Türkiye’nin başı klon telefonlarla dertte olabilir

Akıllı telefon fiyatlarının artması ve satın alma gücünün azalması, vatandaşları klon telefon kullanımına yöneltti. Peki ama ülkemizde kaç adet klon telefon mevcut?

Türkiye’nin başı klon telefonlarla dertte olabilir

Akıllı telefon sektörü günden güne gelişmeye devam ediyor. Ancak hem yeni teknolojilerin daha fazla para gerektirmesi hem de başta COVID-19 olmak üzere pek çok nedenden ötürü akıllı telefonların üretim maliyetlerinin katlanması, ülkemizde satılan akıllı telefonların fiyatlarının da uçmasına neden oldu. İşte bu durumun en açık göstergesi ise, yapılan bir araştırmaya göre yakın bir zamana kadar akıllı telefon değiştirme süresi 2 yıl olan vatandaşın, artık yeni aldığı bir modeli en az 4 sene kullanması gösterilebilir.

Bunun anlamı vatandaş yeni bir akıllı telefon satın almakta zorlanıyor. Ancak bundan daha kötü bir durum var. Yapılan araştırmalara göre, ülkemizde satılan her 3 telefondan 1’i yurtdışından kaçak yollarla getirilmiş ve burada IMEI kopyalamak yani bir diğer ismiyle klonlamak suretiyle çalışır hale gelmiş telefonlardan oluşuyor.

Türkiye’nin başı klon telefonlarla dertte olabilir

Durumun vahametini anlatabilmek için biraz daha sayılara yönelmemiz yeterli olacaktır. Buna göre ülkemizde bir yıl içerisinde satılan sıfır ve ikinci el telefon sayısı 10 milyon civarında. İşte bu telefonların yaklaşık 3,5 milyon adedi sahte IMEI’lerle donatılmış. Bu illegal faaliyetin devlete faturası ise 5-7 milyar lira arası bir tutar.

İşte bu nedenle devletin bir taraftan akıllı telefonların fiyatlarını doğrudan etkileyecek döviz kurunu indirmesi gerekiyorken, diğer bir taraftan ise klon cihazlara ilişkin yeni çözüm önerileri sunması bekleniyor.