Google'ın Android'i ile Apple'ın iOS'una bir de bu pencereden bakın!

İki devin mücadelesinde kim önde, mağazalardaki uygulama sayıları ve daha fazlası!

Google'ın Android'i ile Apple'ın iOS'una bir de bu pencereden bakın!

Dünyanın en değerli iki şirketi mobil platformda birbirine karşı zorlu rekabetini kaldığı yerden devam ettiriyor. Son yıllarda yakaladığı iyi çıkışı çok iyi kullanan Google'ın köklü şirket Apple'a karşı giriştiği bu mücadelede kazanmak üzere olduğu gözlerden kaçmıyor.

Bildiğiniz üzere Apple yıllardır, büyük bir birikimle bu sektörde hizmet veren firmalardan birisi. Son yıllarda girdiği mobil işletim sistemi sektörüne ise çok hızlı bir giriş yaparak çok iyi bir şekilde tırmanışa geçti. Üzerinden yıllar geçtikçe başarı katlanarak büyümeye devam etti.


iOS'un başarısı Steve Jobs ve arkadaşlarını dünyanın en değerli şirketinin kurucuları ve bünyesinde olan kişiler olarak değerli kılmaya başlayacaktı. iOS mobil dünyanın ilk işletim sistemi olarak yıllar sonra çıkacak işletim sistemlerinden çok daha önde başlamıştı maratonuna. Hal böyle olunca mobil dünyanın olmazsa olmazlarından uygulamalar da diğer işletim sistemlerine nazaran daha üst sayıda olacaktı tabiki.



Günümüzden 4 5 yıl önce ortaya çıkan bir firma ve Android, Google tarafından satın alındı. satın alma işleminin ardından açık kaynak olarak bir devrim rüzgarları estiren Android dünyanın en iyi elektronik firmalarıdan geçer not almayı başardı ve cep telefonu dünyasında tarihe bir büyük bir iz bırakıldı. Artık Android tüm piyasadaki tüm cep telefonlarının en gözde mobil işletim sistemlerinden biris olarak hayat bulmaya başladı.


Kulvara çıktığı günden itibaren rakibinin büyüklüğünü sürekli göz önünde bulunduran Google, işin ciddiyetini kavradı ve hedefe yönelik ilk adımlarını atmaya çoktan başlamış oldu. Android'i aldığı ilk halinden esinlenerek birbirinden değerli mühendisleriyle geliştirip günümüzdeki son nokta Android 4.1 Jelly Bean'e ulaştırmaya başardı.

Aslında Google'ın işi zordu, rakibi çok büyüktü, hedefi epey yol katetmişti, rakibinin uyguladığı uygulama denetim işlemlerini uygulayamazdı, ona kısa süreli yüksek bir başarı gerekiyordu... , biraz '300 Spartalı'vari bir cümle de olsa durumu oldukça güzel özetliyor.

Yani Apple'ın App Store'una yüklenen bir uygulamanın yaklaşık olarak çeşitli sınamalardan, prosedürlerden geçip 1 ay içinde yayına girmesi, bu sürenin Google Play Store'da neredeyse hiç olmaması iki firmanın marketi arasındaki uygulamanın sayısını ortaya koyuyor.


Google Play Store, eski adıyla Android Market çığ gibi büyüdü, büyüme o kadar hızlı ve ani oldu ki kontrol edilemez bir hale geldi. Tabi binlerce uygulamanın olduğu bu markete zararlı uygulamalar da girdi haliyle. Google bu konuda acele davranışının bir hata olduğunu biraz anlasa da geç oldu. Geçtiğimiz aylarda aldığı kararlarla birlikte Play Store üzerinde denetimi arttırmaya daha sert politikalara geçiş yaptığını duyurdu.



Gelelim en önemli noktaya, App Store'da olan uygulama sayısı firma tarafından yapılan duyuruya göre bundan aylar önce 700.000'e ulaşmış, Play Store için bu rakam Google tarafından geçtiğimiz günlerde açıklandı. Öncelikle hedefe yani App Store'un sayısına ulaşıldığını, Play Store'da 700.000'den fazla uygulamanın olduğu duyuruldu.

İki firmanın da bir sonraki hedefi 1 milyon uygulamaya ulaşmak ve duvarı rahat bir şekilde atlatmak.

Sonuç kısmında bir kaç cümle de Apple'ın gözbebeği iOS ve Google'ın gözbebeği Android işletim sistemi için söyleyeceğim. İki sistemi şimdilik karşılaştıranlar aslında istemeden de olsa hata yapıyorlar. İki firmanın mobil sistemlerinin tarihine temellerine bakmıyorlar. Apple'ın iOS'unun stabilliğinin çok iyi olduğu su götürmez bir gerçek, uzun yıllar üzerinde çalışılan köklü bir kod birikimine sahip olan iOS bu konuda üstün de olmak zorunda.

Burada eklemeyi unuttuğum nokta ise Android'in Jelly Bean ile geldiği son noktanın da hiç kötü bir nokta olmadığıdır, bunu belirtmek isterim.


Nedenine gelince, piyasadaki uygulama geliştiricilerinin çoğu Android için uygulama geliştiriyor, geliştirilen uygulamaların çoğu ne yazık ki mecburen de olsa sadece bir veya bir kaç telefonda sınanıyor, test ediliyor. Çünkü sizlerin de bildiği gibi yüzlerde Android yüklü telefon mevcut ve her geçen gün bu sayı artıyor.

1351690306_stevejobs.jpg
Apple'ın çıkardığı iOS işletim sisteminin kullanıldığı mobil cihazların sayısı ise bir insanın parmaklarının sayısını geçmiyor denilebilir. Bu birikim, bu sadelik ve uygulama geliştiricilerinin hazırladığı uygulamaların Apple tarafından stabillik testine tabi tutulması, ondan sonra yayına verilmesi tabiki muhteşem bir telefonu ve işletim sistemini, akıcı bir telefonu ortaya çıkaracaktır, çıkarmazsa sorun var demektir zaten.

1351690343_stevejobs.jpg
Ben ve daha bir çok insan iPhone 5'i eleştiriyor, nedenini kavramıyor kimse, sorgusuz sualsiz, Apple bu vardır bir bildiği gibi dogma düşüncelerden kurtulamıyor o arkadaşlar. Bu çok yanlış, Steve Jobs'ın tanıtım yıllarında yeniliklerin bahsedilirken salondan gelen 'uuuu' 'vaoov' sesleri artık gelmez oldu, Apple sosyal medyada dalga geçilir bir firma haline geldi, ben iPhone 5 için oldukça ümitli ve sağlam bir bekleyiş içine girmiştim.

1351690603_displayhero.png
Gerçekten güzel bir telefon geleceğine inanıyordum fakat, Apple kendinden bekleneni yaptı, zorlama da olsa Galaxy S3'e bir rakip çıkarttı, büyüttü, inceltti, adını da iPhone 5 koydu, piyasaya sürdü sadece bekleneni yaptı, her zamanki gibi fazlasını yapmadı, yazıyı okuyup da illa kesin karar vermenize gerek yok, sadece bir de bu pencereden bakın istedim!

Bu yazı kişisel çıkarımlar içermektedir, eleştiri ve yorumlarda bunu göz önünde bulundurursanız iyi olacaktır, vakit ayırııp okuduğunuz için teşekkür ederim.