Çin tarihin en uzun uzay görevine başlıyor!

Çin uzay yarışında ciddi atılımlar yapan en büyük ülkelerden birisi. Uzay tarihinde en uzun insanlı görevi başlatan Çin hakkında detayları aktarıyoruz.

Çin, son yıllarda geliştirdiği uzay programı çerçevesinde 6 ay sürecek olan en uzun insanlı uzay görevi için 3 taykonotu uzaya gönderdi.

Üç taykonotu taşıyan Şencou-13 uzay mekiği, Long March-2F roketi tarafından Çin yerel saati ile 00.23'te uzaya fırlatıldı. Taykonot ekibi, Çin uzay programı için rekor olan 6 aylık süre boyunca yörüngede kalarak kendi uzay istasyonlarında görev yapacaklar. Gönderilen yeni ekipte 55 yaşındaki Cai Cigang'in yanısıra görevdeki tek kadın olan 41 yaşındaki Vang Yaping ve ilk uzay yolculuğunu yapan 41 yaşındaki Yı Guangfu yer alıyor.

Seferin komutanlığını üstlenecek Cai, daha önce 2008'te Dünya yörüngesini kateden "Şıncou-7" görevinde Çin adına ilk uzay yürüyüşünü gerçekleştiren taykonot olmuştu. Cai'ye bu uçuşun ardından "uzay seferi kahramanı" unvanı verilmişti.

Uzay istasyonunda görevlendirilen ilk kadın 

Bu ekipteki ikinci en kıdemli üye olan kadın taykonot Vang ise 2013'te Dünya yörüngesini kat eden ve uzay istasyonunun ilk prototipi niteliğindeki "Tiengong-1" modülünü demirleyen "Şıncou-10" seferine katılan ayrıca 2012'de "Şıncou-9" görevinde yer alan Liu Yang'ın ardından, uzaya çıkan ikinci Çinli kadın olmuştu.

Çin uzan istasyonu kuracak

Çin, ABD'nin yaptırımı olan uzay araştırmaları alanında iş birliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi nedeniyle 2022'ye kadar kendi uzay istasyonunu kurmak için çalışmalar yapıyor.

Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan oluşan istasyon tamamlandığında, Rusya'nın artık faal olmayan Mir Uzay İstasyonu ile yaklaşık olarak aynı boyutlarda olmuş olacak.

Çin uzay yarışında geri kalmamk için yeni çalışmalar yapıyor. Son olarak Ay'a keşif aracı gönder ülke, Mars içinde aynı projeyi yapmayı hedefliyor.

22 yıl önceki yasa yüzünden hiç kimse Windows 11'e yükseltme yapamıyor!
Xiaomi CIVI! Kamerasının içinde bir fotografçı bulunacak!
Samsung'un amiral gemisi katili modeli için geri sayım başladı
Sonraki Haber