İlk Türkçe Microsoft oyunu: Forza Horizon 4 inceleme (Video)

Türkçe altyazı seçeneği bulunan ilk Microsoft oyunu olan Forza Horizon 4, devasa haritası ve eğlenceli atmosferi ile türün tutkunlarının tüm beklentilerini karşılıyor. Oyunun video incelemesi ile karşınızdayız.

İlk Türkçe Microsoft oyunu: Forza Horizon 4 inceleme (Video)

Devasa bir dünyada hem eğlence hem de otomobil yarışı keyfini yaşamak isteyenlere hitap eden bir oyun olan Forza Horizon 4, tüm beklentileri karşılayabilecek özelliklere sahip. Birbirinden özel ve pahalı otomobiller, tren, uçak ve Howercraft gibi araçlara karşı çılgın yarışların yapılabildiği oyun bir dizi görev mantığı ile çalışıyor. Ancak oyunun bir sonu olmadığını belirtelim. Devasa bir dünya olduğu için her bir görevi gerçekleştirdikten sonra bile halen eğlenceli bölümleri olan bir oyun var karşımızda.

Forza oyunun tarihi

Açık dünya temalı en iyi oyunlardan biri olan ve Xbox ve Windows 10 platformuna özel bir oyun olan Forza serisinin geçmişi 2005 yılına kadar gidiyor. Öncelikle oyunun Motorspot ve Horizon olmak üzere iki farklı serisinin olduğunu belirteyim. Motorsport adından anlaşılacağı gibi daha çok otomobil yarışı temasını merkeze alan bir seri ve ağırlıklı olarak pist otomobilleri bulunuyor. Forza serisi Motorsport ile 2005 yılında başladı.

Seriye Horizon isimli serinin eklenmesi ise 2012 yılında oldu. Forza Horizon otomobil yarışı mantığı ile festival mantığını harmanlayarak eklenen bir oyun oldu. Eğlenceli yarışlar, yine eğlenceli görevler ve ağırlıklı olarak sokak yarışları bu serinin en önemli özelliği idi.

İlk Türkçe Microsoft oyunu: Forza Horizon 4 inceleme (Video) - Resim : 1


Forza serisinin çıktığı yıllara bakacak olursak karşımıza aşağıdaki gibi bir tablo çıkıyor:

  • Forza Motorsport (2005)
  • Forza Motorsport 2 (2007)
  • Forza Motorsport 3 (2009)
  • Forza Motorsport 4 (2011)
  • Forza Horizon (2012)
  • Forza Motorsport 5 (2013)
  • Forza Horizon 2 (2014)
  • Forza Motorsport 6 (2015)
  • Forza Horizon 3 (2016)
  • Forza Motorsport 7 (2017)
  • Forza Horizon 4 (2018)

İlk Türkçe Microsoft oyunu: Forza Horizon 4 inceleme (Video) - Resim : 2


İlk Türkçe Microsoft oyunu: Forza Horizon 4

Gördüğünüz gibi Horizon serisi iki yılda bir çıkıyor ve muhtemelen bir sonraki sürüm 2020 yılında çıkacak. Forza Horizon 4'ün bu sürümünün önemli bir özelliği var: Microsoft'un ekosistemine özel oyunları içinde Türkçe dil desteği sunan ilk oyun. Ayrıca bu serinin Türkçe desteği sunan ilk sürümü de Forza Horizon 4 oldu. Aslında bu oyun ilk duyurulduğunda Türkçe dublaj seçeneğinin geleceği açıklanmıştı. Ancak dublaj beğenilmediği ve daha iyisini yapacak vakit de olmadığından Türkçe dublaj yerine altyazı seçeneği bulunuyor. Yani oyunun içinde sesli olan tüm konuşmalar İngilizce ama sağ alt köşede bütün konuşmaların Türkçe halini görebiliyorsunuz. Ayrıca menülerin tamamı da Türkçe. Dublaj olsa daha iyi olurdu ama bu hali de güzel olmuş. Emeği geçenlerin emeğine sağlık.

