Sea of Thieves oynadık

Gemilerle devasa bir dünyada korsanlık yaptığımız, muhteşem grafikleriyle bize eğlence vaad eden Sea of Thieves oyununu enine boyuna inceledik.

Sea of Thieves oynadık

Konu oyun olduğunda birçok teknoloji meraklısı için akan sular durur. Özellikle son yıllarda popüler olan açık dünya oyunları milyonlarca oyuncu kitlesini kendine çekiyor. İlk olarak 2015 yılında oyun dünyasının buluştuğu E3 fuarında tanıtılan Sea of Thieves 20 Mart 2018 itirabiyle dünya çapında kullanıma sunuldu.

Sea of Thieves oynadık - Resim : 1

Play Anywhere oyunu

Rare tarafından geliştirilen ve Microsoft Studios tarafından dağıtılan oyun Xbox ve PC platformlarına özel. Yani sadece bu iki platform üzerinde oynanabiliyor. Microsoft'un Play Anywhere adını verdiği bir oyun olduğunu da belirtmek isterim. Yani PC üzerindeki bir kullanıcı Xbox üzerindeki bir kullanıcı ile beraber oynayabiliyor. Ya da oyunu PC'de aldıysanız ve Xbox'ınız varsa orada da oynayabiliyorsunuz.

Daha önce Final Beta sürümünü oynadığım oyunun tam sürümünü de inceleme imkanı buldum. Öncelikle tam sürümün FinalBeta'daki özelliklerin tamamını içerdiğini belirteyim. 

Sea of Thieves oynadık - Resim : 2

Açık okyanuslar bizim

Oyunun mantığı bir gemi ve görev alıp üzerinde birçok adanın bulunduğu epey büyük bir haritada hazine, domuz, tavuk vs bulmak. Temelde yaptığımız şey tam anlamıyla bu. Elbette bunu yaparken birçok farklı konuyla da karşılaşıyoruz. Oyunu ilk açtığımızda bir karakter seçmemiz gerekiyor. Farklı korsan karakterlerinden birini seçerek işe başlıyoruz. Seçimin ardından gemimizin büyüklüğünü belirliyoruz. İstersersek 2 kişinin hareket ettirebileceği daha küçük bir gemi, istersek 4 kişilik mürettebatın olması gereken devasa gemiyi seçebiliyoruz. İki kişilik gemiyi istersek kimse olmadan da kontrol edebiliyoruz (biraz zor olsa da). Ama oyunun asıl zevki sizi anlayan ve beraber çalışabildiğiniz 4 kişi ile çıkıyor. Bu 4 kişilik arkadaş grubunu siz de seçebildiğiniz gibi isterseniz oyun size uygun olan gemiyi seçtikten sonra gözümüzü bir adada bulunan tavernada açıyoruz. Etrafta konuşabileceğimiz kişiler var.

Sea of Thieves oynadık - Resim : 3

Tavernadan çıkınca yine küçük odalarda bulunan farklı karakterler var. Bunlardan bazıları kıyafetimizi zenginleştirirken bazıları da gemimize çeşitli detaylar eklememizi sağlıyor. Elbette bunların hepsi altınla oluyor ve yeterli altınınız yoksa bu tarz yükseltmeler yapamıyorsunuz. Bu arada bu yüksletmelerin oyunda kozmetik anlam dışında bir faydası olmuyor. Yani daha süslü bir gemi daha hızlı gitmiyor ya da saldırı gücü daha fazla olmuyor.

Sea of Thieves'te neler yapabiliyoruz?

Öncelikle oyunda tam boyutta bir yelkenliyi kullanabiliyoruz. Bunu gerek dümene geçerek, gerek yelkenleri açarak, gerekse bu yelkenleri döndürerek yapıyoruz. Oyunda bazı detaylar o kadar gerçekçi mesela çapanız var. Gemişi durdurmak için bu çapayı kullanabiliyorsunuz. Gemi kayalıklara çarptığında makul bir süre sonunda batıyor. Ayrıca rüzgarın yönüne göre yön değiştirme, gece gündüz olması, hava şartlarının değişmesi gibi muhteşem detaylar da oyunda mevcut. Bu detaylar öyle abartılmış ki fırtınalı bir havada giderken gemiye yıldırım düşüp batırabiliyor. Ancak bazı detaylar ise (vakit kaybettirmemek adına) es geçilmiş. Mesela su dolan gemiyi birkaç kova hareketi ile boşaltabiliyorsunuz. Ayrıca canımızı muz yiyerek dolduruyoruz. Bu da enteresan bir detay olmuş.

