'Android 4.1 Jelly Bean' hakkında her şey!

Dün I/O etkinliğinde tanıtılan Android 4.1 Jelly Bean hakkında bilmek istediğiniz herşey burada!

'Android 4.1 Jelly Bean' hakkında her şey!

Dün, dünyanın en büyük şirketi Google için büyük bir gündü. Günün anlam ve öneminin nereden geldiğini zaten biliyorsunuz. Google bir çok yeni cihazını ve bir dizi muhteşem yeniliklerini, I/O 2012 etkinliği ile dün tüm dünyaya Youtube üzerinden canlı yayın yaparak duyurdu.

Google'ın en önemli gelişimi Android 4.1 Jelly Bean'i tanıtmasıyla oldu. Son günlerde yapılan tahminlerden sonra bugün Google I/O toplantısında bütün yenilikleri açıklayan Google tüm dünyanın ilgisini üzerinde toplamayı başardı.

1340866501_ekran-alintisi.jpg

Bakalım Android 4.1'de ne gibi gelişmeler var?

Öncelikle yoğunlaşacağımız nokta "hızlı, akıcı ve pürüzsüz " olarak tanıtılan işletim sisteminin ne gibi değişiklikler içerdiği üzerine olacak. Kullanıcı arayüz tasarımları ve animasyonlarında bir çok değişiklik görülüyor. Google I/O konferansında 2 Galaxy Nexus karşılaştırıldı. Bir tanesi Android Ice Cream Sandwich ile çalışırken diğeri de Jelly Bean ile çalışıyordu. Android UI ve navigasyon programları çalıştırıldığında saniyedeki görüntü hızının oldukça artırıldığı görüldü.

1340866806_1.jpg

Google'ın I/O 2012 etkinliğinde tanıttığı bir diğer yenilik ise, Android 4.1 Jelly Bean ile birlikte gelen, Google Now oldu. Google Now Android takımı için en büyük eklemelerden bir tanesi. Google otomatik olarak spor takımınızın gerçek zamanlı güncellemelerini yapıyor.

Seyahat
edeceğiniz rotayı öğrendikten ve trafik kontrolü yaptıktan sonra toplu taşıma araçlarının bilgisini topluyor. Hangi ulaşım aracına daha yakın olduğunuzu ve hangisiyle daha hızlı gidebileceğinizi belirtiyor. Sizin için herhangi bir restaurant yada buna benzer ihtiyaçlar için önceden araştırma yapıyor.

1340866845_12.jpg
Diğer önemli gelişmelerden bir tanesi de 'Offline Voice Typing'. Siri uygulaması şimdi de Jelly Bean'den geliyor. Ancak daha avantajlı görünüyor çünkü çevrimdışı kullanılan bir uygulama. Bu bağlantı hiç bir şekilde web bağlantısı gerektirmeden kullanılabiliyor.


İlk olarak Amerikan olarak yayınlanan bu özellik çok 'yakında' diğer dillere de çevrilecek. Konferansta gelen açıklamalara göre Arapça,Persçe ve Hebrev dahil olmak üzere 18 dilde bu hizmet sunulacak. Google Voice bu zamana kadar olan rakiprlerinden farklı da olsa, hepsi geride bırakacak gibi duruyor!

1340866869_2.jpg
Sesle arama özelliği Jelly Bean'de oldukça geliştirilmiş. Söylediklerinize çok doğal bir ses tonu ve mantıklı bir şekilde cevap veriliyor. Ayrıca diğer uygulamalara göre daha hızlı konuşması da doğallığa katkı sağlıyor. Ayrıca diğer dillerde de mükemmel sonuç vereceği garanti ediliyor.

1340866888_3.jpg

Küçük fakat dikkate değer bir gelişme ise ana ekran meşgulken bile kolaylıkla hareket özelliği sağlıyor. Ara yüz gelişmeleri çok güzel ve rahat kullanım sağlayacak. Bunu çoklu ekran olarak da değerlendirebiliriz.

1340866906_5.jpg
Değerlendirme sonuçları oldukça elden geçirilmiş, Gmail uygulamalarında okunmamış mesajlarla ilgilenirken bağımsız işlemler yapabilme olanağı sunuyor. Ayrıca Google+'da fotoğraf paylaşımları da uygulamalara dahil edilmiş. Google tanıtımlarının tanımlarına göre Jelly Bean uyarlanabilir,geliştirilebilir,uzatılabilir ve tüm maceralara açık bir işletim sistemi olacak.

1340866958_8.jpg
Diğer bir gelişme ise kamera ve galeri uygulamaları. Akıllı uygulamalar sayesinde güncelleştirmeler otomatik yapılabilecek. Böylece her güncelleştirme öncesi verilerinizin kaybından korkmanıza gerek kalmayacak.

1340866937_7.jpg
Hepimiz bilgisayarlarımızın başına toplanmış Android Ice Cream Sandwich'in heyecanını yaşadığımız günler dün gibi aklımızda. Sadece 6 ay geçmesine rağmen hatta kimileri daha 4.0 versiyonu kullanamadan güncelleme geldi ve 4.1'e yükseldi. Jelly Bean bugün konferansta duyuruldu ancak bu gelişme sadece Gingerebread'ten ICS'e kadar olan gelişmleri değil tüm ekosistemi etkileyecek.

1340866990_15.jpg

İlk bahsedeceğimiz özellik Project Butter. Zamandan tasarruf ve performans artışı içi oldukça uğraşılmış görünüyor. Tüm sistem 60 fps ile çalışıyor. Animasyonlar daha canlı ve hızlı. home screen (ana ekran) kullanımı geliştirilmiş.


