Bulut Bilişim (Cloud Computing) Nedir?

Son zamanlarda adını sıkça duymakta olduğumuz bir kavram olan 'Bulut Bilişim' nam-ı diğer 'Cloud Computing' nedir?

Bulut Bilişim (Cloud Computing) Nedir?

Popülerliği gitgide artmakta olan bu kavram nedir ne değildir, gerçekten bahsedildiği kadar büyük bir teknoloji mi dilimiz döndüğünce bunu izah etmeye çalışacağız.

Bulut bilişimi kısaca tanımlamak gerekirse çalıştırdığımız yazılımların bilgisayarımızda değil de internet üzerinden erişime açık olan, dünyanın farklı yerlerinde bulunan sunucular üzerinden çalıştırılmasıdır. Peki bir yazılımı bilgisayarımızda değil de uzaktaki bir veri merkezinde bulunan sunucu üzerinde neden çalıştıralım? Öncelikle mütevazı donanıma sahip PC'lerle yüksek bir iş gücü elde ediliyor. Ayrıca kullanıcılar belli bir ofise yada alana hapsolmadan kurulum gerekmediği için dünyanın her yerinden Bulut Bilişim hizmetlerine erişebiliyor. Bulut Bilişim özellikle şirketler için verimli bir çalışma ortamı sunuyor olsa da son zamanlarda kişisel kullanıcılar da Bulut Bilişim'in nimetlerinden faydalanmaya başladı. Bulut Bilişim teknolojisinin geleceği gayet parlak.

1331809360_bulut.jpg

Öncelikle belirtmek gerekir ki Bulut Bilişim yeni bir teknoloji değildir. Evimizden, iş yerimizden hatta 3G sayesinde cep telefonu şebekesinin izin verdiği her noktadan internete erişim sağladığımız anda biz zaten bir İnternet bulutunun içine girmiş oluyorduk. Ancak en basit kullanıcı tabiriyle bulut bilişimi, kullanıcının veri depolama merkezi olarak kendi bilgisayarının sabit sürücüsü (Hard Disk) yerine, 3. kişilerin sahip olduğu devasa çevrimiçi sunucuları kullanmasıdır. Bu basit veri depolama hizmetinin yanında söz konusu sunucuların bir işletim sistemi olarak kullanılacağını (Google Chrome OS gibi) veya yazılım depolama hizmetinin sunulacağını da hemen belirtelim. Bu sayede dünyanın neresinde olursanız olun internet bulutuna dâhil olmak suretiyle bilgisayarınızı bilgisayarınız fiziksel olarak yanınızda olmadan yanınızda taşıyabileceksiniz.

Cloud computing uygulama ve servislerine örnek vermek gerekirse Google Mail, Apple MobileMe, Ubuntu One, Picasa, Flickr, Google Docs olarak sıralanabilir. Microsoft (.Net Teknolojisi ve Azure), Sun (Open Cloud) ve Google (App Engine) şu anda bu işe en çok kafa yoran şirketlerin başında geliyor. Microsoft işi bir adım daha öteye götürerek, gelecek Windows işletim sistemlerinin İnternet üzerinden çalışmasını hedefliyor.

1331809492_bulut-bilisim-nedir-400x299.jpg

Avantajları

Cloud computing’in masaüstü uygulamalarına kıyasla ne gibi avantajları olduğuna sırayla bakalım.

Düşük Donanım Maliyeti

Gelişmiş Performans

Düşük Yazılım Maliyeti

Anında Güncelleme

Sınırsız Depolama Kapasitesi

Artırılmış Veri Güvenliği

İşletim Sistemleri Arasında Geliştirilmiş Uyum

Artırılmış Dosya Formatı Uyumu

Grup Çalışması

Gizlilik ve Güvenlik

Dezavantajları

Sabit İnternet Bağlantısı Gerektirmesi

Düşük Hızlarda Düzgün Çalışmaması

Uygulamanın Yavaş Çalışması

Güvenlik Açıkları

Sistem Güncellemeleri

Deneyimsiz bulut operatörü

Kullandığınız Programın Özellikleri

Bulut Bilişim Nedir Sunumunu İndirmek İçin Tıklayınız.