Bitkiler gibi köklerini uzatabilen robot teknolojisi! [Video]

Doğal bitki köklerini taklit ederek hacmini büyüten robot teknolojisi hayatımıza giriyor.

Bitkiler gibi köklerini uzatabilen robot teknolojisi! [Video]

Doğal bitki köklerini taklit ederek hacmini büyüten robot teknolojisi hayatımıza giriyor. Özel sensörleri sayesinde toprağın sertliğini tesbit edebilen bu aletler, çok küçük boyutlarda üretildiği taktirde tıp alanında kullanılarak beyin cerrahisinde kullanılabilecek.

1407012624_img20140802233615.jpg

Barbara Mazzolai, Biyolog, İtalya Teknoloji Enstitüsü: “Bitki kökleri gördüğünüz gibi yerin çok çok altında, karmaşık bir çevrede yetişir. Büyümesi için yüsek basınca ihtiyaç duyarlar.Osmosis dediğimiz gövdeden, sadece ve sadece uç kısımlardan büyürler. Topraktan, su ve elementleri çekerek hacim kazanır ve ölü hücrelerini dışarı bırakırlar. Aynı zamanda yerin altında daha kolay büyümelerini sağlayan bir mukus tabaka da yayarlar.’‘

Bir Avrupa araştırma projesi kapsamında bilim adamları, robotların yerin altını kazdığı bir mekanizma üzerinde çalışıyor. Bu alet, kendi hacmini yapay malzeme ile büyütüyor.

Ali Sadeghi, Makine Mühendisi, İtalya Teknoloji Enstitüsü: “Doğada gelişebilmesi için malzeme ekliyoruz. ‘Büyüme sistemi’ adlı çalışmamızı ilerletmek için taklit etme yöntemini kullanıyoruz. Robotu yapay tel malzeme ile besliyor ve toprağı delerek kendi kökünü oluşturmasını sağlıyoruz. Bu aygıt kendi gövdesini inşa ediyor ve kendisini uzatarak toprağın içinde ilerliyor.’‘

Robot kökler tıpkı doğal olanlar gibi, ağır metal ve sert unsurlardan sıyrılarak uyarılma sonucu uzuyor. Sistem aynı zamanda su ve besin araştırması yapıyor.

1407012639_img20140802233706.jpg

Barbara Mazzolai, Biyolog, İtalya Teknoloji Enstitüsü: “Kök uzama hareketini iki şekilde taklit edebiliyoruz. Öncelikle elektro- biyolojik sıvı kullanıyoruz. Bu sıvı aldığı elektrik devre oranına göre daha yapışkan ya da akıcı olabiliyor. Ayrıca üst üste koyduğumuz yapay malzeme ile robotun eğilebilmesini sağlıyoruz.’‘

Yer altını görüp algılayabilmeleri için robotların üzerinde yumuşak ama dayanıklı malzemeden üretilen akıllı sensörler yer alıyor.

Lucia Beccai, elektronik Mühendisi, İtalya Teknoloji Enstitüsü: “Bu sensörler dış etmenleri ve çevre şartlarını anlayıp tüm bilgileri deşifre etmesi için tasarlandı. Bu algılayıcılar nereye dokunacaklarını öngörebiliyor. Ayrıca hangi bölgelerde baskı yapacaklarını ve nerede bir etkiye maruz kalacaklarını anlayabiliyorlar.’‘

Bu robot kökler yer altında üç boyutlu araştırma yapma, besin, mineral, petrol ve mayın bulma konularında çok işe yarıyor. Ancak bilim adamlarının çok daha iyi fikirleri var. Kendi kendine büyüyen, esnek ve ayarlanabilen robotlarla beyin ameliyatları yaparak, günümüzde kullanılan sert ve tehlikeli aletlerin yerini almayı planlıyorlar.

1407012660_img20140802233641.jpg

Edoardo Sinibaldi, Uzay Mühendisi, İtalya Teknoloji Enstitüsü: “Şu anda en zor iş kendi kendine büyüyebilen ve çok küçük boyutlarda olan bir ameliyat robotu geliştirmek. Cerrahi müdahalelerde küçük ve esnek aletlerin etkili ve keskin olamaması büyük bir sorun. Gelecekte daha küçük ve dayanıklı aygıtlar geliştirmeyi amaçlıyoruz.

Sonuç ne olursa olsun, bilim adamları robotların içerisinde olduğu yeni bir çağı başlatmış gibi gözüküyor. Ancak bu robotları tasarlamadan önce bilim adamlarının bitki köklerinin toprak altında nasıl hareket ettiğini öğrenmesi gerekiyor. Ve bu hiç de kolay bir iş değil.