16. Avrasya Ekonomi Zirvesi İstanbul’da başladı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in açılışını yaptığı 16. Avrasya Ekonomi Zirvesi İstanbul’da başladı.

16. Avrasya Ekonomi Zirvesi ekonomi, enerji, sağlık, eğitim, kültür, ekolojik diyalog, modernleşme, kadın, bilgi teknolojileri, savunma sanayi, güvenlik konulu oturumlarıyla birinci gününde önemli tartışmalara sahne oluyor. Zirvede 50’nin üzerinde ülkeden yaklaşık 500 temsilci Kafkaslar, Orta Asya, Ortadoğu ve Balkanlar’daki ekonomik gelişmeleri farklı perspektiflerden masaya yatırıyor.

Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı tarafından bu yıl 16’ncısı düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi, İstanbul WOW Hotel’de 10-11 Nisan 2013 tarihlerinde tüm dünyadan 100’e yakın cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanın katılımına sahne oluyor.

Avrasya Ekonomi Zirvesi T.C. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova’nın gönderdikleri mesajların okunmasıyla başladı. T.C. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül mesajında şunları söyledi: “Küresel güç dengesinin Batı’dan Doğu’ya ve Kuzey’den Güney’e kaydığı bir konjonktürde, Avrasya coğrafyasının konumu ve gelecekte üstleneceği rolün önemi yadsınamaz. Bu bağlamda, bu yılki etkinlikte tartışılacak konuların ‘Tek Kutuplu Dünya mı Çok Kutuplu Dünya mı’ sorusu etrafında şekillenmesi isabetli olmuştur. Türkiye başta BM Güvenlik Konseyi olmak üzere küresel yönetişim kurumlarının küresel siyasete ve ekonomiye yön veren oluşumların çağın ihtiyaçlarına göre daha kapsayıcı ve adil bir hale getirilmesi gerektiğini savunagelmektedir. Avrasya’daki ülkelerin uygulamalarıyla yeni küresel yapının şekillendirilmesinde önemli rol üstleneceklerine inanıyorum.”

Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED)’in de desteklediği etkinlikte, Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver açılış konuşmasında 16 yıldır düzenlenmekte olan Avrasya Ekonomi Zirvelerinin Afrika’dan Latin Amerika’ya kadar kapsamını genişlettiğini bildirdi.

Zirvenin ana sponsoru Türk Telekom’un CEO’su Tahsin Yılmaz, konuşmasında telekom sektörüne dair bazı veriler paylaşarak şunları söyledi: “Sektörümüzün Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesinin arkasındaki itici güç olacağına inancımız tam. 2012 sonu itibariyle açıklanan son verilere göre bilişim sektörü cirosu 40 milyar dolara ulaşmış bulunuyor. Türk Telekom Türkiye altyapısını inşa eden yatırım faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine de katkı sağlıyor. Özelleştirmeden sonraki 7 yıl içinde 13 milyar lirayı aşkın yatırım yaptık. Kısa süre önce ülkemizde fiber optik modernizasyon projesini başlattık. Bizler eğitim, sağlık, eğlence ve enerji alanlarında değer yaratacak teknolojilerin yaratılmasında öncülük etmeyi planlıyoruz. Intel’in yaptığı araştırmaya göre 2020 yılında internete bağlı cihaz sayısı 20 milyarı aşacak. Microsoft Türkiye’nin yaptırdığı bir araştırmaya göre, 2020 yılında bilişim harcamalarının yüzde 20’si mobilite, sosyal ağlar, bulut ve büyük veri olarak bilinen yeni mega eğilimlerden oluşacak. Medya, bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon sektörlerinin yakınsaması devam ediyor. Biz bu alanda Türkiye’yi bölgenin iletişim merkezi haline getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türk Telekom olarak bunun için her türlü işbirliğine açık olduğumuzu bildirmek istiyorum.”

