Hızlı tren Maglev dünya hız rekoru kırdı

Japonya'da gerçekleştirilen deneme sürüşünde hızlı tren hız rekoru kırıldı.

Hızlı tren Maglev dünya hız rekoru kırdı

Almanya, Japonya, Güney Kore, Amerika ve Çin'in uzun bir süredir üzerinde çalışmalar yürüttüğü manyetik levitasyon treni Maglev Japonya’da hız rekoru kırdı. Maglev treni Japonya’nın Yamana şehrinde gerçekleştirilen deneme sürüşünde 603 km hıza ulaştı. Tren 280 km uzunluğundaki hattı 40 dakikada kat etti.

Maglev trenlerin günlük yaşamdaki ilk örneği, Çin’in Şangay kentinde kullanılmaya başlandı. 30 km’lik bir hat üzerinde çalışan tren, bu mesafeyi 7 dakika 20 saniyede geçebiliyor. Tren yine Çin’de daha önce 501 ve 590 kilometrelik hızlara ulaşmıştı.

1429620444_5.jpg

Normal hız trenlerine oranla daha hızlı ve ucuz olan Maglev trenleri çok da yabancı olmadığımız bir prensipte çalışıyor. Bildiğiniz gibi iki mıknatısın aynı kutupları birbirini iter. Maglev trenler de temelde bu ilkeyle çalışırlar. Trenlerin altında özel üretilmiş çok güçlü dev elektromıknatıslar yer alıyor. Bu mıknatıslar sayesinde tren, raylar üzerinde 10 mm’lik bir yükseklikte ilerliyor. Tren ve raylar arasında hiçbir şekilde temas sağlanmıyor. Temas başka bir ifadeyle sürtünme gerçekleşmediği için de çok yüksek hızlara rahatlıkla erişilmekte.

Maglev trenler daha ucuz bir maliyete sahip olsa da, trenler için çok güçlü elektromıknatıslar ve çok duyarlı kontrol sistemleri gerekiyor. Mevcut teknoloji henüz bu trenlerin yaygın kullanımına izin verecek kadar gelişmiş değil. Maglev trenler için yerleşim birimleri arasında özel hatlar döşenmesi gerekiyor ve asıl maliyeti yüksek olan söz konusu özel hatlar. Maglev treni 2027 yılında Japonya’da yolcu taşımaya başlayacak.