Asus Zenfone Zoom S kamerası testte

Uzun bir süre sonra test merkezimizi ziyaret eden Asus Zenfone Zoom S'in kamerasına göz atıyoruz.

Asus Zenfone Zoom S, 2017 yılının Haziran ayında satışı sunulan bir cep telefonu.  Telefonun en önemli özelliği adından da anlaşılacağı üzere ana kamerasının optik zoom özelliği sunan dual kamera teknolojisin sahip olması. 

Zenfone Zoom S'in diğer özelliklerine bakacak olursak  dual kamera,  5000mAh'lik  pil ve enerji tasarrufu sağlayan Qualcomm Snapdragon S625 işlemcisi öne çıkıyor.  

13 Megapiksel çözünürlüklü, f 2.0 diyaframlı, Sony IMX214 imaj sensörü ve 140° görüş açısına sahip ön kameraya ile donatılmış. Ön kamera aynı zamanda Selfie Panomara çekebiliyor. Ekran flaşı özelliği de bulunan ön kamerada güzelleştirme modu da bulunuyor.

Zenfone Zoom S, mobil fotoğrafçılıkta iddialı bir model. ASUS tarafından geliştirilen  SuperPixel teknolojisine sahip biri 12 megapiksellik  f 1.7 diyafram, geniş açılı diğeri ise yakın çekimler için 12 megapiksel 2.3X optik zoom özelliğine sahip ikinci kamerası ile fotoğraf konusunda iddiasını sürdürüyor. 

Sony IMX362 sensörü, 1.4μm'lik büyük bir piksel boyutu ve altı elementli objektif ile birlikte 1.25x daha fazla ışığın sensöre iletilmesini sağlıyor. Optik ve elektronik görüntü sabitleme (OIS ve EIS) teknolojilerinden, gerçek renkli fotoğrafçılık için RGB renk düzeltme sensöründen ve 4K UHD video kayıt özelliği de bulunuyor.

Kullanım deneyimi

Teknik verileri bir kenara bırakacak olursak Asus'un kamera merkezli bu akıllı telefonu arka yüzünde dual kameraya sahip. Kameralardan birinin görü açısı 25 diğeri ise 59 derece.  Ana kamerada 20 tane çekim modu bulunuyor. Bunlar sırasıyla Otomatik, Portre, Menuel (Asus buna El ile demiş) HDR Pro, Güzelleştirme, Süper Çözünürlük, Çocuklar, QR Kodu, Gece, Alan Derinliği, Etki, Kendi Fotoğrafını Çekme, GIF, Panorama, Minyatür, Zamanı geri sarma, Akıllı Kaldırma, Tüm Gülümseme, Yavaş Çekim ve Zaman Atlama. 

Bu kadar çok çekim modu olunca fotoğraf çekmek isteyenlere çok faza seçenek de sunuluyor. Ancak bu aynı zamanda kafa karışıklığı anlamına da geliyor. Bence bu kadar çok fazla çekim modu olmasına gerek yokmuş. Evet modlar çok detaylı ama seçip yapmak bir süre sonra zorlaşıyor ve pratiklikten uzaklaşıyor. Zaten özel bir derdiniz olmadığı sürece genelde Otomatik modda kullanıyorsunuz. 

Ana kamera kullanıcısına birçok esneklik sunuyor. Özellikle fotoğraftan anlayanlar için Manuel mod detaylı ayarlar veriyor. Ayrıca yukarıda eleştirdiğim çekim modları da en karmaşık ve kompleks ortamlar için iyi sonuçlar veriyor. Elbette bu modları doğru yerde ve doğru zamanda kullanmak epey maharet istiyor. Yine de bu doğru yeri ve zamanı bulduğunuzda iyi sonuçlar alabiliyorsunuz. 

Öte yandan kameranın donanımsal görünümü biraz ilginç geldi. Dışarı doğru çıkıntılı olan ana kamera biraz eğreti duruyor. Test ürününün eskimesinden mi yoksa genelde böyle mi bilemiyorum ama sanki iki kamera elle yapıştırılmış gibi duruyor. Gövdeye tam oturmamış gibi bir hali var. Ama bunun çekim kalitesine ya da kullanıma engel olan bir durumu yok. 

