ZTE Grand X - İnceleme

Grand X fiyatını hak ediyor mu? İşte detaylar!

ZTE Grand X - İnceleme

Son günlerde yayınlanan Android 4.0 ROM versiyonu ve NVIDIA Tegra 2 işlemcisiyle Grand X ZTE'nin yeni amiral gemisi olmaya aday diyebiliriz. Android OEM orta dereceli telefonlarda ZTE'nin ilk önemli girişimlerinden biridir. ZTE'nin yakın zamanda Grand X'e Jelly Bean güncelleştirmesi yayınlayacağı söylentiler arasında yer alıyor.

ya rakip olacak bu telefonun , ya da nin orta dereceli telefonlarına rakip olup olamayacağını hep birlikte inceleyerek görelim. Grand X'in özel bir yanı var mı ya da ZTE küçük ama etkileyici bir cihaz sunabiliyor mu piyasaya?

Adil olsun ya da olmasın kullanıcıları telefon alırken en çok etkileyen özelliklerden biri tasarım ve materyal kalitesidir. Ne yazık ki Grand X bu bakımdan çok şanslı sayılmaz.

Yuvarlak ve zayıf köşeleriyle Nexus S'i andıran cihaz parlak bir yüze sahip. Cihazı ilk elinize aldığınızda ucuz ve plastik materyallerden yapıldığını hissediyorsunuz. Arka kısmındaki mat siyah kısım rahat bir tutuş sağlıyor ancak ekranı kaplayan tanıdık bir metalik plastik yüzey olduğu belli oluyor.

Ayrıca ekranı temizlemek için elinizle üzerinden geçtiğinizde (ki bunu oldukça sık yaparız) arka kapağın bocaladığını görüyoruz. Menü, ana sayfa, geri ve ara tuşları önceki versiyon telefonlardan tanıdık geliyor ancak eski butonlara rağmen Ice Cream Sandwich işletim sistemini oldukça iyi çalıştırıyor.

Ön kısımda ZTE logosu, mikrofon ve görüntülü konuşma sağlayan ön kamera bulunmaktadır. Ekran tuşlarında LED ışık bulunmaması karanlıkta kullanımı zorlaştırıyor. Gümüş yapıdaki güç butonu sağ üst köşede, aynı materyalden ses tuşları sol üst köşede yer alıyor.

Telefonun sol kısmında standart mikro USB girişi ve 3.5 mm kulaklık girişi bulunuyor. Kulaklık girişi diğer telefonlara oranla daha ortada konumlanmış olsa da yine de kullanışlı. Ayrıca kamera ve SIM kart girişi karşılıklı köşelerde bulunuyor.

HTC One S (7.8mm) ile karşılaştırılamayacak telefon 9.9 mm inceliğe sahip. Bataryayla birlikte yaklaşık 110g ağırlığında. Cihaz 4 GB dahili hafıza, 1650 mAh kamera ve mikro SD kart girişi bulunduruyor. 4.3 inç ekran qHD 960x540 256PPI ekran çözünürlüğüne sahiptir. Ekran özellikleriyle piyasadaki bir çok telefonu arkasında bırakmaktadır.

Ne yazık ki burada övgülerin sonuna geliyoruz. Güneşli bir günde Grand X ile yürüyüşe çıkıyoruz. Direk güneş ışığı altında ekran neredeyse kullanılamaz görünüyor. İç mekanlarda bu durum görülmüyor ayrıca güneşli havada hafif terli ellerinizle ekranı kullanmaya çalıştığınızda bir problem olmadığını belirtmekte fayda var.

Ayrıca ekranın çizilme ve darbelere karşı çok dayanıklı olduğunu söylemek zor. Ancak küçük pürüzler bir yana ekranın iyi çözünürlük özelliklerine hızlı bir dokunmatik ekran deneyimi de dahil olduğunda Grand X ortaya çıkıyor. Piyasadaki yaşıtlarına oranla hala iyi bir telefon.

Ayrıca Google'ın Android cihazlar için geçtiğimiz ay yayınladığı Chrome tarayıcısının hızlı web gezintisinden de yararlanabiliyorsunuz. Kamera özelliklerine gelecek olursak tanıdık bir yüzle karşılaşacağımızı söyleyebiliriz; 5-mega piksel kamera, LED flaş ve VGA ön kamera bulunuyor.

Ön kamera Skype ya da diğer görüntülü konuşma ortamlarında beklentilerinizi karşılıyor. Ne yazık ki arka kamera için aynı şeyleri söyleyemiyoruz, direk güneş ışığı altındaki resimler çok iyi sonuç vermiyor. Karanlık ortamda da çok iyi sonuçlar verdiğini söylemek zor fakat normal ışık altındaki resimlerde de gürültü oranının arttığını söyleyebiliriz.

Android 4.0 kamera uygulaması beyaz ışık dengesini oldukça iyi kuruyor ve resimlere doğal bir hava katıyor. Kamera özelliklerinin iyi olması sizin için ön şartsa günümüzdeki 8 mega piksel kameraları hatta in 41 MP kameralı telefonlarını düşünmenizi tavsiye ediyoruz.

Tegra 2'nin 1080p kayıt kapasitesini rahatlıkla kaldırabilir bir kapasitesi olmasına rağmen ZTE bu telefonda 720p kayıt kapasitesine müsaade ediyor. Grand X'in yazılımı konusunda bazı avantajlar bulunuyor. Android 4.1 gelmesine rağmen marketlerdeki Android 4.0 telefonları düşündüğümüzde hala taze ve kullanışlı bir işletim sistemine sahip.

Android 4.0.4 yerine 4.0.3 versiyonunu kullanan cihazda önceki versiyondan kalan bazı hatalar mevcut. Grand X'te işletim sisteminin önünü kapatan herhangi bir durum bulunmadığı gibi iyi bir Ice Cream Sandwich deneyimi olabileceğini vurgulamak gerekiyor.

ZTE'nin TouchPal klavyesi ve Curve giriş sistemi Grand X için alternatif olarak sunulmuş fakat muhtemelen Android 4.0 klavyesine geri dönmek isteyeceksiniz. Google Play'in geniş uygulama ailesinin yanında ZTE ile gelen bazı uygulama ve müzik seçenekleri de bulunuyor.

Bazı dezavantajlarına rağmen piyasadaki benzer telefonların bir çoğunu gölgede bırakabilen bir telefon. Navigasyon uygulamaları hızlı ve kullanışlı, ekranın kilitleyip açılma süresi 1.5 saniye ve  dokunmatik ekranda herhangi bir donma ya da pürüz oluşmuyor.

Temel özelliklerine yer verecek olursak 512 MB RAM, 1GHz çift çekirdekli Tegra 2 işlemciye sahip ve 3D oyunlarda sizi memnun edecek. 1650 mAh çıkarılabilir batarya iPhone 4 S'in 1432 mAh bataryasından daha iyi bir performansla geliyor.

Ayrıca ZTE Grand X'in sadece Çin'deki N880E model için Jelly Bean güncelleştirmesini duyurdu. Grand X'in yakında İngiltere'de de Jelly Bean güncelleştirmesi alacağı belirtiliyor. ZTE Grand X fiyat konusunda da inkar edilemez bir uygunluğa sahip ve yaklaşık 293$ fiyatla satılıyor.