Telefonunuz suya mı düştü? İşte yapılması ve yapılmaması gerekenler

Yaz aylarında en sık rastlanan kazalardan biri olan suya telefon düşürme olayını yaşandıktan sonra saç kurutma makinesi ile telefonu kurutmak tamamen yanlış bir hareket.

Telefonunuz suya mı düştü? İşte yapılması ve yapılmaması gerekenler

Su geçirmeyen telefonlar son dönemde oldukça popüler oldu. Bu telefonlara sahip olan arkadaşlarımızın su altında selfie yaptıklarına şahit olup telefonu su geçiren kişiler olarak bu duruma  sinir olmaktayız. Akıllı telefonlar için en önemli sorunlardan birisi ekran kırılması bir diğeri de sıvı temasıdır. 

1408364226_su-alti-selfie.png

Akıllı telefon üreticileri sıvı teması ile ilgili en ufak bir garanti kapsamı sunmamaktadırlar; bunlara malesef su geçirmediği söylenen telefon üreticileri bile dahildir. Peki böyle bir durum ile karşılaştığınızda ne yapmanız gerekiyor.

Telefonunu sıvı ile temasa maruz bırakan kişiler hemen saç kurutma makinesine sarılırlar ama bu durum sıvının daha içerilere kadar ulaşmasını sağlayabilmeltedir. Bundan dolayı sıvı teması halinde lütfen saç kurutma makinesinden uzak durun. İşte yapılması gerekenler.

1408363648_denizevehavuzagirerkendetelefondanvazgecemiyoruz10.jpg


Sıvı Teması Sonrası Telefonlara İlk Yardım Önerileri

1- Telefonunuzu kapatın

Telefon suya düştükten sonra kapatılmadan geçen üç, beş saniyelik gecikme bile önemli. O yüzden en kısa sürede sudan çıkarılarak kapatılması gerekir.

2- Telefonunuzu parçalara ayırın

Telefon içindeki SD kart, SİM kartı ve bataryayı çıkarın ve kurumaya bırakın. Telefonun parçalara ayrılabilen tüm kısımlarının kuruması için havayla temas etmesini sağlayın.

3- Üzerindeki sıvıyı vakumlayın

Eğer sıvıyı vakumlayacak bir alet yoksa, telefonun kulaklık girişi, şarj ve kart yuvaları vb. deliklerinden suyu ağzınızla vakumlayın.

4 -Kurumaya bırakın

Tüm bu işlemlerin ardından cihazınızı bir tabak princin içine daldırın ve bekletin. Isıyla çalışan çeşitli aletler veya kimyasallar işe yaramaz. O yüzden saç kurutma makinesini bir kenara bırakın ve cihazınızı pirinç dolu tabak içinde 48 saat bekletin.

5-Telefonunuzu uyandırın

Telefonunuzu tabaktan çıkartın, eğer dış tarafında hala nemlenme kalmışsa silin. Nemlenme telefonun içindeyse cihazı tekrar pirinç dolu tabağa koyup bir gün daha bekleyin. Cihaz tamamen kurumuşsa, telefonu açın. Şansınız varsa, telefonunuz yeniden çalışacaktır.

Peki bu duruma düşmemek için ne yapmak gerekiyor? 

Bu duruma düşmemek için öncelikle telefonlarınızı kasko yaptırmanız gerekiyor. Ülkemizde cep telefonlarına çalınma, gasp, kayıp, sıvı teması vb gibi durumlar için kasko yapan firmalar ile kaskonun kapsama alanlarını görüştükten sonra mutlaka bir poliçe imzalamanızı öneriyoruz. 

Cep Kasko, üretcilerin kullanıcı hatası dediği birçok hatayı karşılamaktadır. Kasko firması ile hangi şartların ne şekilde geçerli olacağını ise özellikle sorgulamanızı tavsiye ediyoruz.