Çin'e ait yapay güneş, gerçek güneşimizi geçerek rekor kırdı!

Güneş'ten daha sıcak bir şey düşünebiliyor musunuz? Eğer cevabınız hayır ise yanılıyorsunuz! Evet güneşten daha sıcak bir şey var. Hem de dünyamızda.

Çin'e ait yapay güneş, gerçek güneşimizi geçerek rekor kırdı!

Çin'de yaşanan bazı önemli bilimsel gelişmeler mevcut. İnsanlar tarafından yapılan deneylerde Güneş'in sıcaklığından kat ve kat sıcaklıklar elde edildi. Önemli değerler sunan testin gelin detaylarına bakalım.

Çin hükümetinin geliştirdiği ve "Yapay güneş" olarak adlandırılan Nükleer Füzyon reaktörü, 17 dakika boyunca 70 milyon santigrat derecede sabit kalarak güneşten tam 5 kat daha fazla sıcaklığa ulaşmış oldu. Çin'in "Yapay Güneş" olarak yaptığı bu deneme rekor kırmış oldu.

Güneş'ten tam 5 kat daha fazla

Çin'e ait yapay güneş, gerçek güneşimizi geçerek rekor kırdı! - Resim : 1

Devletin resmi haber kaynağı olan Xinhua'ya göre, "Yapay Güneş" olarak bilinen Deneysel Gelişmiş Süper İletken Tokamak'ın (EAST) deneyler esnasında 70 milyon santigrat dereceye ulaşıp rekor kırdığını bildirdi. Bu Yapay güneş tam olarak 160 milyon derecede 20 saniye kalabildi.

EAST, Çin'de faaliyet gösteren üç büyük "Tokamak"tan sadece biri. Deneyler, Çin'in Anhui eyaletinin başkenti olan Hefei'de yapıldı. EAST projesi, güneş ve diğer yıldızlarda meydana gelen bazı reaksiyonları taklit edip, sınırsız temiz enerjinin kaynağının ne olabileceği hakkında bazı teknolojik geliştirmeler sunmayı amaçlıyor.

Çinli bilim adamlarının açıklamalarında, bu makinenin, güneşte doğal yollardan meydana gelen reaksiyonları taklit edip insanlığı "sınırsız Temiz Enerji" yaratmaya bir adım daha itecek olan nükleer füzyonun teknolojisinin gücünden yararlanmasına yardımcı olacaklarını umuyor.

Çin Bilimler Akademisi Plazma Fiziği Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Gong Xianzu, bu çalışmanın başarısına ilişkin olarak, "Son operasyon, bir füzyon reaktörünün çalıştırılması ve başarısına yönelik sağlam bilimsel bir temel oluşturuyor" dedi.

Projenin Çin'e maliyeti bugüne kadar tam olarak 943 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu deneyin ise Haziran 2022’ye kadar sürdürülmesi düşünülüyor.