İlk Türkçe Microsoft oyunu: Forza Horizon 4 inceleme (Video) - Resim : 3

Altyazı ile ilgili küçük bir eleştiride bulunmak isterim: Sağ alt köşede çıkıyor ve çok küçük. Büyük bir televizyonda oynadığım oyunda bu altyazıları okumak için epey yakın olmak gerekiyor. Biraz büyütmek iyi olacaktır diye düşünüyorum.

 

Forza Horizon 4 inceleme

Bu genel bilgilerden sonra oyuna geçecek olursak: Bir önceki sürümde Avustralya'da geçirdiğimiz yarış bu sefer İngiltere topraklarında geçiyor. Bu da haliyle trafiğin (Avustralya'da olduğu gibi) soldan olması anlamına geliyor. Bu ilk etapta bizim gibi sağdan trafiğin hüküm sürdüğü topraklarda yaşayan için biraz sıkıntı olsa da kısa sürede bu duruma alışıyorsunuz.

İlk Türkçe Microsoft oyunu: Forza Horizon 4 inceleme (Video) - Resim : 5

Oyunun yeni serisi de öncekine fazlasıyla benziyor. Ancak menü ve arayüzde ciddi geliştirmeler var. Artık çok daha estetik bir arayüz bizi karşılıyor. Ayrıca aracımızın şöförünü en ince detayına kadar tasarlayabiliyoruz. Kadın ya da erkek seçimi yapabildiğimiz gibi giydiği kıyafetten şapkaya kadar birçok aksesuar da ekleyebiliyoruz. Ayrıca otomobilimize de birçok farklı eklenti ve düzenlemeyi yapabiliyoruz. Tabi bunlar zorunlu değil. İsterseniz standart ayarlarda da oynayabiliyorsunuz. Örneğin ben kadın bir sürücü seçtim ve aracımla fazla oynamadım. Tercih size kalmış.

Otomobil derken oyunda 450'den fazla aracın olduğunu belirtelim. Elbette bunların hepsini aynı anda kullanamıyorsunuz ve oyunda ilerledikçe ve para kazandıkça (oyunda bu paraya CR adı veriliyor) bu otomobilleri alabiliyorsunuz.

İlk Türkçe Microsoft oyunu: Forza Horizon 4 inceleme (Video) - Resim : 6

Mevsim yeniliği

Oyunun bir diğer yeniliği ise artık mevsimlerin değişiyor olması. Devasa bir dünya dedik ama artık bu dünyada kış, yaz, sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde oyun oynayabiliyorsunuz. Ancak mevsimleri belli görevleri gerçekleştirdikten sonra aktif hale getirebiliyorsunuz. Haliyle her mevsimin farklı bir aracı ve sürüş şekli oluyor. Ayrıca yarışların karakteri de değişiyor haliyle. Örneğin kış serisinde arazide gidebilecek araçlar kullanırken, yaz aylarında asfalt araçlarını kullanıyorsunuz. Aynı yere yazın ve kışın gelmek farklı bir oluyor. Normalde bir dere yatağı kışın donduğu için size pist haline geliyor. Bu sayede eğlenceli vakitler geçirebiliyorsunuz.

Oyunda ayrıca bazı havyanlar da var. Bunlar arasında koyunlar ve geyikler bulunuyor. Bu arada hiçbir hayvana çarpamıyorsunuz. Bunun da altını çizelim. Mevsimlere ek olarak oyunda gece-gündüz mantığı da var. Belli bir süre sonra güneş batıyor ve gece oluyor. Benzer şekilde gece başladığınız bir yarış güneşin doğuşuyla gündüz devam edebiliyor.