Sea of Thieves oynadık - Resim : 4

Gemiler yelkenli olduğundan tek saldırı gücümüz toplarımız. Onları gemide metal güllelerle doldurduktan sonra ateş edebiliyoruz. Bu toplar ağırlıklı olarak başka gemilerle olan savaşlarda işimize yarıyor. Başka oyuncuların bulunduğu gemilere saldırmak oldukça eğlenceli ancak bunun asıl amacı varsa o gemideki hazineleri çalmak. Bu sayede siz arama tarama zahmetine katlanmadan o hazinelere sahip oluyorsunuz. Gemiler arasında saldırı mümkün olduğu gibi bir gemiden başkasına geçerek hazine çalmak da mümkün. Aynı geminin tayfaları birbirine zarar veremezken başka bir gemiden gelen bir oyuncu sizi öldürebiliyor.

Sea of Thieves oynadık - Resim : 5

Sea of Thieves'te nasıl ölünür?

Oyunda birkaç farklı ölüm yöntemi var: Suya atlayıp yüzebiliyorsunuz. Fakat suda yer alan köpekbalıkları sizi birkaç dakika içinde öldürebiliyor. Ayrıca suyun altına da dalabiliyorsunuz. Ama suyun altında kalmanın bir süresi var. Onu geçirirseniz ölüyorsunuz. Öte yadan bir başka oyuncu geminize saldırdığında sizi öldürebiliyor. Yine adalarda hazine ve benzeri şeyleri ararken iskeletler size saldırabiliyor. Bazılarında kılıç bazılarında tüfek olan bu iskeletler zaman zaman tehlikeli olabiliyor.

Öldüğünüz zaman gözünüzü bir başka gemide açıyorsunuz. Bu gemi lanetlilerin gemisi. Gemide 30 saniye durunca kaptan köşkünde bir kapı açılıyor ve anında tekrar geminize ışınlanıyorsunuz.

Öte yandan suya atladığınızda eğer geminiz sizden uzaktaysa ya da hareket ediyorsa bir iki dakika içinde elinde meşale olan bir denizkızı ya da adamı benzeri bir yaratık çıkıyor. Onun yanına yüzebilirseniz (köpekbalığı sizi yemeden) o arkadaş da sizi gemiye ışınlıyor. Bu detay güzel olmuş. Yani geminizi kaybettiğinizde suda bu tarz bir arkadaş arayın. Tabi köpekbalığından uzak durarak. 

Sea of Thieves silahları

Oyunda az sayıda silahımız var. Bunlar kılıç, tabanca ve dürbünlü tüfek. Bu silahları kullanarak diğer oyunculara ya da adalarda karşımıza çıkan iskeletlere saldırabiliyor ya da kendimizi koruyabiliyoruz.  Ateşli silahlarda mermilerin sınırı var. Örneğin tabanca için 4 mermimiz var. Bu bitince yenisini bulmamız gerekiyor. Genelde gemide bu mermilerden oluyor ama adada iskeletle savaşırken gemiye geri dönüp mermi almak pek kolay olmuyor. 

Sea of Thieves nasıl oynanıyor?

Oyunda görev aldığınızda sizden hazine bulmanız isteniyor. Ayrıca bazı durumlarda domuz, tavuk gibi havyanlar getirmeniz isteniyor. Hazine avı sırasında size bir harita veriliyor. Gemide kamara bölümünde bulunan harita üzerindeki adalarla elinizdeki haritada yer alan adayı karşılaştırıp hazinenin olduğu adayı bulmanız gerekiyor. Adayı bulunca haritadaki hazinenin yerine bakıp orayı kazmanız gerekiyor. Hazineyi bulunca görev bitmiyor. Bu hazine sandığını geminize getirip oradan da ana adaya gidip ilgili arkadaşa bu hazineyi teslim edip karşılığında ödülünüzü almanız gerekiyor. Hazine olayı kolay gibi görünse de adayı bulmak her zaman o kadar kolay değil. Ayrıca hazineyi sağ salim teslim etmek de o kadar kolay olmayabiliyor. Diğer oyuncuları çok fazla görmeseniz de bazen geminize saldırı da yapılabiliyor. Bu tarz bir saldırıda sandığı çaldırma riskiniz de var.

