Teknoloji detoksu nasıl yapılır? Gereksiz kullanımdan kurtulun
Doğru kullanıldığında birçok kolaylığı sunan teknoloji, aşırı kullanıldığında zararlı etkiler bırakıyor. Peki Teknoloji Detoksu Nasıl Yapılır?
Dijital evrilmeyle beraber, vaktimizin çoğunu dijital platformlarda geçirmeye başladık. İnsanlarda sık rastlanan bilgisayar bağımlılığı, yetişkinlerde de sosyal medya bağımlılığı olarak kendini gösteriyor. Bu durum çevre ile olan iletişimimizi de minimuma indiriyor. Aile içerisinde ve arkadaş çevresinde başlayan iletişimsizlik, sosyal hayatta da iş hayatında da olumsuz etkileriyle karşımıza çıkıyor. Teknolojiyle olan ilişkimizi tamamen koparmamız mümkün değil; ama dijital detoks ile kendimizi sınırlamamız mümkün.
Teknoloji hayatımızı domine ediyor, başrolü oynuyor, yönetmenliğini üstleniyor. Benliğimiz, algımız ve davranışlarımız üzerinde belirleyici bir etki gösteriyor. Birçok insan teknolojisiz bir hayat düşünemezken birçok insan da teknolojinin yarattığı olumsuz atmosferden uzaklaşmak için teknoloji detoksu yapıyor.
Teknoloji detoksunu; teknolojinin üzerimizde yarattığı psikolojik ve fizyolojik etkilerden arınmak, zararlı yansımalarından uzaklaşmak, belli bir süre teknolojiden izole yaşamak olarak tanımlayabiliriz. Peki teknoloji detoksu ile nasıl arınırsınız?
İşte yapabileceğiniz teknoloji detoksu için öneriler:
Zamanınız doğru bir şekilde planlayın
Teknolojik cihazlara ayırdığınız zamanı planlayın. Günün büyük bir kısmını onlarla harcamayın. Bilgisayar ve telefonla birlikte yürüyen işiniz varsa akşamları eve geldiğinizde bu cihazlardan uzak durarak beyninizi dinlendirin. Fazlasıyla haşır neşir olmak hem radyasyon açısından zararlıdır hem hareketsiz bir yaşama teşvik eder, hem beyniniz yorulur kaygı düzeyiniz artar hem de gözlerinizi olumsuz yönde etkiler.
Hobilerinize ağırlık verin
Sevdiğiniz şeylere zamanınızı daha fazla ayırın, bunları yapmaktan ne kadar çok keyif aldığınızı gördükçe teknolojik ürünlerden de uzaklaşmaya başlayacaksınız. Kitap okumak, müzik dinlemek, resim çizmek, bulmaca çözmek bunlara örnek olarak gösterilebilir. Böylece hem kendinizi daha iyi hissedecek hem de sosyal medyada ya da işlerde boğulmadan vakit geçirmiş olacaksınız. Dinlendiğinizi de fark edeceksiniz.
Sosyalleşin
Dijital sosyalleşmenin yerine, gerçek anlamda sosyalleşmeyi önceliğin haline getir. Haftanın belirli bir gününde, ev dışında aile toplantıları organize edin ve telefonlarını bir kenara bırakın. Sadece birbirinizle diyalog kurun. Hafta sonu beraber çıkacağınız bir doğa gezisi de teknolojiden arınmanın en güzel yollarından biridir. Ailece veya arkadaşlarınızla çıkacağınız bir gezide, hepiniz telefonunuzu kapatın ve beraber geçirdiğiniz zamana odaklanın.
Mutfakta beraber vakit geçirin
Ailece yemek yapmayı deneyin. Yemek yaparken ailenden yardım al ve görev dağılımı yap. Böylelikle çocuklarınla olan iletişimini güçlendirirken sorumluluk duygularının gelişmesine de katkıda bulunabilirsin. Ayrıca beraber yemek yaparken, birbirinizle olan iletişim artar ve çok daha eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.
Boş zamanlarınızı değerlendirin
İşten geri kalan vakitlerinizi aktiviteler yaparak geçirin. Telefonla uzun saatler uğraşmak yerine dışarıya çıkın, gezin. Spor yapın, sahilde yürüyün ya da koşun. Arkadaşlarınızla bir araya gelin sohbet ederek keyifli zaman geçirin. Sevdiğiniz bir grubun konserine gidin ya da tiyatro izleyin. Daha pek çok etkinlik bularak boş zamanlarınızı değerlendirebilirsiniz. Böylece kendinize fayda sağlayarak daha mutlu hissedebilirsiniz.
Düzenli uyku uyuyun
Teknolojik cihazların negatif yönlerinden biri elinize aldığınızda bırakamamaktır. Özellikle sosyal medyaya girince çıkması zor olmaktadır. Bu durum beyninizdeki sinirleri de olumsuz etkileyerek hayatınıza yansır. Özellikle gece kullandığınızda uyku düzeniniz değişir ve uyumakta zorlanırsınız. Dolayısıyla yatmadan önce telefonunuzu elinize almamanız hatta uzak bir yere koyarak, sesini kısarak uykuya odaklanmalısınız.
Sosyal medyaya ara verin, hayata değil.
Teknolojiden uzaklaşmayı, medeniyetten kopmak olarak görenler var. Öncelikle bu kararınızla ilgili olumsuz düşünceleri geride bırakın. Sizi teknolojiye bağlayan sanal gerçeklikten uzaklaşın ve gerçek anda kalın. Sosyal medya hesaplarınızı belli süreliğine dondurun ve sosyal medya yüzünden kaçırdığınız fırsatlara yönelin. Örneğin uzun zamandır merak ettiğiniz kitabı okuyun, seyahat edin, arkadaşlarınızla vakit geçirin, dergi okuyun. Hobi edinin. Sağlığınız için spora başlayın. Burada söylenen önerileri kulak arkası etmeyin, hayatınıza entegre edin.
Meditasyon yapın
Özellikle zihninizi rahatlatan meditasyon beden olarak da dinlenmenizi sağlar. Kötü ve negatif düşüncelerden sizi uzaklaştırarak beyninizin yorulmasını engeller. Düzenli olarak her gün sadece 10 dakika ayırarak yapacağınız meditasyon ile hayatınızdaki olumlu yönde farklılıkları kendiniz göreceksiniz. Böylece teknolojik cihazlara yönelme dürtünüz de azalacak, uzun yılların verdiği bu alışkanlığı bırakmanız iradeli bir şekilde çok daha kolay olacaktır.
Kararlarınızın arkasında durun
Teknoloji detoksu yapmaya çalışan çoğu kişi, bir gün yapsa bile geri kalan günlerde kararının arkasında duramadığından yakınıyor. Oysa bu işte kararlı olmak anahtar kuraldır. Ancak sağlık sorunlarına da sebep olduğundan telefon ve bilgisayar gibi bazı cihazların kullanımına ara vermek ve azaltmak için ilk önce karar vermek ve daha sonra otokontrol sağlamak gerekiyor.