Xiaomi'nin yeni pil teknolojisiyle tanışın: 6000 mAh ve üstü bataryalar geliyor!

Pil teknolojisinde devrim yaratacak olan yeni pil teknolojisi Çinli teknoloji devi Xiaomi'den geliyor. Şirketin geliştirdiği yeni nesil pil sayesinde şarj konusu artık çok canınızı sıkmayacak. İşte detaylar.

Bugün Xiaomi, Çin sosyal ağı Weibo'da pil endüstrisinde devrim yaratacak katı hal pil teknolojisi geliştirdiğini duyurdu. Bu yeni pil teknolojisinin yüksek enerji kapasitesine sahip olması ve normal pillerden daha güvenli olması, çeşitli testlerin de gösterdiği gibi akıllı telefonlar için önemli bir gelişme olarak görülüyor.

Xiaomi 6000 mAh ve üstü bataryalar sunacak

Katı hal piller ile normal piller arasındaki en önemli farklardan biri elektrolitin şekli diyebiliriz. Zira aşağıdaki resimde de göreceğiniz üzere ciddi farklar bulunmakta. Katı hal piller ayrıca, elektroliti tamamen veya kısmen katı hal elektrolitlerine yükselterek darbelere karşı çok daha dayanıklı hale getirirken, daha uzun pil ömrü sunuyor.

Katı hal pil teknolojisinin avantajları

  • Enerji yoğunluğu 1000Wh/L'yi aşıyor.
  • Düşük sıcaklıklarda deşarj performansı %20 artar.
  • Mekanik şoklara (iğne yerleştirme testi) karşı başarı oranı önemli ölçüde artar.

Katı hal pillerinin en önemli avantajı, yüksek enerji yoğunluğuna sahip olmasıdır. Mevcut kimyasal pillerde artan enerji yoğunluğu, endüstri için önemli bir zorluk olmuştu. Katı hal pillerin depolama kapasitesi, silikon oksit malzemelerinkinden iki ila üç kat daha fazla ve pilin enerji yoğunluğunu önemli ölçüde arttırıyor. Ayrıca, katı hal pillerin yapısı bu pilleri daha dayanıklı hale getirerek pildeki kısa devre olasılığını da önemli ölçüde azaltmakta.

Resimden de anlaşıldığı üzere standart pillerin anot ve katotları arasında elektrolit bulunuyor. Ama Xiaomi'nin geliştirdiği yeni pil sayesinde aradaki elektrolit boşluğu Solid Elektrolit ile doldurularak yoğunluk ve ek kapasite sağlanabiliyor.

Bu pil teknolojisinin geliştirme ve üretim süreçleri hala önemli zorluklarla karşı karşıya ve henüz seri üretime geçemedi. Ancak laboratuvar testleri, katı hal pillerin enerji yoğunluğunun 1000Wh/L'yi aştığını ortaya koydu. Xiaomi, Xiaomi 13 prototiplerinde 6000 mAh ultra büyük kapasiteli katı hal pil kullandı. Xiaomi 13'ün son versiyonu ise 4500 mAh kapasiteli bataryaya sahip. Yeni pil teknolojisinin normal pillere göre çok daha büyük bir kapasiteye sahip olduğunu buradan anlamak mümkün.

Katı hal pil teknolojisi, düşük sıcaklıklarda yüksek dayanıklılık sunuyor

Düşük sıcaklıktaki deşarj performansında %20'lik artış, katı hal pillerini kışın daha güvenilir hale getiren bir diğer önemli özellik diyebiliriz. Normal pillerin elektrolitlerinde kullanılan sıvının karakteristik özelliklerinden dolayı, düşük sıcaklıklarda sıvının *Viskozitesi keskin bir şekilde artarak iyonların taşınmasını engeller.

*Viskozite: Viskozite, akmazlık veya ağdalık, akışkanlığa karşı direnç. Viskozite, bir akışkanın, yüzey gerilimi altında deforme olmaya karşı gösterdiği direncin ölçüsüdür.

Bu, normal pillerin soğuk havalarda deşarj performansını önemli ölçüde kötüleştiriyordu. Mevcut elektrolitlerin katı hal elektrolitleriyle değiştirilmesi, düşük sıcaklıktaki ortamlarda bile deşarj performansını korumak için ideal olacak.

Yeni katı hal pil teknolojisini önümüzdeki yıllarda birçok Xiaomi akıllı telefon modelinde görebiliriz. Bu teknolojinin en heyecan verici özelliği, yüksek kapasiteli pillerin artık boyut olarak çok daha küçük olacak olması ve telefonların kalınlığının çok daha ince olarak tasarlanabilmesi olacak.

Rusya yüzyılın kurtarma operasyonunda büyük ilerleme kaydetti!
Bilim adamları, Dünya'nın iç çekirdeğinde yeni bir katman olduğuna dair kanıt buldular
Joe Biden TikTok’u yasaklayabilecek yasayı imzaladı
Sonraki Haber