Bu elektrikli araç yüzde yüz yerli

Türk öğretim üyesi yüzde yüz yerli elektrikli araç geliştirmeyi başardı.

Bu elektrikli araç yüzde yüz yerli

Pamukkale Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Kıvrak yaptığı açıklamada, tamamen yerli elektrikli araç prototipi geliştirdiklerini duyurdu. Çeşitli üniversitelerin elektrikli araç geliştirmek üzere çalışma yürüttüğünü söyleyen Kıvrak, ancak kendilerinden önceki projelerde aracın en önemli parçaları olan motor, sürücü ve bataryanın ithal edildiğini iddia etti.

Kıvrak, 3 yıldır devam ettirdikleri proje kapsamında tamamı yerli ilk elektrikli aracın prototipini ürettiklerini savundu ve "Test sürüşünde istediğimiz sonucu aldık" dedi.

1360072872_050213-pamukkale-universitesi-yuzde-10-yerli-arac-1.jpg

Bu cihazı geliştirmek için 3 yılda 20'ye yakın deneme yaptıklarını söyleyen Kıvrak, şunları sözlerine şu şekilde devam etti:

''Türkiye'deki elektrikli araçlarla ilgili projelere bakıldığında genelde kaporta ve şase üzerine bir şeyler yapılıyor. Motor, sürücü ve batarya üzerine çalışma yapılmıyor. Daha önce üretilen iki elektrikli aracın da motoru, sürücüsü ve bataryası dışarıdan geldi. Bizim tamamen yerli olma iddiasıyla başlattığımız projede üç yılda 20-25 bin lira masrafımız oldu. Akü konusunda Bursa'da tamamen yerli üretim yapan bir firmadan destek aldık. Bu projeyle tamamen yerli elektrikli araç üretilebileceğini gösterdik. Yaptığımız test sürüşlerinde istediğimiz sonuçları aldık. Destek sağlanması halinde üretime geçebilecek durumdayız.''

Kıvrak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından kaporta ve şase üretimi yapılan projelere milyonlarca lira destek verildiğini, asıl desteklenmesi gereken sürücü ve motor projelerine ise destek verilmediğini ve elektrikli araçların şehir içi ulaşımda çok rahat kullanılabileceğini, şehirler arası ulaşımda ise şu anda mevcut bataryaların kilogram başına enerji miktarının hesaba katıldığında uygun olmadığını dile getirdi.