Twitter Brüksel ofisini kapattı

Raporlara göre Twitter'ın Brüksel ofisi artık yok, bu da şirketin içerik denetimiyle ilgili yeni Avrupa Birliği düzenlemelerine uymasını zorlaştırabilir.

Twitter Brüksel ofisini kapattı

Yeni sahibi Elon Musk'ın işgücünü yarıya düşürmesinin ardından Brüksel ofisinde çalışan kişi sayısı altıdan ikiye düşmüştü. Financial Times'a göre geriye kalan yöneticiler Julia Mozer ve Dario La Nasa’nın da geçen hafta Twitter'dan ayrılmasının ardından ofis tamamen boşalmış durumdaydı.

Mozer ve La Nasa, Twitter'ın AB'nin dezenformasyon yasasına ve Dijital Hizmetler Yasası'na uymasını sağlama çabalarından sorumluydu. DSA, AB’de geçen hafta yürürlüğe girdi ve Şubat 2024'ten itibaren de tüm şirketler için geçerli olacak. Bu yeni yasa AB hükümetlerine platformların içeriği nasıl denetlediği ve teknoloji şirketlerinin yasa dışı içeriği ne zaman kaldırması gerektiği gibi konularda daha fazla güç veriyor. Platformların, içerik denetleme kararlarının nedenleri konusunda şeffaf olması gerekecek. Kararlardan etkilenen kullanıcılar, içerikleri kaldırılırsa veya erişimleri kısıtlanırsa moderasyon kararlarına itiraz etme hakkına sahip olacak.

Twitter, DSA'nın kurallarına uymazsa ağır cezalarla karşı karşıya kalabilir. Düzenleyiciler, Twitter'a küresel cirosunun %6’sına kadar para cezası verebilir ve hatta platformu yasaklayabilir. AB iç pazar komiseri Thierry Breton, Musk'ı Twitter'ın içerik düzenlemelerine uyması gerektiği konusunda uyardı.

Twitter Brüksel ofisini kapattı

Twitter'ın artık yorum istenebilecek bir iletişim departmanı yok. Musk, Perşembe günü erken saatlerde "ana fikrin" denetleme kurallarını "yasadışı içerik" ile sınırlamak olduğunu söyledi. Dakikalar önce, kullanıcılardan platformdaki çocuk istismarı açısından "Twitter'ın ele alması gereken her şeyi" yanıtlamalarını istedi. Hangi içeriğin yasal olduğuna ilişkin düzenlemeler, yargı alanına göre önemli ölçüde farklılık gösterebilir (örneğin, Almanya'nın oldukça katı sosyal medya fermanları vardır) ve Twitter'ın kurallara göre çalışmasını sağlamaya kendini adamış daha az personele sahip olması şirketin bunu yapmasını zorlaştırabilir.

Bloğun dezenformasyon kodundan sorumlu AB başkan yardımcısı Věra Jourová, Financial Times'a "Avrupa'da bu kadar çok sayıda Twitter çalışanının işten çıkarılmasından endişe duyuyorum" dedi. “Dezenformasyon ve propagandayı etkili bir şekilde tespit etmek ve bunlara karşı önlem almak istiyorsanız, bunun için kaynak gerekir. Özellikle Rusya'nın dezenformasyon savaşı bağlamında, Twitter'ın AB yasalarına tamamen saygı göstermesini ve taahhütlerini yerine getirmesini bekliyorum."