Fotoğraf kalitesi ortalamanın üzerinde

Cep telefonu ile bol bol çekim yapıp fotoğraf ve video özelliklerini test ettim. Genel olarak kameranın iyi olduğunu belirteyim. Ama sınıfının en iyisi olmadığı gibi kamera konusunda iddialı olan bir telefondan daha fazlasını bekliyor insan. Evet fotoğraf kalitesi kötü değil. Ama iddialı olacak bir seviyede değil. 

Çekim modlarını sürekli kurcalamayı sevenlerdenseniz bu 20 farklı mod size her daim yardımcı oluyor. Her bir modda farklı ayarlar ile kullanım imkanı sunuluyor. Bu da esneklik konusunda fotoğraf çeken kişinin elini kuvvetlendiriyor. 

HDR desteği de var

HDR olarak bilinen High Dynamic Range desteği de sunan telefonda özellikle ışık dağılımının dengesiz olduğu durumlarda ciddi bir fayda sağlanıyor.  Bazı durumlarda fazla müdahale eden HDR modunu istediğiniz zaman kapatabiliyorsunuz. Hatta telefon üzerinde bu özellik için ayrı bir mod da var. 

Kameranın gece performansı da fena değil. Ancak bu tarz cihazlarda görülen ve kamerayı hızlı hareket ettirildiğinde ortaya çıkan görüntünün dalgalanma sorunu Asus Zenfone Zoom S'de fazlasıyla görünüyor. O bakımdan özellikle video modunda kayıt sırasında kamerayı ani hareketlerden uzak tutmak gerekiyor. 

Video konusu

Ana kameranın video özelliklerine gelecek olursak 4K çözünürlük desteği sunuyor. Ultra HD olarak da bilinen bu çözünürlük sayesinde daha fazla detay kayıt edilebiliyor. Ana kameranın 4K modunda maksimum FPS değeri ise 24. Günümüzde 60 fps video kayıt edebilen cep telefonu kameraları olduğu düşünüldüğünde biraz düşük bir rakam. Ancak onların fiyatı da bu seviyelerde değil. Hedef kitlesi ve telefonun fiyatına göre 24 fps kabul edilebilir bir rakam.  Ancak Full HD video modunda sadece 30 fps desteği var. Gözlerim en azından bu modda 60 fpsyi aramadı değil. 

 

Ön kamera da fena değil

Telefonun ana kamerası olduğu kadar ön kamerası da ortalamanın üzerinde bir kalite sunuyor.  13 Meapiksel çözünürlük sunan ön kamera f2.0 diyafram  1/3 inç sensör ve 1.12 µm piksel boyutuna sahip. Full HD video kayıt desteği sunan ön kamerada  arka yüzdündeki gibi çok olmasa da 9 farklı çekim modu yer alıyor. Bu modları kullanarak birçok farklı çekime imza atılabiliyor. 

Asus Zenfone Zoom S, kamera anlamında gayet başarılı bir akıllı telefon. Ancak sunduklarına baktığımızda bu alanda çok iddialı olmasına rağmen markanın biraz daha çalışmasını gerektiğini söyleyebilirim. Piyasada bu fiyat aralığında (şu an satış fiyatı 1700 TL civarında) benzer kaliteyi sunan farklı telefonlar da bulunabilir. Özellikle bilinen markaların amiral gemilerinin alt sürümleri bu telefonla rahatlıkla rekabet edebilir. Yine de Asus markasının Türkiye'de önemli bir konumu var ve bu tarz cihazlarla bu konumu daha da pekiştireceğini söyleyebiliriz. 

Yetkisiz tamir iPhone 8 modellerine zarar veriyor
Hangi telefonlar daha çok radyasyon yayıyor?
Türkiye'deki popüler bir model daha HyperOS güncellemesi aldı
Sonraki Haber