Apple’ı dolandıran eski çalışanının adeta hayatı kaydı!

Amerikalı teknoloji devi Apple, bir süredir eski çalışanıyla yaşadığı dolandırıcılık sorunlarıyla gündemdeydi. Bu konuda son sözü söyleyen mahkeme, eski çalışanının adeta hayatını kaydırdı.

Apple’ı dolandıran eski çalışanının adeta hayatı kaydı!

Apple, dünyanın en değerli ve yenilikçi şirketlerinden biri olarak bilinmektedir. Ancak Apple, kendi çalışanlarından biri tarafından 17 milyon dolardan fazla bir zarara uğratıldı. Apple'ın Küresel Hizmet Tedarik Zinciri departmanındaki eski bir satın alma görevlisi olan Dhirendra Prasad, haksız kazançlarını geri ödeme ve üç yıl hapis cezalarına çarptırıldı.

Kuzey Kaliforniya Bölgesi Federal Savcısı Ofisi'ne göre, Prasad, "rüşvet almak, parçaları çalmak, faturaları şişirmek ve Apple'ın asla almadığı ürünler ve hizmetler için ödeme yapmasına neden olmak" suretiyle iki tedarikçi ile işbirliği yaparak Apple'a karşı dolandırıcılık yaptı. Prasad, yıllar boyunca Apple'ın dolandırıcılık tespit uygulamalarını bildiği için yakalanmaktan kaçınmayı başardı.

Apple Prasad, bir süre boyunca yakalanmamayı başarsa da, şirket tarafından sonunda ortaya çıkarıldı.

Apple’ı dolandıran eski çalışanının adeta hayatı kaydı!

Geçen yıl kasım ayında posta dolandırıcılığı suçu ve ABD'yi dolandırmak için komplo kurma suçlarından suçlu bulundu. Cezalandırılması sırasında iki kez para aklama komplosu suçlamaları reddedildi.

Prasad'ın üç yıllık hapis cezası ve üç yıl denetimli serbestlik cezası, özellikle Apple gibi önemli şirketlere karşı dolandırıcılık yapmanın tolere edilmeyeceğine dair açık bir mesaj veriyor. ABD hükümeti, Prasad'dan 5.5 milyon dolar değerinde varlıkları zaten ele geçirdi ve Apple'dan dolandırdığı 17.4 milyon doların üzerine ek bir para cezası olarak 8.1 milyon dolarlık bir başka mülkiyeti daha el koymasını emretti. Ayrıca, şemalarının getirisinden vergi ödemediği için İç Gelir Servisi'ne 1.9 milyon dolar ödemesi gerekiyor.

Dhirendra Prasad davası, sahtekarlık yapmayı düşünebilecek diğer çalışanlar için bir uyarı niteliğindedir. Apple gibi şirketler, çalışanlarının dürüstlüğüne ve güvenilirliğine güvenmektedirler ve bu güvenin ihlali ciddiye alınmaktadır.