En iyi kameralı telefonlar (Şubat 2016)

En iyi kameralı telefonları değerlendiriyoruz

En iyi kameralı telefonlar (Şubat 2016)

Akıllı telefonların en önemli donanımlarından birisi olan kamera son dönemde oldukça popüler bir hale geldi. Ön kamera ile yapılan selfie çekimleri oldukça popüler olsa da akıllı telefonların arka kameraları halen en önemli özelliklerin başında geliyor.

Geçtiğimiz dönemde birçok test ve karşılaştırmayı sizler için bu satırlardan paylaştık. Hem orta segment hem de üst segment telefonların kamera karşılaştırma sonuçları bizleri bile zaman zaman şaşırttı. 

Bu noktada bilinen en önemli gerçek ise Sony'nin IMX serisi mobil sensörlerinin mobil tarafta tek seçenek olmasıdır. Toshiba'nın ve OmniVision'ın da piyasada kullanılan kamera sensörleri var ama Sony'nin bu noktada üreticilere sunduğu esneklik firmaların Sony sensörleri tercih etmesinin önünü açıyor.

Şimdi dilerseniz bu ayın en iyi kameralı telefonlarına yakından bakalım. Listemizin birinci ya da sonuncu olarak değerlendirmediğimizi belirtmek istiyoruz.

Nexus 6P

Çinin en büyük akıllı telefon üreticisi Huawei'nin üretimi olan Nexus 6P için çok şey söylendi, çok şey yazıldı. Özellikle arka tarafta bulunan ve kamerayı da içine alan cam parçanın kırılması ile ilgili şikayetler alan Google'ın ve dolaysıyla Huawei'nin farklı bir tasarım ile yola devam edip etmeyeceğini zaman içinde göreceğiz ama Nexus 6P'nin kamera performansı bu spekülasyonların çok ötesinde...

1454484092_nexus-6p-1.jpg

1,55 mikron büyüklüğe sahip piksellleri ile rakiplerine göre avantaj yakalayan Nexus 6P, 12,3 megapiksel değerinde Sony'nin en yeni IMX377RS sensörünü kullanıyor. Bu sensörün Galaxy S7'de de kullanılacağını düşünüyorum.Lazer odaklama sayesinde fokus süresinde ciddi bir gelişim gösteren Nexus 6P'de bulunan f/2.0 diyafram aralığı Nexus 6P'nin listemizdeki en iddialı telefonlardan biri olmasını sağlıyor.

1454484342_nexus-6p-arka-kamera.jpg

Nexus 5X

Google'ın LG ile yaptığı ortaklık neticesinde ortaya çıkan Nexus 5X'in de kamera tarafında ciddi bir rakip olduğunu belirtelim. Google her iki telefonunda da Sony'nin 12,3 megapiksel yeni nesil IMX377 RS  kamera sensörünü kullanıyor. Bu da Nexus 6P gibi Nexus 5X'i de oldukça güçlü bir rakip haline getiriyor. LG'nin telefonlarından alıştığımız lazer odaklamayı ve çift led flaş desteğini Nexus 5X'de de görmekteyiz.

1454484989_googlenexus5x-1274.jpg

Bir süre içinde Nexus 5X'in incelemesini sizlerle paylaşmayı umuyorum. Bakalım gerçek şartlarda Nexus 5X ne kadar başarılı olacak...

Samsung Galaxy S6 Edge Plus

DxOMark sitesinin yaptığı karşılaştırmaya göre en kusursuz kamera deneyimi sunan Galaxy S6 Edge Plus gerçek şartlarda mükemmele yakın sonuçlara imza atıyor. 1.12 mikron piksel boyutu ve 16 megapiksel IMX240 RS sensör kullanan Galaxy S6 Edge Plus'ın özel çekim modları sayesinde farklı bir kullanıcı deneyimi sunduğunu belirtelim.

1454485619_1445346985img1293.jpg

Galaxy S6 Edge Plus da bulunan manuel mod sayesinde bir tripod yardımıyla inanılmaz işler ortaya koyabilirsiniz...

LG V10

LG'nin yeni nesil amiral gemisi V10 ile çok şey söyledik ve açıkçası telefonu çok da fazla eleştirdik. Pili, ikinci ekranı, önde yer alan ikinci kamerası hatta ağırlığı konusunda bile V10'u eleştirdik ama eleştiremeyeceğimiz yanlarından birisi V10'un kamera donanımı.

