Tesla, Arizona’da yolcu taşıma izni aldı

Tesla, Arizona’da ücretli yolcu taşıma izni aldı ancak hâlâ sürücüsüz robotaksi seviyesine ulaşamadı.

Tesla, Arizona’da yolcu taşıma izni aldı

Tesla, Arizona’da ride-hailing yani ücretli yolcu taşıma servisini işletmek için resmi izin aldı. Ancak bu adım, CEO Elon Musk’ın hedeflediği tamamen sürücüsüz robotaksi vizyonundan oldukça uzakta. Tesla’nın aldığı sertifika, her araçta ön koltukta bir insan denetleyici bulunmasını zorunlu kılıyor. Şirketin Austin ve Kaliforniya operasyonlarında da aynı gereklilik devam ediyor.

Tesla, Arizona’da yolcu taşıma izni aldı

Tesla, Arizona’da yolcu taşıma izni aldı - Resim : 1

Reuters’a göre Tesla, 13 Kasım’da yaptığı başvurunun onayını bu hafta aldı. Otomobil üreticisi, Eylül ayında yine Arizona’da güvenlik operatörü eşliğinde otonom araç testlerine başlamıştı. Yeni izinle birlikte Tesla, bu araçlarla ücretli yolcu taşımaya başlayabilecek.

Tesla, son çeyrek kazanç çağrısında Musk’ın açıklamalarına göre, robotaksi hizmetini 2025 sonuna kadar sekiz ila on büyük metro bölgesine yaymayı planlıyor. Ancak “robotaksi” tabiri bu aşamada oldukça esnek kullanılıyor. Tesla’nın mevcut sistemi, Waymo’nun tam sürücüsüz “robot şoför” seviyesinden çok uzak ve daha çok bir Uber sürücüsünün Tesla’nın Full Self-Driving yazılımını kullanmasına benziyor. Bu yazılım ise uzun süredir güvenlik tartışmalarının odağında bulunuyor.