Android işletim sisteminde büyük değişiklik, Hoşçakal Dalvik Merhaba ART

Google Dalvik sanal makinesinden vazgeçiyor ve böylece stabilite sorunlarını ortadan kaldırmayı amaçlıyor

Android işletim sisteminde büyük değişiklik, Hoşçakal Dalvik Merhaba ART

Google'ın mobil işletim sistemi Android, akıllı telefonların %76'lı tarafından kullanılmakta olup bu işletim sisteminin 2018 yılına kadar aynı kullanım oranına sahip kalacağı otoriteler tarafından öngörülmektedir.

Özellikle uygun fiyatlı telefonların vazgeçilmezi olan Android işletim sistemi büyük üreticiler içinde şu anda tek alternatif gibi görünüyor. LG ve Samsung kendi işletim sistemlerini de "herşeye hazırlıklı olmak adına" hazır tutuyorlar fakat Android işletim sistemi hem ücretsiz olması hemde özelleştirilmeye bu kadar müsait yapısıyla amiral gemisi telefonların şimdilik tek tercihi olmaktadır.

Android işletim sistemi Dalvik ile çalışan bir yapıya sahiptir. Peki, Dalvik nedir derseniz kısaca anlatmaya çalışalım. Dalvik Google tarafından kullanılan bir sanal makinedir. Programların hızlı bir şekilde açılması için önbelleklemenin yapıldığı bu sanal makine sayesinde programlar farklı işlemci ve Ramler ile çalışabilmektedir. Android, derlenmiş Java kodunu çalıştırmak için dinamik çevirmeli "Just in Time"  (JIT) Dalvik sanal makinasını kullanır ve cihazların fonksiyonelliğini arttırıp uygulamaların geliştirilmesi için çalışan geniş bir programcı-geliştirici çevresine sahiptir. (wikipedia)

Son dönemde Android işletim sisteminin stabilite konusunda büyük eleştiriler alması üzerine özellikle üreticiler Google'dan sistemin daha hızlı çalışabilmesini istediler. Google'da bunun üzerine Android RunTime (ART) adında bir sanal makine geliştirdi. Dalvik'te kullanılan "Just in Time" (JIT) adlı derleyici uygulamanın yerine Android RunTime'da (ART) Ahead of Time (AOT) ismi verilen derleyiciye geçilmesine karar verdi.

1403183519_enable-developer-options.png

 AOT derleyicisinin bir web tarayıcı gibi çalıştığını ve yine önbellekleme yaptığının altını çizelim. Dolayısı ile AOT kullanan ART sanal makinesi Dalvike göre çok daha hızlı çalışmakta ve program açılışları normale göre daha hızlı olmaktadır. ART'nin tek kötü tarafı ise daha fazla ROM kullanmasıdır. Bununda özellikle 16 GB hafızası olan ve Micro SD kart desteği olmayan Nexus ve LG gibi cihazlarda büyük bir sorun olabileceğini düşünmekteyiz.

Android 4.4 KitKat ile geliştiriciler için dağıtılmaya başlanan ART uzun zamandır Nexus 4, Nexus 5 telefonlar ile Nexus 7 ve Nexus 10 tabletlerde kullanılmaya başlanmıştı. Önümüzdeki hafta başlayacak olan I/O Google Etkinliğinde bu sistemin nasıl çalıştığı ve etkilerinin ne olduğunu hep birlikte göreceğiz. Stabilite sorunları ile uğraşan ve kendi arayüzünü kullanan telefon üreticileri için bu durumun kolaylık mı yoksa zorluk mu çıkartacağı ise şimdilik belirsizliğini koruyor.

Brian Carlstrorm isimli Google Mühendisinin “Dalvik öldü yaşasın yeni kral” çığlıkları bakalım ne şekilde ses getirecek…