’un eline su dökemeyeceği bir kez daha anlaşılmış oldu.

Android 13’ün kullanım oranı Google’ı fazlasıyla düşündürüyor

Eskiden Google, en son Android dağıtımı rakamlarını her ay yayınlardı hatırlar mısınız? Android telefonlarını yapan çok sayıda şirket olduğundan ve bunlardan sadece birinin Android'in geliştirilmesinde yer aldığı düşünüldüğünde, Android telefonlar için güncelleme programı Google'ın Pixel cihazları (en azından güncelleme almaya uygun modelleri) en son Android sürümünü ilk alan cihazlardı. Bu nedenle, genellikle en son Android sürümü, en çok kullanılan Android işletim sistemi sürümü olmazdı. Bu durum, iOS'un aksine, son sürümünün çoğu iPhone cihazında kullanıldığı gerçeğiyle tamamen farklıdır. Elbette, fark şu ki, Apple telefonu ve yazılımı yapar ve daha fazla kontrol sahibidir. Evet, Google Android geliştirir, ancak Pixel serisi dışında Android cihazlarının üretimi hakkında herhangi bir kontrolü yoktur. Bu da, Pixel dışındaki Android kullanıcıları için sinir bozucu bir durum olabilir.

9to5Google aracılığıyla Android Studio'da bulunan son Android dağıtımı rakamları, artık her üç ayda bir güncelleniyor ve Nisan 2023'te, Android 11'in (2020'de piyasaya sürüldü) en çok Android cihazda kullanılan sürüm olduğunu gösteriyor (%23,5). Ardından, Android 10 (2019) tarafından desteklenen %18,5'lik bir Android cihaz payı geliyor ve bunu %16,5 ile Android 12 (2021) takip ediyor. Sonra gelen, Android 9 (Pie) olarak bilinen, 2018'de piyasaya sürülen ve bugün kullanılan Android telefon ve tabletlerin %12,3'ünü kullanıyor.

Özellikle Android'in parçalanmış yapısının iyi bir örneği olarak, en son Ağustos ayından bu yana sunulan Android 13 sürümü, yalnızca Android cihazlarının %12,1'inde yüklüdür. Bunu, Android 8 Oreo (%6,7), Android 7 Nougat (%3,3), Android 6 Marshmallow (%2,5), Android 5 Lollipop (%1,9) ve Android 4.4 KitKat (%0,6) izliyor.

Sonuç olarak, Android işletim sistemi, birçok cihazın kullanılabilirliği nedeniyle büyük bir pazar payına sahip olsa da, güncelleme sorunları nedeniyle iOS kadar homojen bir sistem oluşturamıyor. Android 13'ün dağıtımındaki artış, Android üreticilerinin güncelleme politikalarını genişletmelerinin bir sonucu gibi görünse de, Google'ın Android sürüm güncelleme sorunlarını çözmesi gerekiyor. Bu sorunlar, Android'in gelecekteki büyümesini ve kullanıcıların güncel ve güvenli bir işletim sistemi deneyimi elde etmelerini engelliyor.