Yapay zekaya ilk darbe geldi! Ortalık karışacak

Yapay zeka önümüzdeki yıllarda insanların işlerini elinden alabilir veya almayabilir, ancak bu arada elde edemeyecekleri bir şey var: patentler.

Yapay zekaya ilk darbe geldi! Ortalık karışacak

Dr. Stephen Thaler, yapay zeka "yaratıcılık makinesi" DABUS tarafından yaratılan iki icat için patent almak için yıllarını harcadı. Reuters'in haberine göre, Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi artık DABUS'u mucit olarak listelerken bu patentlerin onaylanması yönündeki itirazı reddetti.

Mahkemenin gerekçesi, Birleşik Krallık patent kanunundaki "mucidin gerçek kişi olması gerektiğini" belirten bir hükümden kaynaklanıyor. Kararda, temyizin bu durumun gelecekte değişip değişmeyeceği konusuyla ilgilenmediği belirtildi. Thaler'in avukatları yaptıkları açıklamada, "Karar, Birleşik Krallık patent yasasının yapay zeka makineleri tarafından otonom olarak üretilen buluşları korumak için şu anda tamamen uygun olmadığını ortaya koyuyor." dedi.

Yapay zekaya ilk darbe geldi!

Thaler, bir yemek kabı ve yanıp sönen ışık için patentleri tescil ettirmeye yönelik ilk girişimini, bunları icat eden makinenin sahibi olarak 2018 yılında gerçekleştirdi. Ancak Birleşik Krallık Fikri Mülkiyet Ofisi, başvuruda gerçek bir insanı listelemesi gerektiğini söyledi. Thaler karara Yüksek Mahkeme'de ve ardından Temyiz Mahkemesi'nde karşı çıktı ancak Yargıç Elisabeth Laing şunları söyledi: "Yalnızca bir kişi haklara sahip olabilir. Bir makine olamaz."

Amerikalı Thaler da iki ürünü ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi'ne sundu, ancak başvuru reddedildi. Ayrıca, daha önce DABUS'un yarattığı bir sanat eserinin telif hakkını kendisine vermediği için ABD Telif Hakkı Bürosu'na (USCO) dava açmıştı. Dava ABD Columbia Bölge Mahkemesine ulaştı ve Yargıç Beryl Howell'in kararı şu şekilde açıklandı: "İnsan yazarlığı, telif hakkının temel şartıdır." Thaler, bu hükmün anayasaya aykırı olduğunu savundu ancak ABD Yüksek Mahkemesi davayı reddetti. İngiltere ve ABD, Thaler'in dilekçelerini reddederken, kendisi Avustralya ve Güney Afrika gibi ülkelerde başarıya ulaştı.