Google da yarışa katıldı: İşte yeni nesil teknoloji

Google, 4.7 kat daha fazla hesaplama gücüne sahip 6. nesil Tensor İşlemci Ünitesini duyurdu. Yeni TPU, yapay zeka ve makine öğrenimi uygulamalarında önemli performans artışları sunacak.

Google da yarışa katıldı: İşte yeni nesil teknoloji

Google, bugün düzenlediği I/O 2024 Geliştirici Konferansı'nda veri merkezleri için tasarlanan altıncı nesil Tensor İşlem Birimi'ni (TPU) tanıttı. Trillium kod adlı bu yeni TPU'nun kesin çıkış tarihi açıklanmadı, ancak bu yıl içinde piyasaya sürüleceği söylendi.

Google CEO'su Sundar Pichai, Google'ın yapay zeka inovasyonuna olan bağlılığını vurgulayarak, "Google, bu an için doğdu. On yıldan uzun süredir GPU'larda öncüyüz," dedi. Ardından Trillium'un etkileyici performans artışlarını duyurdu. Beşinci nesil TPU'ya kıyasla Trillium, çip başına 4,7 kat daha fazla hesaplama gücü sunuyor. Bu başarı, çipin matris çarpma biriminin (MXU) geliştirilmesi ve genel saat hızının artırılmasıyla elde edildi. Ayrıca, Trillium'un bellek bant genişliği de iki katına çıkarıldı.

Google da yarışa katıldı: İşte yeni nesil teknoloji - Resim : 1

Google da yarışa katıldı: İşte yeni nesil teknoloji

Trillium, Google'ın üçüncü nesil SparseCore teknolojisini de içeriyor. Bu teknoloji, "ileri seviye sıralama ve öneri iş yüklerinde yaygın büyük ölçekli görevler için özel olarak tasarlanmış bir hızlandırıcı" olarak tanımlanıyor. Bu sayede Trillium TPUsu modelleri daha hızlı eğitip bu modelleri sunarken daha düşük gecikme süresi sağlıyor.

Enerji verimliliği de Google'ın odak noktalarından biri oldu. Pichai, Trillium'u şirketin "en enerji verimli" TPU'su olarak nitelendirdi. Yapay zeka çiplerine olan talebin hızla artması ve bunun çevresel etkileri göz önüne alındığında, bu oldukça önemli bir gelişme. Google, Trillium'un önceki nesile göre enerji verimliliğinde %67'lik bir iyileşme sunduğunu belirtti.

Google'ın Trillium ile yapay zeka ve hesaplama gücü alanındaki liderliğini pekiştirmeyi hedeflediği açık. Yeni TPU'nun sunduğu yüksek performans, artırılmış bellek bant genişliği ve enerji verimliliği, veri merkezlerinin daha etkin ve sürdürülebilir bir şekilde çalışmasına katkı sağlayacak.