iOS'un güvenilirliği belki de ilk kez ciddi şekilde sarsılabilir

Avrupa Birliği'nde iOS kullanıcılarının, üçüncü parti uygulama mağazaları üzerinden uygulamaları indirebilmesine olanak tanıyacak yeni düzenlemelerin ardından Apple, bu değişikliklerin nasıl işleyeceğine dair detayları paylaştı.

iOS'un güvenilirliği belki de ilk kez ciddi şekilde sarsılabilir

Bu yeni sistemin, geliştiricilere daha fazla esneklik sunarken kullanıcıların güvenliğini nasıl koruyacağı merak konusu.

Avrupa Birliği’nin yeni yasalarına yanıt olarak Apple, App Store politikalarında büyük değişiklikler yapıyor. Mart ayından itibaren, Avrupa Birliği’ndeki kullanıcılar, ilk defa Apple’ın App Store dışından uygulama indirebilecek ve satın alma işlemleri yapabilecekler. Bu değişiklikler şimdiden iOS 17.4 beta sürümünde test ediliyor.

Geliştiriciler artık uygulamalarını App Store dışından dağıtabilecek ve ödemeleri doğrudan alabilecekler. Apple, kendi mağazası dışından gelen uygulamalar için bir inceleme süreci uygulamaya devam edecek, ancak bu süreç özellikle platform bütünlüğüne ve kullanıcıları malware gibi zararlardan korumaya odaklanacak. Ancak şirket, dolandırıcılık, kötüye kullanım ve zararlı içerik gibi diğer risklerle ilgilenme şansının daha düşük olduğu konusunda uyarıyor.

iOS'un güvenilirliği belki de ilk kez ciddi şekilde sarsılabilir

Aynı zamanda, Apple komisyon yapısında da değişikliğe gidiyor. Geliştiriciler, abonelikler ve uygulama içi satın alımlar için yüzde 17 oranında bir ücret ödeyecek ve ilk yılın ardından çoğu geliştirici için bu oran yüzde 10’a düşecek. Şirket, kendi mağazası üzerinden yapılan işlemler için yeni bir yüzde üç “ödeme işleme” ücreti ekliyor ve bir milyon indirmenin ardından tüm uygulama indirmeleri için yeni bir €0.50 “temel teknoloji ücreti” getiriyor.

Bu, geliştiriciler için farklı sonuçlar doğurabilecek birçok yeni maliyet anlamına geliyor. Apple, yeni ücret yapısının çoğu geliştirici için şirkete daha az ödeme yapılması sonucunu doğuracağını söylüyor, çünkü temel teknoloji ücreti büyük geliştiricileri en çok etkileyecek.

Tüm bunlar, evet, Fortnite’ın geri döneceği anlamına geliyor. Bu gelişmeler, Apple’ın Avrupa Birliği’ndeki yeni yasal düzenlemelere nasıl uyum sağladığını ve teknoloji devinin, geliştiricilere daha fazla esneklik sunarken kullanıcı güvenliğini nasıl korumaya çalıştığını gösteriyor. Avrupa’daki kullanıcılar ve geliştiriciler için bu değişikliklerin ne anlama geldiği ve mobil uygulama ekosisteminde nasıl bir dönüşüm yaratacağı merak konusu olmaya devam ediyor.