Mars tozuyla 3D baskı mı? Göründüğü kadar saçma değil

Washington Eyalet Üniversitesi'ndeki (WSU) bir araştırma ekibi, Mars kayasının simüle edilmiş bir versiyonunu bir 3D yazıcıya beslenebilecek "yüksek performanslı bir malzemeye" dönüştürdü

Akademisyenler, bir blog gönderisinde gelişimin, Mars'ın kendisinde temel araçların ve roket parçalarının üretilmesine izin verebileceğini ve ağır yüklerin Kızıl Gezegene taşınması ihtiyacıyla ilgili çeşitli sorunları çözebileceğini açıkladı.

WSU'da profesör olan Amit Bandyopadhyay, "Uzayda, insanlı bir görev düşünmek istiyorsak, 3D baskı olması gereken bir şey çünkü gerçekten her şeyi buradan taşıyamayız" dedi. "Ve eğer bir şeyi unuttuysak, onu almak için geri gelemeyiz.”

Uzay görevleri sadece kargo kapasitesi ile sınırlı değil, aynı zamanda ağır malzemeleri uzaya taşımak da son derece maliyetli. Blog yazısında açıklandığı gibi, bir NASA mekiğinin, bırakın Mars'a taşımayı, Dünya'nın yörüngesine sadece bir kilo malzeme yerleştirmesinin maliyeti 54.000 dolar civarında.

WSU, "Uzayda veya gezegende yapılabilecek herhangi bir şey ağırlıktan ve paradan tasarruf sağlar - bir şey bozulursa astronotların onu sahada tamir etmenin bir yoluna ihtiyacı olacağından bahsetmiyorum bile" diye yazdı.

Mars tozuyla 3D baskı mı? Göründüğü kadar saçma değil

Yaşayabilir bir malzeme oluşturmak için araştırmacılar, Mars kaya tozunu, gücü ve ısıya dayanıklı özellikleri nedeniyle seçilen bir titanyum alaşımıyla simüle etti ve yüksek güçlü bir lazer kullanarak malzemeleri 2.000 santigrat derecenin üzerine kadar ısıttı. Tamamen Mars tozundan yapılmış bir seramik malzemenin soğutulduğunda çatladığı tespit edilse de ekip, %5 kaya ve %95 alaşım karışımının tek başına titanyum alaşımından hem daha hafif hem de daha güçlü olduğunu keşfetti.

İlgili meblağlar göz önüne alındığında, taşıma ağırlığındaki küçük bir azalma bile yüzbinlerce dolar tasarruf anlamına gelebilir. Aynı şekilde, gelecekte, daha büyük oranda Mars'a özgü kayadan oluşan malzemelerin 3D baskı süreçlerinde kullanılmasına izin veren yeni teknikler keşfedilebilir.

Bandyopadhyay, "[Tekniğimiz], bazı uygulamalarda önemli ölçüde daha iyi performans gösterebilmesi için size daha iyi, daha yüksek mukavemet ve sertlikte bir malzeme veriyor" dedi. “Bu, [3D baskıya uygun kompozitler oluşturmanın] mümkün olduğunu ve belki de bu yönde düşünmeliyiz, çünkü bu sadece zayıf olan plastik parçalar değil, aynı zamanda güçlü ve her türlü kullanılabilecek metal-seramik kompozit parçalar yapmaktır.”

Güneş’in en yakın görüntüsü ortaya çıktı! Hiç böyle görmediniz!
Dünyanın sonu için tarih belli oldu! Çok yakında!
Amazon'dan şok suçlama, buna delil karartma derler
Sonraki Haber