Modern Hosting Türleri, Ana Özellikleri

Önceki makalede, hosting kavramının ne olduğunu ve neden her web sitesi oluşturucunun buna ihtiyaç duyduğunu öğrenme fırsatı verildi.

Modern Hosting Türleri, Ana Özellikleri

Şimdi bir sonraki adımı atmanızı öneririz, mevcut hosting türlerini ve ana özelliklerini inceleyin. Sonuçta, yalnızca her birinin avantajlarını ve dezavantajlarını karşılaştırarak, internet projenizi barındırmak için bir hosting sağlayıcısının nihai seçimini yapabilirsiniz. İşte web sitesi hosting’inin ana türleri ve özellikleri.

  1. Site için sanal hosting türü (Paylaşımlı hosting): Günümüzde en yaygın ve popüler hosting türüdür. Aslında, sabit disklerdeki bilgi işlem gücünün ve fiziksel alanının paylaşıldığı çok sayıda kullanıcının ihtiyaçlarına yönelik bir sunucu sağlanmasıdır. Siteler için bu tür hosting’in popülaritesi şunlardan kaynaklanmaktadır; düşük maliyet (ayda 2–15 ABD doları), deneyimsiz kullanıcılar tarafından bile kullanımının kolay olması (genel sunucu ayarları hosting sağlayıcısı tarafından gerçekleştirilir) ve ayrıca dosyaları yüklemek, site yedeklemeleri oluşturmak vb. için genellikle evrensel bir kontrol paneli (minimum sayıda ayar ile) sağlanan ortalama müşteri için kolaylık. Sitenizi barındırmak için sanal bir hosting türü seçerken, bariz dezavantajlarını hatırlamanız gerekir; yalnızca küçük projeler için uygundur, uzak sunucunun sabit sürücülerinde oldukça sınırlı bir alan sağlar, web sitenizin istikrarlı çalışmasını garanti etmez. “Zorunlu komşular” tarafından oluşturulan sunucu yükleri nedeniyle kullanılabilirliğinde ve sayfa yükleme hızında kesintiler olabilir. Bu yüzden de hosting web sitesi tanıtımı üzerinde oldukça olumsuz bir etkiye sahip olabilir; sunucu kapasitesi üzerindeki kısıtlamalar nedeniyle "ağır" komut dosyalarının kullanılamaması site için en güvensiz hosting türüdür. Bunun nedeni çok sayıda komşu projenin varlığıdır. Bunlardan birinin hacklenmesi veya virüs bulaşması, diğerleri için ciddi sorunlara yol açabilir.
  1. Sanal dedicated sunucu (VDS): VDS, uzak bir sunucunun bir bölümünün her istemci için ayrı bir sanal makineye (genellikle bir sunucu içinde 20'ye kadar) tahsis edilmesini içeren bir site için hosting türüdür. Maliyet açısından orta ve büyük ölçekli İnternet projeleri için uygundur (20-100$/ay - bu tür hosting’in normal fiyatı). Ana özellikleri avantajlarının birleşimidir: her sanal makineye ayrı bir işletim sistemi kurulması; bilgi işlem gücünü garanti değerleri, RAM miktarı ve sitenin tam ve istikrarlı çalışması için gerekli diğer kaynak türleri; özel olarak ayrılmış bir sanal makinenin ayarlarına ve yönetimine yönetici erişimi; tercih edilen yazılımın kendi kendine kurulumu, diğer sunucu istemcilerinden tam bağımsızlık, site için bu tür hosting’in en önemli özelliklerindendir. Eksiklikleri arasında şunlar tespit edilebilir: kontrollü bir VDS'ye yazılım yükleme ve yapılandırmanın karmaşıklık düzeyi göz önüne alındığında, sistem yöneticisi becerilerine duyulan ihtiyaç; diğer sanal makinelere doğrudan yakınlığı göz önüne alındığında, site için en güvenli hosting türü değildir (her ne kadar paylaşımlı hosting’e kıyasla çok daha güvenli olsa da).
  1. Dedicated sunucu: Bu hosting tipini seçtiğinizde, tamamen kendinizin kontrol edebileceği bireysel bir uzak sunucu hizmetinize sunulacaktır. Hosting şirketi yalnızca donanımın durumunu izleyecektir. Bu, genellikle büyük ölçekli internet projeleri için kullanılır. Avantajları; tam kontrolünüz altında bireysel bir sunucu, üst düzey güvenlik. Dezavantajları; yüksek maliyet (ayda 100-500$), konfigürasyon ve yönetimin karmaşıklığı nedeniyle deneyimli bir sistem yöneticisinin varlığını gerektirmesi.
  1. Colocation (ortak yerleşim): Site için bu tür hosting sadece hosting sağlayıcısının veri merkezinde yalnızca kişisel ekipmanınızı kurmak için özel bir oda ve internet erişimi için özel bir kanal sağlaması farkıyla bir öncekine (VDS) benzerdir. Avantajları ve dezavantajları aynıdır (tam kontrol, herhangi bir yazılımın kurulumu, yüksek düzeyde güvenlik, vb.). Aradaki fark, ekipman kiralama ihtiyacının ortadan kaldırılması dikkate alınarak sadece fiyat indirimindedir.
  1. Bulut sunucusu (Bulut hosting): Kullanılan kaynaklara (bilgi işlem gücü, RAM, sabit disk alanı) ilişkin kısıtlamalarla birlikte belirli tarifelerin olmadığı, sanal dedicated sunucudan farklı bir hosting türüdür. Avantajları; istediğiniz zaman, ihtiyaçlarınıza bağlı olarak ek bulut kapasitelerini kullanarak gerekli tüm parametreleri (otomatik veya istek üzerine) artırabilirsiniz. Bir bulut hosting hizmetinin maliyetini hesaplarken, aslında kullanılan ana özellikler (kaynaklar) ana fiyatlandırma faktörüdür. Dezavantajları: yok. Türkiye'de Hostinger'ın bulut hosting hizmeti tercih etmek için çok iyi bir seçenektir.

Site için ne tür bir hosting seçmeli?

Listelenen hosting türlerini ve özelliklerini inceledikten sonra, yalnızca ihtiyaçlarınız ve finansal yetenekleriniz doğrultusunda, bunlardan birini kendiniz seçebileceksiniz. Ayrıca, her bir hosting türünün sahip olduğu tüm avantaj ve dezavantajları listeledik. Acemi bir web yöneticisiyseniz, yeni başlayanlar için, seçenekleri şu anda internette harika olan bilindik sanal hosting türünü kullanmak oldukça mümkündür. Fakat ciddi bir projeye ev sahipliği yapacak bir siteye ihtiyacınız varsa, daha pahalı ve güvenilir seçeneklerden birini düşünmelisiniz.