Google+ güvenlik açığından dolayı kapanıyor

Google'ın büyük umutlarla geliştirdiği Google+ sosyal ağı tamamen kapanıyor. Sebebi ise güvenlik açığı.

Google+ güvenlik açığından dolayı kapanıyor

Sosyal ağların popüler olduğu zamanlarda Google tarafından kurulan ve Facebook'a rakip olması beklenirken kendi çalışanlarının bile kullanmadığı Google+ resmi olarak kapanıyor. Her ne kadar Google sebebin az kullanılması ve yeteri kadar ilgi görmemesi olarak açıklasa da asıl sebep bu değil. Sosyal ağın kapanmasının sebebi sistem açığı sonucu kullanıcıları bilgilerinin belli bir süreliğine korunmasız hale gelmesi olarak açıklandı.

Google+ güvenlik açığından dolayı kapanıyor

Google, kısa süre önce yazılım sisteminde yaşanan bir açık nedeniyle, Google+ kullanıcılarının özel bilgilerinin üçüncü tarafların erişimine karşı korunmasız hale geldiğini açıkladı. Şirkete göre bu sorundan yaklaşık olarak 500 bin kullanıcı etkilendi.

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, şirket içi bir yazışmaya dayanarak, Google'ın bu durumdan Mart ayında haberdar olduğunu ancak bunu kamuoyuna açıklamadığını yazdı. Şirket ise açıklamasında, olayın kamuoyuna açıklamayı gerektirecek kadar ciddi olmadığını belirtti.

2011 yılında büyük umutlarla kurulmuştu

Google'ın fişini çektiği ilk hizmet olmayan Google+ 2011 yılında Facebok'a rakip olarak kurulmuştu. Bir dönem Gmail sahiplerinin otomatik olarak abone yapılması da Gogle +'ı kurtaramadı. Bununla birlikte Google, Google+'ı kullanan şirketlere özel Google+ hizmeti sunmaya devam edeceğini duyurdu. Yani kurumsal Google+ şimdilik açık kalacak.

Kullanıcılar sadece 5 saniye vakit geçiriyormuş

Bugüne kadar Google+'ın kullanımıyla ilgili bilgileri paylaşmamayı tercih eden Google, kapanma açıklamasında, Google+ kullanıcılarının platformu çok az kullanıp çok az etkileşime girdiğini, kullanıcıların yüzde 90'ının uygulamada ortalama sadece beş saniye vakit geçirdiği söyledi. Açıklama ardından Google'ın çatı şirketi Alphabet yüzde 1.23 oranında değer kaybetti.

Gerçek neden gizleniyor?

Kullanıcı verilerinin başkalarının eline geçmesi ABD ve Avrupa'da ciddi bir sorun olarak görülüyor ve regülasyonla ilgili kuruluşlar bu tarz veri kaçaklarına pek iyi yaklaşmıyor. Yakın zamanda Facebook'un da başına gelen ve 50 milyon kişinin etkilendiği veri skandalı sonrasında Avrupa Birliği soruşturma başlatmıştı. Soruşturmanın sonucunda Facebook'a yüksek miktarda bir ceza verilmesi bekleniyor.