Dünyanın en hızlı süper bilgisayarı!

Dünyanın en hızlı süper bilgisayarı! İçlerinde saniyede 537 katrilyon işlem yapabilen bile var.

Bilindiği üzere Yüksek performanslı bilgisayarlara “Süper Bilgisayar” denir. Bu bilgisayarların önemli kullanım alanları vardır. Hava durumu tahminleri, silahlar, okyanus olayları ve diğer fiziki fenomenler için kullanılanlar bunlardan bazılarıdır.

Süper bilgisayarların performansı, saniye başına milyon komut yerine (million instructions per second “MIPS”), saniye başına kayan nokta işlemleri (floating — point operations per seconds“FLOPS”) ile ölçülür.

Beynimiz bir bilgisayar olsaydı, saniyede 38 trilyon işlem yapabileceğini biliyor muydunuz? Bu, dünyanın en hızlı süper bilgisayarından 500 kat daha fazla.

Gelelim asıl konumuza; yılda iki kez güncellenen TOP500, dünyanın en hızlı süper bilgisayarlar seçkisinde haziran itibarıyla Japonya’dan Fugaku birinci oldu. 

Fugaku, geçen hafta ABD firması IBM'in Summit adlı süper bilgisayarının işlem kapasitesini 2,8 kat aşarak dünyanın en hızlı süper bilgisayarı unvanını almıştı. Fugaku'nun birinci olması ile Summit ikinci sıraya yerleşti. 

İki yılda bir yayımlanan 500 bilgisayarlık listede Summit dört kez ilk kez sırada yer almıştı. Fugaku ise bu alandaki Çin-ABD hakimiyetini kırarak 11 yıl sonra yeniden Japonya'yı birinciliğe taşımış oldu.

İşte listede yer alan, dünyanın en hızlı bilgisayarları;

Popüler Haberler