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, konuşmasında “İstanbul’un pek çok markası var. Bu şehrin tarihi, kültürü, sanayisi, ticareti, 2020’de gerçekleşmesini arzu ettiğimiz olimpiyatlarıyla sporu ve İstanbul borsası vasıtasıyla yeni finans ruhu İstanbul’un markaları olmaya devam edecek. En fazla gururlandığımız şeyin, bu şehrin bir iş merkezi, ticaret merkezi olmanın yanı sıra İstanbul’un markaları içinde yer alan sevgi ve hoşgörü olduğunu belirtmek istiyorum. 16. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde İstanbul’un sevgi ruhunu paylaşarak meselelerin ortak paydada bir araya getirilecek ve meselelere çözüm yolları aranacak olmasından mutluluk duyuyorum” dedi.

Zirvede İzmir Vali Yardımcısı ve EXPO 2020 İzmir Genel Sekreter Yardımcısı Şahin Aslan, İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, TüİHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi ve İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı İbrahim Çağlar da birer konuşma yaptı.

T.C. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Türkiye ekonomisi çok güçleniyor. Biz 26 sırada aldığız ekonomiyi 16. sıraya yükselttik. Ancak biz büyük milletiz, büyük bir devletiz, dolayısıyla 16 sırada olmak bizleri tatmin etmiyor. 2023 yılında Türkiye’yi 10 büyük ekonomi arasına taşıyacağız. Bunun için ‘Hedef 2023, Türkiye hazır’ diyoruz. 500 milyar dolarlık ihracat kişi başına yaklaşık 25 bin dolarlık GSMH öngörüyoruz” dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Orta Asya’dan Balkanlara uzanan Avrasya coğrafyası kadim bir coğrafyadır. Günümüzde Avrasya coğrafyası siyasi, ekonomik ve ticari alanlarda fırsatlar ve işbirliği imkanları sunmaktadır. Yaklaşık 25 milyon kilometrekarelik bir alanı kapsayan 400 milyonu aşkın nüfusun yaşadığı bölgedeki devletlerin toplam GSMH’si 4 trilyon doları geçmektedir. Zengin beşeri ve doğal kaynaklar kullanılmayı beklemektedir. Altyapı enerji ve ulaşım sektörlerinde muazzam potansiyel bulunmaktadır. Bilimde kültürde ve teknolojide çok önemli fırsatlar vardır. Bütün bu bölge ortak coğrafyamızdır. Güvenliğinin, huzurunun ve refahının sağlanması korunması ortak sorumluluğumuzdur. Bu bölgenin işbirliğine ve gelişmeye ne kadar açık ve hazır olduğunu görmekten memnuniyet duyuyorum. Avrupa’nın 6. büyük ekonomisine sahip Türkiye uluslararası alanda yükselen profili, yükselen siyasi ağırlığı, dinamik ekonomisi, tüm dünya ülkelerinin dikkatini çekmektedir. Ülkemiz ekonomik ve kültürel bir kavşak konumundadır, 21. yüzyılın yeni stratejik merkezi Avrasya’nın kalbinde, enerji nakil hatlarının ve ulaşım yollarının merkezinde yer almaktadır. Enerji ve ulaştırma koridorlarının tesisi yoluyla Avrasya ve Asya’nın birleşmesi, bölgenin istikrara kavuşturulması, ekonomik büyüme için yeni dinamiklerin yaratılması bölgeye ilişkin stratejimizin temelini oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

16. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde iki gün süresince 6 ana başlık altında panel ve oturumlar düzenlenecek.

Ayrıntılı bilgi ve program için: http://eurasiaeconomicsummit.com

IDC CIO Summit 2013 Antalya'da düzenlendi
IDC CIO Summit 2013 Turkiye - Antalya görüntüleri
Apple iPhone kullanıcılarına büyük bir sürpriz yapacak, sır perdesi aralandı
Sonraki Haber