TikTok yasaklara baş kaldırdı! Kullanıcılarını sokaklara çağırdı!

TikTok, uygulamanın ABD'de yasaklanmasını zorlayabilecek yeni bir yasa tasarısıyla mücadele etme çabalarını hızlandırıyor.

TikTok yasaklara baş kaldırdı! Kullanıcılarını sokaklara çağırdı!

Uygulama, milyonlarca ABD'li kullanıcısını, uygulamanın ABD uygulama mağazalarında mevcut kalması için ByteDance'ı TikTok'u satmaya zorlayacak tedbir konusunda uyarıyor.

Anlık bildirimde "TikTok'un ABD'de kapatılma riskiyle karşı karşıya olduğu" belirtiliyor. "Hemen temsilcinizi arayın." Uygulama içi bir mesaj, kullanıcılara "hükümetiniz 170 milyon Amerikalının Anayasal ifade özgürlüğü hakkını ellerinden almadan önce hemen sesinizi yükseltmeleri" talimatını veriyor. Ayrıca kullanıcılara, posta kodlarını girmeleri durumunda temsilcilerinin ofisini aramaları için bir kısayol da sağlıyor.

Anlık uyarıların halihazırda dramatik bir etkiye sahip olduğu bildiriliyor. Politico muhabiri Olivia Beavers, Meclis çalışanlarının ofislerinin çağrılarla dolup taştığını bildirdiğini söyledi. Bir çalışan X'te "lise öğrencilerinden Kongre üyesinin ne olduğunu soran çok sayıda telefon alıyoruz" dedi.

TikTok yasaklara baş kaldırdı! Kullanıcılarını sokaklara çağırdı!

Ne yazık ki TikTok için tasarıya karşı direnişi artırma planları amaçlanan etkiyi yaratmayabilir. Beavers'a göre bu çağrı seli aslında "geri tepiyor" olabilir; Beavers, tepkinin Kongre üyeleri arasında tasarıya verilen desteğin artması olabileceğini söylüyor. Tasarıyı sunan Temsilci Mike Gallagher, X ile ilgili bir gönderide, anlık bildirimlerin "yasama sürecine müdahale ettiğini" söyledi.

Tasarı yasalaşırsa TikTok'a kendisini ByteDance'ten ayırması için yaklaşık altı ay süre tanınacak, aksi takdirde uygulama mağazası yasağı yürürlüğe girecek. TikTok, Meclis'teki oylamanın ardından yayınlanan bir açıklamada, "Bu yasanın önceden belirlenmiş bir sonucu var: TikTok'un ABD'de tamamen yasaklanması." dedi. "Hükümet 170 milyon Amerikalının Anayasal haklarını ifade etme özgürlüğünü elinden almaya çalışıyor. Bu, milyonlarca işletmeye zarar verecek, sanatçıların izleyici kitlesini mahrum bırakacak ve ülke çapında sayısız yaratıcının geçim kaynaklarını yok edecek."

Dijital hak grupları da tedbire karşı çıkıyor. ACLU bunu "anayasaya aykırı" olarak nitelendirirken diğer gruplar kapsamlı gizlilik mevzuatının Amerikalıların verilerini korumanın daha etkili bir yolu olacağını söylüyor.