Sea of Thieves oynadık - Resim : 6

Sea of Thieves alınır mı?

Vaad ettiklerinin bir kısmını eğlenceli ve çok gerçekçi biçimde sunan Sea of Thieves, son ayların en ilginç oyunu. Açık dünya mantığına farklı bir yorum getiren oyun iyi bir ekibiniz varsa eğlenceli saatler vaad ediyor. Ancak ben 'tek başıma oynarım kardeşim' diyorsanız size göre değil. Ayrıca geliştirilecek bazı yönlerinin olduğunu da belirteyim. Ama oyunu incelerken gelen ilk güncelleme (ki ben oyunu Xbox platformu üzerinde oynadım ve 9 GB boyutundaki oyun 9 GB güncelleme aldı) epey bir fark getirdi. Öncelikle hava şartları değişti. Yağmur yağmaya başladı oyunda ve fırtınalar daha gerçekçi hale geldi. Bu tarz güncellemelerle oyunun daha iyi bir noktaya gelebilme ihtimalı var. Elbette Rare bu tarz güncellemeleri ne kadar hayata geçirecek o ayrı bir konu. Ama büyük bir potansiyel olduğunu belirteyim.

Sea of Thieves oynadık - Resim : 7

Sea of Thieves fiyatı nasıl?

Oyunu ilk oynamaya başladığımda 260 TL olan fiyat sonradan 230 TL'ye düşürüldü (resmi fiyatla ilgili bilgiyi buradan alabilirsiniz). Fiyat Türkiye'deki alım gücü göz önüne alındığında biraz yüksek gibi. Ayrıca yurtdışında da fiyat konusunda bazı eleştiriler olduğunu da gördüm (Avrupa fiyatı 50 Euro). Yine de sunduklarına göre değerlendirirsek çok farklı bir deneyim sağladığı için fiyatın biraz yüksek olması mazur görülebilir. Ayrıca iki farklı platformda da oynanabiliyor olması önemli bir artı. Bu sayede Xbox platformunu kullanan bir oyuncu PC platformundaki bir başka oyuncu ile beraber oyun oynayabiliyor.

Öte yandan Nisan sonuna kadar sürmesi beklenen bir kampanyada oyunu Xbox için kutulu olarak satın alan kullanıcılar ikinci oyuna ücretsiz olarak sahip olabiliyor. Bu kampanya ile ilgili detaylar haberimizde yer alıyor. 

Sea of Thieves oynadık - Resim : 8

Oyunla ilgili anlıtalacak çok şey var. Muhteşem okyanus detayları, Kraken isimli devasa ahtapot benzeri yaratığın saldırıları, engin denizlerde laterna çalarak ilerlemek, dürbünle ufku taramak, kürekle adalarda hazine aramak, topun içine girip kendimizi fırlatmak gibi eğlenceli ve farklı bir deneyim sunan detaylar oyunu çekici hale getiriyor.

BEĞENDİM

  • Muhteşem detaylar
  • Eğlenceli atmosfer
  • İyi bir ekiple uzun saatler oynayabilme
  • Hem Xbox hem PC uyumlu

 

BEĞENMEDİM

  • Fiyat biraz yüksek
  • Geliştirilebilecek yönleri var

 

Bu kadar yazı yeter biraz da video ile anlat diyenler için hazırladığımız inceleme videomuzu aşağıda izleyebilirsiniz. Oyunla ilgili her türlü görüş, yorum ve eleştirinizi bize iletebilirsiniz:

Videoya ek olarak oyun içinden kayıt ettiğimiz ekran görüntülerini kullanarak hazırladığımız Sea of Thieves fotoğraf galerisi de ilginizi çekebiliriz.