Bilim adamları beyin dalgalarından şarkı üretti!

Müzik, bilim adamlarının anlamaya ve taklit etmeye çalıştığı, beyninizde benzersiz ve çekici bir uyarım yaratan bir tarafı vardır.

Bilim adamları beyin dalgalarından şarkı üretti!

PLOS Biology'de yayınlanan ve araştırmacıların Pink Floyd'un Another Brick in the Wall, Part 1'i yalnızca beyin aktivitesini kullanarak yeniden yaratan teknolojiyi başarıyla uyguladıkları yakın tarihli bir çalışmada da durum böyle oldu. Uyaran rekonstrüksiyonu olarak bilinen ve araştırmacıların bir kişinin duyduğuna benzer bir şarkıyı yeniden yaratmasına olanak tanıyan önceki yenilikler üzerine inşa edilen bir teknik kullanıldı.

29 katılımcının ilaca dirençli epilepsisi ve tedavilerine yardımcı olması için cerrahi olarak implante edilmiş kafa içi ızgaraları veya elektrot şeritleri vardı. Araştırmacılar bu elektrotları, bireylerin beyninin şarkı sözleri ve armoni gibi çeşitli yönlerini işleyen birden fazla işitsel bölgesindeki aktiviteyi kaydetmek için kullandılar, katılımcılar ise Another Brick in the Wall, Part 1'i aktif olarak dinlediler.

Bilim adamları, analiz etmek ve ardından katılımcıların duyduğu kelimelerin ve seslerin bir kopyasını oluşturmak için yapay zekayı kullandı. Nihai ürün oldukça boğuk olsa da, şarkı dinleyen herkes tarafından anlaşılabilir durumda. Araştırmacılar, gelecekteki denemelerde kalitesini artırabileceklerinden de eminler.

Bilim adamları beyin dalgalarından şarkı üretti!

Dinleme deneyimi katılımcıların beyinlerinin sağ tarafını meşgul etti. Beynin sol tarafında da küçük bir uyarı seviyesi vardı. Araştırmacılar ayrıca, şarkı dakikada 99 vuruşla çalarken ritim gitarın 16. notası çalındığında beynin şakak lobundaki bir noktanın ateşlendiğini buldular.

Bu bulgu, alanın işleme ritminde oynadığı rol hakkında daha fazla fikir verebilir. Ayrıca, amyotrofik lateral skleroz (ALS) gibi koşullar nedeniyle konuşma yetisini kaybetmiş kişilerin iyileşmesine de yardımcı olabilir. Monoton, neredeyse robot benzeri bir tepki oluşturmak yerine, beynin müziği işleme ve yanıt verme şeklini daha iyi anlamak, konuşma için daha akıcı protezler sağlayabilir.