2500 yıllık bulmaca çözüldü: Doktora öğrencisi bilim adamlarının yapamadığını yaptı!

MÖ 5. yüzyıldan beri var olan ve bilim adamlarının bir türlü çözemedikleri dilbilgisi bulmacası Cambridge Üniversitesi'nde ki bir öğrenci tarafından çözüldü. İşte detaylar.

2500 yıllık bulmaca çözüldü: Doktora öğrencisi bilim adamlarının yapamadığını yaptı!

Cambridge Üniversitesi'ndeki Hintli bir doktora öğrencisi olan Rishi Rajpopat, 2.500 yıllık bir Sanskrit dilbilgisi bulmacasını çözerek dil uzmanlarının "devrim niteliğinde bir keşif" olarak adlandırdığı şeyi yaptı. Bulmacanın M.Ö. 500 yıllarında Panini adlı bir gramer uzmanı olan "dilbilimin babası" tarafından yaratılan bir gramer aracı olduğu bilimiyor. Bulmaca, onu anlayan herkesin temel kök öğelerini kullanarak milyonlarca dilbilgisi açısından doğru Sanskritçe kelime türetmesine veya oluşturmasına izin verecek şekilde tasarlanmış. Bugüne kadar çözülememiş olan bulmacanın şifresi çözülerek Sanskritçe'ye yeni bir boyut kazandırıldı. 

2500 yıllık bulmaca çözüldü: Doktora öğrencisi bilim adamlarının yapamadığını yaptı! - Resim : 1

Sanskritçe, Hinduizm'in ve Hindistan'ın en büyük bilim, felsefe, şiir ve diğer edebiyat eserlerinin binlerce yıldır iletildiği eski Güney Asya dilidir. Bugün dili yalnızca tahminen 25.000 kişi konuşuyor, ancak Rajpopat'ın keşfi bilgisayarların dili öğrenmesine ve daha erişilebilir hale getirmesine olanak sağlayabilir.

2500 yıllık bulmaca çözüldü: Doktora öğrencisi bilim adamlarının yapamadığını yaptı! - Resim : 2

Rajpopat Perşembe günü yayınlanan bir açıklamasında, "Hindistan'ın en eski bilgeliklerinden bazıları Sanskritçe üretildi ve atalarımızın neler başardığını hala tam olarak anlamıyoruz." dedi. "Sık sık önemli olmadığımıza, masaya yeterince şey getirmediğimize inandırıldık. Umarım bu keşif Hindistan'daki öğrencilere güven, gurur aşılar ve onların da harika şeyler başarabileceklerini gösterir." diye ekledi.