İlk Türkçe Microsoft oyunu: Forza Horizon 4 inceleme (Video) - Resim : 8

Eğlenceli atmosfer

Kişisel olarak beğendiğim ve iki önceki sürümünü halen oynadığım bir oyun olan Fortza Horizon, dördüncü sürümü ile eğlence limiti daha da yukarı çıkarmış. Muhteşem bir dünyada en ufak detayları bile görebiliyorsunuz: Ağaçlardan düşen yapraklar, yağan yağmur, kar taneleri ve daha fazlası ekranın tamamını kaplıyor. Sürüş hissiyatı da araçtan araca değişiyor. Haliyle çok güçlü bir aracı kontrol etmek zorken beygir gücü düşük araçların kontrolü daha kolay.

İlk Türkçe Microsoft oyunu: Forza Horizon 4 inceleme (Video) - Resim : 9

Araçlar demişken yukarıda da bahsettiğim gibi oyunda 450'yi aşkın otomobil bulunuyor. Hepsini burada tek tek yazamayacağım (ama merak eden varsa ilgili haberimizi okuyabilir). Birkaç örnek vermek gerekirse 1926 Bugatti Type 35 C'den 2018 Dodge Challenger SRT Demon'a, 2015 Ferrari 488 GTB'den 2018 Bugatti Chiron'a kadar çeşitli otomobilleri kullanabiliyorsunuz. Araç zenginliği fazlasıyla iyi. Tabi bunların hepsini aynı anda ya da istediğiniz zaman kullanamayabiliyorsunuz. Bazıları için belli görevlerin yerine getirilmesi gerekiyor.

İlk Türkçe Microsoft oyunu: Forza Horizon 4 inceleme (Video) - Resim : 10

Bu arada araçlarla ilgili çok ince ayarlar da bulunuyor. Lastik basıncından süspansiyon sistemine kadar birçok ayarı değiştirebiliyorsunuz. Tabi bu değişiklikler aracın sürüş dinamiklerinin de değişmesine neden oluyor. O bakımdan bu tip ayarlar konusunda bilginiz yoksa fabrika ayarlarını değiştirmenizi önermiyoruz.

İlk Türkçe Microsoft oyunu: Forza Horizon 4 inceleme (Video)

Oyunu PlayStation 4 sahibi editörümüz Ünsal Sarıtoprak ile videolu olarak da inceledik. İşte o video:

Oyundaki görevler ise bazen bir yarışta bulunmak, bazen de bir yere gidip bir şeyler almak ya da bakmak oluyor. Örneğin ev almanız gerekiyor. Ev aldığınızda sürücünüzü kişiselleştirebiliyorsunuz. Yarışlar güzel ancak belli bir süre sonra standarda bağlıyorsunuz. Çünkü bu yarışların tamamı belli kontrol noktalarından geçmeyi gerektiriyor. Her ne kadar araçlar ve çevresel faktörler farklı olsa da yarışların bir süre sonra monotonlaştığı bir gerçek. Yarışlar içinde pist, drug, ralli, sokak ve benzeri yarış seçenekleri bulunuyor. Bu yarışları oyun içinde yeri geldiğinde oynayabiliyorsunuz.

İlk Türkçe Microsoft oyunu: Forza Horizon 4 inceleme (Video) - Resim : 11

Ama yarışlar dışındaki organizasyon ya da etkinlikler ilginizi artırıyor. Örneğin bir film filmin çekimlerinde aracınızla yer alıyorsunuz. Ayrıca harita üzerinde bazı puan tabelaları yer alıyor. Bunları bulup çarptığınızda puan alıyorsunuz. Ek olarak harita üzerinde aracınızla uçuş yapacağınız alanlar bulunuyor. Bu alanlardan atladığınızda size ek puan veriliyor.

Tüm bunlara ek olarak oyunda yoldan gitmek zorunda değilsiniz. Bütün yolculuğu dağ bayır arazide de tamamlayabiliyorsunuz. Oyunun mekanik mantığı gerçekçilik üzerine kurgulanmadığı için aracı çarptığınızda hasar alsa da bu hasar miktarı belli bir seviyenin üzerinde olmuyor. Yani aracı kullanmanıza engel bir durum oluşmuyor. Eğlence üzerine kurgulanan bir oyun için mantıklı bir hareket.

