Facebook yapay zekanın oluşturduğu sahte reklamlarla dolmuş!

İletişim şirketi Fenimore Harper tarafından yürütülen araştırmaya göre, İngiltere'de bu yıl gerçekleşmesi beklenen genel seçimler öncesinde Facebook, deepfake Rishi Sunak'ın yer aldığı sahte reklamlarla doldu.

Facebook yapay zekanın oluşturduğu sahte reklamlarla dolmuş!

Firma, geçtiğimiz ay sosyal ağda İngiltere Başbakanı'nı taklit eden 143 farklı reklam buldu ve reklamın 400.000'den fazla kişiye ulaşmış olabileceğine inanıyor. Ayrıca reklamların finansmanının aralarında Türkiye, Malezya, Filipinler ve ABD'nin de bulunduğu 23 ülkeden sağlandığı ve reklamların tanıtımı için 8 Aralık 2023 ile 8 Ocak 2024 arasında harcanan toplam paranın 16.500 dolar olduğu belirtildi.

The Guardian'ın belirttiği gibi sahte reklamlardan biri, Sunak'ın Birleşik Krallık hükümetinin Elon Musk tarafından başlatılan bir borsa uygulamasına yatırım yapmaya karar verdiğini söylediği bir BBC haber programını gösteriyordu. Bu klibin daha sonra bir yatırım dolandırıcılığını teşvik eden sahte bir BBC haber sayfasıyla bağlantılı olduğu bildirildi. Fenimore Harper'ın web sitesinde yer alan video, eğer izleyici konuşurken insanların ağızlarına çok yakından bakmazsa oldukça gerçekçi görünüyor. Deepfake'in ne olduğu hakkında hiçbir fikri olmayan biri, videonun yasal olduğunu düşünerek kolayca kandırılabilir.

Facebook yapay zekanın oluşturduğu sahte reklamlarla dolmuş!

Şirket, bunun "Birleşik Krallık'taki bir siyasi figürün derin sahte bir videosunun ilk yaygın ücretli tanıtımı" olduğunu söylüyor. Bununla birlikte Meta uzun süredir web sitelerinde ve uygulamalarında seçimle ilgili yanlış bilgilerle mücadele ediyor. Bir sözcü The Guardian'a, reklamların "büyük çoğunluğunun" Fenimore Harper'ın raporu yayınlanmadan önce devre dışı bırakıldığını ve "İngiltere'deki kullanıcıların %0,5’inden azının yayına giren herhangi bir reklamı gördüğünü" söyledi.

Meta geçen yılın sonlarında, reklamverenlerin, gönderdikleri reklamların politik veya sosyal nitelikte olması durumunda dijital olarak değiştirilip değiştirilmediğini açıklamalarının zorunlu olacağını duyurmuştu. Büyük olasılıkla ABD'de yaklaşan başkanlık seçimleriyle bağlantılı sahte haberlerin yayılmasının azaltılmasına yardımcı olabileceği umuduyla, kuralı bu yıl uygulamaya başlayacak.