Android Marshmallow’un 10 gizli özelliği

Android 6.0 Marshmallow'un kullanışlı 10 özelliği.

Android Marshmallow’un 10 gizli özelliği

Google’ın son sürümü Android N tanıtıldı ancak bir önceki sürümün kullanım oranı halen çok düşük. Android'in son sürümü Marshmallow’u farklı marka ve operatörler tarafından kullanılma aşamasına geldi. Yeni tanıtılan Samsung S7, LG G5’in yanısıra birçok yeni telefon  Marshmallow yüklü yazılım ile birlikte geliyor.

İlginizi çekebilir>>>

Google'ın Android 6.0 Marshmallow yazılımı yakında uygun olan bütün cep telefonları için yayınlanacak. Bu yüzden bazı ipuçlarına ve gizli özelliklere ihtiyacınız olacak. Biz size hayatınızı kolaylaştıracak en iyi gizli özelliklerinden bazılarını listeledik.

Aşağıda ve sonraki sayfalarda bu listeyi inceleyebilirsiniz.

1. Tam olarak ne kadar pil süreniz kaldığını bulun

Telefonunuzun batarya şarjının ne kadar süre yeteceğini merak ediyorsanız Android Marshmallow size kalan şarjınız konusunda daha kesin bir sonuç verebiliyor. Bataryanız tam şarj olduğunu ve kalan şarjınızın ne kadar sürede biteceğini görebiliyorsunuz.

Bunları görmek için Ayarlar -> Pil istatistikleri menüsüne bakabilirsiniz.

1459000852_02-1.png


2- Pil ömrünü yüzde 30 oranında artırma

Telefonunuzun şarjı azaldıysa pil ömrünü % 30 oranında artırabilirsiniz. Buna yeni bir Marshmallow hilesi de diyebiliriz.

Pil ömrünü daha uzun ömürlü hale getirebilmek için pil tasarrufu modunu etkinleştirmek gerekiyor.

Ayarlar -> Pil, menüsüne tıklayın ve açın. Telefonunuzu kullanmadığınız zaman cihazınızı "derin uyku durumuna" getirecek ve arka plan uygulamalarının çalışmasını azaltacaktır.

1459000931_03.png

3- Ana sayfa düğmesine tıkladığınızda Now on Tap Size bilgiler sunuyor

Bir konuşmanın ortasında ya da müzik dinlerken konuşmanıza ya da şarkıya devam ederken Ana sayfa tuşuna bastığınızda Google Now’ın daha akıllı versiyonu olan Now on Tap size konuşmanızla ya da dinlediğiniz müzikle ilgili sorduğunuz sorulara cevap verebiliyor. Örneğin bir klip dinliyorsunuz ve bu şarkı kimin diye merak ederseniz tek tuşla bunu öğrenebilirsiniz.

Bu uygulama Türkiye’ye yeni giriş yapıyor ve kullanamayanlar aşağıdaki işlemleri gerçekleştirerek uygulamayı kullanabilir:

- Google hesabınızla giriş yapın.
- Dil seçeneklerinden "Başka bir dil ekle" kısmına tıklayın ve İngilizce seçin.
- Seçimi yaptıktan sonra ok işaretini kullanarak varsayılan dili İngilizce yapın. 
- Google Now hizmetiniz kullanıma açılacaktır. 
- Google Now uygulamalarınızı indirip kurduktan sonra dil seçeneğini yeniden Türkçe yapabilirsiniz.

 1459001059_011.jpg

4- Uygulamaların telefonunuzda hangi bilgilere erişebileceğine siz karar verin

Google Marshmallow ile kullanıcılarının gizliliğini korumak için kendilerine daha fazla yetki vererek uygulamalara hangi izinleri vereceğiniz kontrol etmenizi sağlayan yeni bir özellik ekledi.

Marshmallow üzerinden uygulamalara talep ettikleri izinleri değil isterseniz sadece gerekli izinleri verebilirsiniz.

