Apple, Spotify şikayeti nedeniyle 500 milyon euro ceza ile karşı karşıya

2019'da Spotify tarafından yapılan bir şikayet sonucunda Apple, 500 milyon euro tutarında bir ceza ile karşı karşıya kaldı.

Apple, Spotify şikayeti nedeniyle 500 milyon euro ceza ile karşı karşıya

Bu gelişme, dijital müzik servisleri arasındaki rekabetin ne denli kızıştığının ve büyük teknoloji firmalarının pazar hakimiyetinin sorgulanmaya başlandığının bir göstergesi olarak dikkat çekiyor.

Apple, Avrupa Komisyonu tarafından Spotify’dan gelen bir şikayet üzerine 500 milyon euro (yaklaşık 539 milyon dolar) tutarında bir ceza ile karşı karşıya kalabilir. Financial Times’ın Pazar günü yaptığı açıklamaya göre, Amerikan şirketi bilinçli bir şekilde Apple Music’i App Store’da diğer müzik platformlarına, özellikle Spotify’a karşı avantajlı hale getirmekle suçlanıyor.

2019 yılında geriye giden bu şikayet, Spotify’ın Apple Music platformunun ana şirkete telif hakkı ödemediği ve üçüncü parti servislerin maruz kaldığı zor koşullarla karşı karşıya kalmadığı yönündeydi. Apple, bu suçlamaları reddetmeye çalıştı ve ikna edici olmayan bir yanıt yayınladı. Avrupa Birliği’nin başlangıçta Apple’a global cirosunun %10’una kadar, yaklaşık 40 milyar dolarlık bir ceza kesmeyi düşündüğü söyleniyor, bu da teknoloji dünyasını sarsabilirdi.

Apple, Spotify şikayeti nedeniyle 500 milyon euro ceza ile karşı karşıya

Ana sorun, Spotify’ın “Apple vergisi” olarak adlandırılan, her işlemde (bu durumda Premium abonelik için her 10 dolarlık abonelikte 3 dolar) %30 oranında bir kesintiye tabi tutulması. Apple, bu durumun sadece aboneliklerin ilk yılı için geçerli olduğunu ve daha sonra payın %15’e düştüğünü belirtse de, bu, daha önce abonelikten çıkan ve daha sonra yeniden abone olan mevcut müşterileri etkilemiyor.

Apple ayrıca, Spotify’ın App Store’daki “ücretsiz” uygulaması olmasaydı başarılı olamayacağını iddia etti. Ancak bu uygulama geliştiriciler için ücretsiz değil; onlar hâlâ geliştirici hesabını kullanmak için bir ücret ödemek zorunda. Bu çatışma, Spotify’ın uygulama içi satın almaları başlatmamasının da ana nedeni. Avrupa’daki kullanıcılar, Apple Dijital Pazarlar Yasası’na (DMA) uyarsa, bu yeni özelliği ilk deneyimleyenler olabilir, ancak bu, iki şirket arasındaki başka bir açık cephedir.