Instagram İran'da yasaklanıyor

Popüler fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram, İran genelinde yasaklanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Ülkelerin sosyal ağları yasaklaması yeni bir olgu değil. Çin'de ülke merkezli olmayan birçok sosyal ağ yasaklı bir şekilde kullanılıyor. Sosyal ağları yasaklayan ülkelerden biri olan İran'da da benzer bir durum var. Bugüne kadar Facebook ve Twitter gibi ağların yasaklandığı ülkede benzer bir yasağın Instagram için de uygulanması gündemde.

Instagram İran'da yasaklanıyor

İran devlet yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre popüler fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram için yasak kararı alındı. Ancak bu karar şimdilik uygulamaya koyulmadı. Yani yasak gelmesine rağmen uygulamada böyle bir durum yok.

İran Başsavcı Yardımcısı Cevad Cavidniya, yargının Instagram’a erişim engeli kararı aldığını ancak henüz uygulanmadığını söyledi. Cavidniya, hükümetin söz konusu platformun içeriğini akıllı filtreleme kullanarak kısıtlama sözü verdiğini ancak yüksek maliyetlere rağmen sonuç alınamadığını belirtti.

Başsavcı Yardımcısı Cavidniya, “Şu anda bu platforma erişim engeli getirmek için gerekli yargı kararı var. Siber Alem Yüksek Konseyi’nin çoğunluğunun görüşü de bu platformun kapatılması yönünde” dedi.

Siber Alem Yüksek Konseyi’nin yönetmeliğine göre, ülkede Instagram için tahsis edilen internet trafik hacminin aşıldığını ve Instagram’ın ülkede faaliyet göstermesi için hükümet tarafından verilmesi gereken izinlerin çıkarılmadığını anlatan Cavidniya, şunları kaydetti:

“Konsey yönetmeliğine riayet edilmediği için yargı tek taraflı adım atabilir ancak bu alanda ortak bir anlayışın oluşmasını bekliyoruz. Beklemenin faydası olmadığını gördüğümüzde İran Başsavcılığı gerekli adımı atacaktır” ifadesini kullandı.

Anlaşılan sosyal ağın İran'daki geleceği pek parlak değil ve Instagram'ın sahibi Facebook bu konuda adım atıp gerekli çalışmaları yapmazsa ülke genelinde yasakla karşı karşı kalacak.

Vatandaşa sorduk: Bir telefona 14 bin TL verir misiniz?
Sony CES 2019'da yeni telefonlarını duyuracak
Apple Türkiye’ye özel düşük vergili iPhone üretecek, sonunda bizi de düşündüler
Sonraki Haber