Herhangi bir uygulamayı kapatmanıza gerek kalmıyor sadece sürüklüyorsunuz. Açık olan programlarınız dinamik olarak hareket ediyor. Birini kullandığınız sırada başkasına yer kalmazsa birbirlerini iterek ikonlarını küçültebiliyorlar. Ayrıca istenmeyen uygulamaların silinmesi de sadece bir kaydırma işlemiyle tamamlanıyor.

Diğer bir özellik ise offline voice input. Şimdi mikrofonunuzu açın ve telefonunuz uçak modundayken bile aramaya başlayın. Kamera uygulamaları ICS 'ten daha yüksek kalitede. Resimlerini kolayca yerleştirme imkanı sunuyor, sadece sola kaydırmanız yeterli oluyor.

1340867013_14.jpg
Fotoğrafları silmek de aynı şekilde bir dokunuş gerektiriyor. Eğer yanlışlıkla sildiğiniz bir resim varsa basit bir Undo-Geri al tuşuyla fotoğrafı geri alabiliyorsunuz. Ses ve fotoğrafları  paylaşabiliyor ve Google Beam ile video ekleyebiliyorsunuz. Ayrıca NFC asistanı ile Bluetooth cihazlarıyla paylaşım yapabiliyorsunuz.

1340867035_18.jpg

Jelly Bean'in bir parçası olarak Project Butter'dan bahsetmek istiyorum. Android'in önemli problemlerinden bir tanesi bu aşamada çözülüyor. Hem de Systrace performans teşhisine yardımcı oluyor. Project Butter CPU ve grafiklerin birbirleriyle çakışmadan, paralel çalışmasını sağlar. Bunun sayesinde tüm arayüz saniyede 60 frame gösterecek şekilde çalışır, ki bu en yüksek yazılım performansını bizlere sunar.


Grafikler artık tripple-buffered (3lü tampon) yani kaydırma ve geçişlerde, işlemciye giriş çıkış aşamaları çakışmaz böylece en az miktarda birbirinden geri kalmasını sağlar. Dokunmatik ekranda kaydırma işlemleri bir öncekinin çalışmasını beklemeden ani tepkileri algılar. Systrace ise performansta takılmalar olmasını engeller ve aynı performansta kalmasını, gün geçtikçe yavaşlamasını önler.

1340867070_17.jpg

Sunulan diğer bir özellikse klavyedeki kolaylık yani kelimelerin önceden tahmini gibi özellikler ve çevrimdışı ortamda bile işleyen ses takip sistemi. Ayrıca görme engelli insanlar için de ses takip sisteminin arayüzü eklenmiş.

1340867051_19.jpg

Üretim yönetimi başkanı Hugo Barra'nın NFC sistemi ile ilgili verdiği detaylar arasında Android Beam geliştirmeleri ve Bluetooth hoparlör için geliştirilen tap-to-air var. Yapılan istatistiklere göre günde bir milyondan fazla Android cihazı online oluyor. NFC ile ise bu oran bir haftaya denk geliyor. NFC ekipmanı sayesinde akıllı telefonlar bluetooth hoparlöre kolayca bağlanabilecek.  NFC hakkında açıklanmamış bir çok gelişme bulunuyor. Şimdilik bu konuda söyleyeceklerimiz bu kadar.

1340867091_20.jpg
Şimdi ise kenarda kalmış küçük yeniliklerden bahsedeceğiz. Geliştirilmiş arayüz, yenilenmiş UI, hızlı ve doğal konuşmasıyla sesli arama yeteneğinden bahsettik. Knowledge Graph görünümünde hava durumu sorgulaması, Wikipedia ve grafik kart formatıyla online reservasyon sağlayan restaurant uygulamaları baştan düzenlenmiş. Ayrıca araştırma yaparken görmek istemediğiniz sonuçları yine bir kaydırma işlemiyle yok edebiliyorsunuz. Bütün listeyi görmek zorunda değilsiniz. Hikaye burada bitmiyor.

1340867183_googleio20124015-1.jpg

Google Now
, browser kullanımlarınızı ve navigasyon geçmişinizi göz önünde bulundurarak ihiyaçlarınızı önceden tahmin etmeye çalışıyor. Barra'nın konferansta yaptığı denemede Google Now'un kullacının rotasına göre haftalık takviminizi düzenlediğini görüyoruz.


Dolu dolu bir çok seçenekle birlikte düzenlenmiş haftalık planları size sunuyor. Size uygun olanı seçebiliyorsunuz. Son olarak Smart App Updates uygulaması geliyor. Google'ın tamamen kullanıcıları göz önüne alarak geliştirdiği bu teknoloji bakın ne sunuyor?

1340867246_android-smart-updates.png
Her küçük güncelleştirmede kullanıcıların yaşadığı veri kaybı sıkıntılarını göz önünde bulunduran Google, otomatik güncelleştirme yapabilen bir uygulama geliştirmiş.

1340867268_google-play-stats.png

1340868376_665x300-copy.jpg
"Editörün Notu":

Google
ve ekibi yepyeni Android 4.1, Jelly Bean sürümü ile şimdilik kusursuz görünen bir sisteme imza attılar. Android üzerinde uzun zamandır tartışılan hız ve stabil konularına son nokta tamamen koyulmuş durumda. Google'ın mühendisleri hız ve stabil konusunda büyük bir başarı yakalamış. Google'ı Android üzerindeki çalışmalarından ötürü kutlarız. Çok yakında Jelly Bean Android 4.1'in hangi cihazlara geleceğini sizler için açıklayacağız!

Android 4.1 Jelly Bean'dan gelen ilk görüntüler için