Activision Blizzard ciddi ciddi Google'a meydan okumuş

Activision Blizzard'ın Android platformu için planladığı ancak hayata geçiremediği Project Boston, oyun dünyasındaki büyük hayalleri hatırlatıyor.

Activision Blizzard ciddi ciddi Google'a meydan okumuş

Android ve iOS cihazlarda oyun ve uygulama yüklemenin temel yolları Google Play Store ve Apple App Store'dur. Apple, kendi ekosistemi içinde hakim konumda olmasına rağmen, Google için durum farklıdır. Android'in açık platformu, uzun zamandır rakip mağazaların Play Store ile rekabet etmesine izin veriyor. Özellikle, Call of Duty gibi popüler oyunların geliştiricisi Activision Blizzard, bu rakiplerden biri olma yolunda ilerliyordu.

Activision Blizzard'ın Google Play Store ile Rekabet Etme İlgisi Detaylara girmeden önce temel bir soruyu ele alalım: Activision Blizzard gibi şirketler, bir uygulamayı bu mağazalara yüklemenin daha basit bir süreç gibi göründüğünde neden Play Store ve App Store ile rekabet etmek istesin? Cevap genellikle bir şeye dayanıyor: para.

Hem Google hem de Apple, kendi uygulama mağazalarına yüklenen her oyunun gelirinden komisyon alıyor. Yani Call of Duty Mobile gibi bir oyun içinde bir satın alma yaparsanız, Activision Blizzard bu paranın bir kısmını mağaza sahibine ödemek zorunda. Bu komisyon genellikle %5 ile %30 arasında değişiyor. Görünüşe göre Activision, 2019'da kendi mağazasını oluşturarak Google ile rekabet etme fikrini keşfetti.

Activision Blizzard ciddi ciddi Google'a meydan okumuş

Şirket, "Boston" kod adıyla bir proje başlattı. Plan, Candy Crush, Call of Duty Mobile ve Diablo Immortal gibi oyunları bu platformda sunmak ve bunları Play Store'dan çıkarmak içeriyordu. Ancak, bu planlar asla gerçekleşmedi, öncelikle mağaza komisyonlarının değişken doğasından dolayı.

Yalnızca bu gelire bağlı kalan geliştiriciler için, Google'a istenen miktarı ödemek kaçınılmazdır. Ancak, Activision Blizzard gibi bir oyun devi için, özel bir anlaşmaya varmak mümkündür. Bu, onların komisyonu kabul edilebilir bir seviyeye indirmelerine veya tamamen ortadan kaldırmalarına olanak tanıyabilir. Google, bu tür stratejik manevralarla hakimiyetini sürdürmeye kararlı görünüyor.

Apple'ın durumunda, şu anki rakipsiz konumunda, Avrupa Birliği yasalarını takiben iOS 17.2 güncellemesiyle iOS'u yeni uygulama mağazalarına açması bekleniyor. Bu gerçekleştiğinde, şirketin rakibiyle benzer stratejiler benimsemesi bekleniyor.