LG, G4 ile birlikte mobil pazarda sadece Vivo Xshot da kullanılan f/1,8 diyafram aralığına geçiş yapan ve bu noktada kimseleri yanına yaklaştırmayan LG, V10'da da bu değeri korumayı biliyor. 16 megapiksel değerinde Sony IMX234 RS kamer sensörü kullanılan V10 rakibi Samsung gibi 1,12 mikron piksel büyüklüğüne sahip. 

1454488717_lg-v10-android-central.jpg

LG V10'un en önemli özelliği ise manuel çekim modunun artık video tarafında da kontrol edilebilmesi. Telefonun üstünde bulunan mikrofonların çekim gücüne kadar özelleştirebildiğimiz bu yenilik sayesinde LG V10 hem fotoğraf çekimi hem de video tarafında iyi işler ortaya koyabiliyor.

Xperia Z5

Sony'nin yeni nesil amiral gemisi Xperia Z5, DxOMark internet sitesinin yaptığı değerlendirmeye göre kamera tarafında Galaxy S6 Edge Plus ile birlikte Android ekosisteminin en tepesinde yer alan 2 telefondan birisi.

1454489302_sony-xperia-z5-review-15-792x446.jpg

Bir türlü çözemediğimiz kamera sensörlerinden birini kullanan Sony'nin kendi telefonu için özelleştirilmiş 23 megapiksel bir kamera sensör kullandığını düşünüyoruz. Rakiplerine göre daha fazla piksel büyüklüğü sunan Sony'nin 1,18 mikron değeri sayesinde ışığı rakiplerine göre daha kaliteli bir şekilde topladığı da ortadaki gerçeklerden bir diğeri.




OnePlus 2

Geçtiğimiz günlerde kendi adıma sipariş verdiğim OnePlus 2 en iyi kameralı telefonlar listemizde yer alan başka bir telefon. Oppo'nun bir iştiraki olan OnePlus geçtiğimiz yıl piyasaya sunduğu OnePlus One ile bilinen tüm gerçeklerin bir yalan haline dönüşmesini sağlamıştı. Büyük üreticilerin amiral gemisi modelleri ile aynı özellikleri tam yarı paraya sunması ve davetiye yoluyla satılmasından dolayı OnePlus One efsane bir ürün haline geldi.

1454491201_ah-oneplus-2-181-1600x1067.jpg

Bizim de teknolojioku.com olarak geniş inceleme ve değerlendirmesini yaptığımız OnePlus One'ın devam telefonu OnePlus 2'de en az ilk nesil kadar kamera tarafında iddialı bir ürün. 


13 megapiksel değerinde OmniVision OV13860 kamera sensörü kullanan OnePlus 2'nin rakiplerine göre en önemli farkı ise 1,335 mikron büyüklüğe sahip piksel boyutlarıdır. f/2.0 diyafram aralığına sahip olan OnePlus 2'nin özellikle gece/düşük ışık performansının oldukça başarılı olduğunun da altını çizelim. Çift led flaş ve lazer odaklamaya sahip olan OnePlus 2 tarafıma ulaştığında detaylı testlerini teknolojioku.com farkıyla sizlerle paylaşacağız.

iPhone 6S

Apple'ın yeni telefonu iPhone 6S'in kamera tarafında büyük bir değişim ve gelişim gösterdiğini söylemeliyiz. Apple, iPhone 4S'ten beri yoluna 8 megapiksel kamera sensörü ile devam etmişti ama bu durum uzun zamandır ilk kez değişti ve Apple iPhone 6S ile birlikte yoluna 12 megapiksel kamera senösrü ile devam etme kararı aldı.

Apple, iPhone 6S'te IMX315 RS kamera sensörünü kullanıyor. Sony ile Apple arasındaki stratejik ortaklıktan dolayı Japon teknoloji devinin geliştirilmiş bir IMX315 RS sensörünü Apple'a verdiğini de rahatlıkla söyleyebiliriz.

1454492383_apple-iphone-6s-1.jpg

f/2,2 değeri ile listedeki en düşük diyafram aralığına sahip olan iPhone 6S'in 1,042 mikron olan piksel değeri ise ortadaki en tuhaf durumlardan birisi. Zira listemizde hem en kötü diyafram aralığı hem de en düşük piksel değeri ülkemizde satılan "en değerli" telefonda bulunuyor.

iPhone 6S'i listeye koymamak ise taraf tutuyor olarak algılanacağından dolayı telefon listemizde yer alıyor ama değerler ortada...

En güzel ve en doğru değerlendirmeyi sizlerin yapacağını düşünüyoruz. Sizin için en iyi kameraya sahip telefon hangisi?