Otomobil fiyatlarına kur zammı geliyor! İşte yeni zam oranı

1 ayda 8.27'den 9.27'ye gelen dolar/tl kuru otomobillerin fiyatlarına da yansıdı. İşte yeni zam oranı.

Otomobil fiyatlarına kur zammı geliyor! İşte yeni zam oranı

1 ayda 8.27'den 9.27'ye gelen dolar/tl kuru otomobillerin fiyatlarına da yansıyor. Otomobil markaları Kasımda yüzde 5 zam daha yapacak. Bu zamın ardından otomobil fiyatlarına 60 Bin TL daha ekleneceği duyuruldu.

Dünya haliyle çip kriziyle boğuşuyor. Bu duruma bir darbe de şimdi dolar kurundan geldi. Kur son bir ayda yüzde 10'a yakın artınca durum fiyatlara yansıdı. Kasım ayında otomobillere yüzde 3 ila yüzde 5 arasında zam yapacak. Zam oranının Ocak 2022’ye kadar kademli olarak yüzde 12’ye çıkabileceği söyleniyor.

Otomobil fiyatlarına kur zammı geliyor! 60 Bin TL zam geliyor

Yeni zamla birlikte birçok model yüzde 80’lik vergi dilimine dahil olacak. Bundan böyle araç fiyatlarına bir de 60 bin TL'lik vergi farkı eklenecek. 

Otomotiv sektörü ne yazık ki kura en bağımlı sektörlerden biri. Fiyatlar kur artışına paralel sürekli yükseliyor. Son 4 yılda otomobillerdeki fiyat artışı yüzde 200’ü geçti. Sadece ocak ayından bu yana fiyatlar yüzde 20’nin üzerinde arttı. Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) Genel Koordinatörü Dr.Hayri Erce, “Markalar kur artışını hemen birebir yansıtmıyorlar. Ancak ay sonu geldiğinde, kurdaki yükselişle artan maliyetler katlanılamaz seviyeye geldiğinde, zam da kaçınılmaz oluyor. Rekabetin yoğun olduğu bu sektörde, markalar o günkü stratejisi, stoğu ve pazar payı hedefine bağlı olarak farklı oranlarda fiyatları güncelliyor” diye ifadelerine yer verdi.

Erce, “Fiyatlardaki küçük değişimler nedeniyle bir model yüzde 50 ÖTV diliminden yüzde 80’e çıktığında fiyat bir anda 60 bin TL’ye yakın artıyor. Yani sadece kur artışı kaynaklı zam değil vergi yükü de ekleniyor ve çarpan etkisi yapıyor” dedi.

“Yıla iyi başladığımız pazarda, ilk çeyrekte yılsonu için 1 milyon adetlik satışın üzerine çıkabileceğimiz bir tempomuz vardı. İkinci çeyrekte 800 bine düştük. Üçüncü çeyrekte ise bu tempo 700 bin adede geriledi. Şimdi ne olacak bilemiyoruz. Çip bulunurluğu da burada etkili olacak. Ancak çip krizi gevşese bile bu yüksek kur gidişatı ve faizin yüksek olması talebi eninde sonunda olumsuz etkileyecek. Öte yandan talep konusunda yanlış bir algı var. Araç olmadığı için bir tüketici 10 bayi birden gezebiliyor. Bu da talebin çok yüksek olduğu algısı yaratıyor. Arz biraz arttığında, bayileri ziyaret eden tüketici ihtiyaçlarını giderdiğinde, iş realitesine dönecek.”