 Bu özellik kullanıcıların telefonda hangi uygulamanın hangi izinlere ihtiyacı olduğunu gözden geçirme imkanı da tanıyor.

Örneğin, bir resim çekmek istediğinizde, WhatsApp sadece kamera erişimi için izin isteyecektir.

Uygulama için izinleri kaldırmak veya eklemek için ayarlara gidin -> Uygulamalar -> bir uygulama seçin -> İzinler -> ekle veya iznini kaldır seçeneklerinden birini seçin.

1459001099_04.png


5. Sınırsız sayıda fotoğraf yedekleme

Google'ın yenilediği Fotoğraflar uygulamasında resimlerinizi yedeklemenizi yapmanızı sağlayan ve sınırsız sayıda fotoğrafınızı saklayacak olan senkronizasyon özelliği var.

Eşitleme Yedekleme menüsüne gidin. Yedeklemeyi seçin. Hepsi bu kadar. Fotoğraflar uygulaması aynı zamanda ücretsiz bir düzenleme aracı sunuyor.

1459001124_06.png


6- Geliştirilmiş kopyalama ve yapıştırma

Android geliştiricileri Apple’dan biraz ilham aldı ve yeni bir kopyalama ve yapıştırma özelliğini ekledi. Bir metinden kesilen kelimeyi kopyalamak ya da paylaşmak için ekranın üst kısmında göstermek yerine metnin üzerinde vurguluyor.

 1459001149_05.png1459001157_05-1.png


7- Güvenilir yerlerde Otomatik kilit açma

Evde ya da başka bir güvenli ortamda bulunduğunuzda sürekli telefon kilidini açmakla uğraşmak istemiyorsanız bu özellik sizin için telefon kilidi otomatik olarak açıyor.

Güvenilir yerleri telefon konumunuza eklediğinizde bu özellik siz o konuma geldiğinizde otomatik olarak yardımcınız olacaktır.

Özelliği kurmak için

Ayarlar menüsünde -> Güvenlik -> Akıllı Kilit -> Güvenilir yerler eklemeniz yeterli.

Ayrıca güvenilir bir ses ve güvenilir bir modem de ayarlayabilirsiniz.

 1459001265_07.png


8- Telefonunuzun kilidini açmadan sesli arama

Marshmallow’da kilit ekranında sesli arama düğmesi bulunuyor. Kilit ekranında mikrofon simgesine dokunarak ister bir arkadaşınızı arayın ister mesaj yazın isterseniz web üzerinden merak ettiğiniz bir şeyi arayın.

Ya da isterseniz Google çeviri ile merak ettiğinizi Google’a sorabilirsiniz.

1459001295_08.png

9-  Telefonunuzu mu kaybettiniz? Google da aratın

Telefonunuzu bıraktığınız yeri hatırlıyor musunuz?

Bir bilgisayar, tablet ya da lap-toptan Google'a "benim telefon bul" yazdığınızda telefonunuzun konumunu tespit edecek ve nerede olduğunu gösterecek.

Bu özelliği etkinleştirmek için Android Cihaz yöneticisinde telefonunuza Google hesabınızı ekleyin. Ayrıca Bu bölümde telefonunuzu, kilitlemek ve çalınması durumunda silmek için ayarlayabilirsiniz. Sonra Android Cihaz Yöneticisinde cihazınızın yerini görme seçeneğini aktif edin.

1459001351_09.png

10- Bir arkadaşınızın telefonu aracılığıyla telefonunuza erişin

Telefonunuzu unuttuysanız yine bir arkadaşınızın Android Marshmallow yazılımlı telefon cihazına giriş yaparak mesajlar, fotoğraflar ve diğer bilgilere erişebilirsiniz. Sadece bir misafir kullanıcı olarak oturum açmanız yeterli.

1459001437_145900137410.png.jpg