Bu arada Horizon serisinin alameti farikası olan Y tuşu ile aksiyonu geri alma bu sürümde de bulunuyor. Bu sayede bir yarışta yanlış yaptığınız bir hareketi belli bir süre için geriye doğru sarabiliyorsunuz. Biraz hile olsa da zaman zaman işe yarayan bir özellik.

İlk Türkçe Microsoft oyunu: Forza Horizon 4 inceleme (Video) - Resim : 13

Bitmeyen oyun yapmışlar

Devasa bir dünyada geçtiği için Forza Horizon 4, sonu olmayan bir oyun. Bütün görev ve yarışları bitirseniz bile halen keşfedilmesi gereken birçok yeri bulunuyor. O yüzden bu oyunu satın aldığınızda bitmeyeceğini bilmeniz gerekiyor. zira Forza Horizon 4 sonu olan bir oyun değil.

Ben oyunu Xbox One'da deneyimledim. Oyunu satın aldıktan sonra hem Xbox hem de PC (Windows 10'lu bilgisayarınızda) oynayabiliyorsunuz. Yani oyunu bir kez satın alırsanız isterseniz PC isterseniz Xbox üzerinde oynayabiliyorsunuz. Oyunun üç farklı sürümü bulunuyor: Standart Edition Deluxe Edition ve Ultimate Edition. Sürümler arasında ilerde gelecek genişleme paketleri ve bazı araç paketleri anlamında farklar var.

Bizim bu yazıyı hazırladığımız sürüm Ultimate Edition idi. Bu sürümün en önemli farkı ise Formula Drift Otomobil Paketi, Day One Otomobil Paketi ve ilerde yayınlanacak iki yeni oyun eklentisi de bu pakete dahil olarak geliyor.

Bu arada oyunun Microsoft'un Xbox Game Pass paketine dahil olduğunu ve çıktığından itibaren bu pakete abone olanların Forza Horizon 4'ü ücretsiz olarak oynayabileceklerini belirteyim.

İlk Türkçe Microsoft oyunu: Forza Horizon 4 inceleme (Video) - Resim : 14

Gelelim Forza Horizon 4'ün fiyatına

Oyunun fiyatlarına bakacak olursak karşımıza Standart Edition için 229 TL, Deluxe Edition için 300 TL ve Ultimate Edition için de 370 TL rakamları çıkıyor. Rakamlar ne yazık ki Türkiye'deki alım gücüne göre biraz yüksek. Fakat Microsoft'un bu oyunları Türkiye'de daha ucuz satabilmek için epey uğraştığını biliyorum. Hatta basın lansmanında bu konuyu da gündeme getirmiştik (o haberi ve içindeki videoyu buradan görebilirsiniz). Oyunun ABD fiyatının standart sürüm için 60 dolar olduğunu belirtelim. Bugünün kuru ile bile rakam 229 TL'yi geçiyor. Yani Türkiye için özel bir fiyatlandırma yapılmış.

Kişisel fikrim parasını fazlasıyla hak eden bir oyun Forza Horizon 4. Bitmeyen bir oyun olduğu için ara istediğiniz zaman girip oynanabilecek güzel bir oyun. Bu oyunu alıp uzun yıllar eğlenceli bir şekilde oynayabilirsiniz. Bunu söyleyen kişinin halen Forza Horizon 2 oynadığını da belirteyim.

BEĞENDİM

  • Devası harita
  • Eğlenceli atmosfer
  • Otomobil çeşitliliği
  • Detaylı bir dünya

 

 

BEĞENMEDİM

  • Yarışlar belli bir süre sonra sıkıcı hale gelebiliyor
  • Türkçe altyazı çok küçük kalmış (özellikle Xbox için)


Güzel bir otomobil yarışı oyunu arıyorsanız ve eğlence kısmı sizin için daha önemliyse Forza Horizon 4 tam aradığınız oyun. Devasa bir dünyada çeşitli otomobiller kullanmak isterseniz farklı platformlarda bile benzeri olmayan Forza Horizon 4'e bir göz atın derim.