IBM, yeni projesiyle alkış aldı!
İşte Harvard Temiz Enerji Projesi ve tüm detayları!
Gücünü kitlesel kaynak kullanımından alan IBM’in yönettiği süper bilgisayar World Community Grid, Harvard Temiz Enerji Projesi’nin şu ana kadar yapılan en kapsamlı kuantum kimyasalları araştırmasını gerçekleştirmesini sağladı. Araştırma, bazıları düşük maliyetli ve yüksek verimli hücreler olarak geliştirilebilecek, milyonlarca yeni organik bileşene ilişkin bilgiler barındırıyor. Bilgileri açık kaynak olarak sunan Harvard, bilim insanlarının bu alandaki araştırmalara devam etmelerinin önünü açıyor.
Harvard'ın güneş enerjisini elektriğe dönüştürmek için uygun bulduğu 2,3 milyon organik, karbon bileşenleri listeleyen ücretsiz veri tabanını kullanıma açmasıyla güneş enerjisinde daha çok yönlü ve uygun maliyetli malzeme arayışı ivme kazandı. Dünyanın her yanından yüz binlerce gönüllünün bilgisayarlarının bilgi işlem gücünü bağışladığı ve IBM tarafından yönetilen bir sanal süper bilgisayar olan World Community Grid’i kullanan Temiz Enerji projesi bu sayede molekülleri görüntülüyor. Harvard’ın Temiz Enerjiprojesinin, şu ana kadar kuantum kimyasalları ile ilgili yapılan en kapsamlı araştırma olduğuna inanılıyor.
Artık bilim insanları en fazla gelecek vaat eden araştırmalarına devam etmek için Harvard’ın (www.molecularspace.org) kaynağını kullanabilecekler. Bu kaynak, güneş hücreleri gibi elektrik üreten aygıtların, yeni malzemelerin ve organik yarıiletkenlerin geliştirilmesine devam edilmesinde kullanılabilecek.
Harvard’ın araştırmasında nitelendirilen moleküler yapıların yaklaşık 1.000’i, yakalanan güneş ışığının yüzde 11’ini ya da daha fazlasını elektriğe dönüştürme potansiyeli ve 35.000 moleküler yapı ile de yüzde 10 ya da daha fazla verimlilik sağlama potansiyeli bulunuyor. Şimdiye kadar keşfedilen organik hücrelerin çoğu güneş ışığının yalnız yüzde 4-5'ini elektriğe dönüştürmeyi başarırken silikon kullanan güneş enerjisi malzemeleriyle bu verimlilik oranı yüzde 15 oranlarına çıkabiliyor. Fakat silikon kullanımının üretim maliyetleri ise nispeten yüksek kalıyor.
Öte yandan, organik güneş hücreleri, silikon gibi geleneksel
malzemelerden daha fazla seçenek sunuyor. Örneğin, karbon bazlı
malzemeler, şu anda plastik poşet üretiminde kullanılan
teknolojiyle büyük ölçeklerle ve aynı uygun maliyetlerle
üretilebiliyor, dolayısıyla da uzak ve az gelişmiş toplumlar için
avantaj sunuyor. Çeşitli organik güneş hücreleri çatı, pencere ve
duvarlarda kaplama, boya ya da sprey boya olarak kullanılabildiği
gibi, taşınabilir cihazlara uygulanacak kadar hafif ve ince de
olabiliyor.
Harvard CEPDB veri tabanının kamu ve bilim topluluğuna açılması, araştırmacılığın temelindeki işbirliğine duyulan inancı yansıtıyor ve bu inanç, World Community Grid aracılığıyla kurumların ve bireylerin kullanımına sunulan bilgi işlem gücüyle pekiştiriliyor. World Community Grid’in bugüne kadar Temiz Enerji Projesi’ne sağladığı katkı, tek bir kişisel bilgisayarın 17,000 yıl boyunca yapacağı bilimsel hesaplamalara eşit.
ABD Enerji Bakanlığı’nın da maddi destek sağladığı Temiz
Enerji Projesi, World Community Grid sayesinde
hayata geçirilen ve kamuoyuna sunulan projelerin son örneğini
teşkil ediyor. Bir diğeri, New York Üniversitesi Karşılaştırmalı
İşlevsel Genombilimi tarafından yürütülen Human Proteome
Folding projesidir. Bu proje kapsamında binlerce proteine
ilişkin yapısal öngörüler yayınlayarak bilim insanlarının
proteinlerin işlevlerini anlamalarına ve en nihayetinde tedaviler
geliştirmelerine olanak tanımıştır.
IBM tarafından oluşturulan ve yönetilen World Community Grid, bilim
insanlarına son derece kritik bir bilişim gücü sunar. Günümüzde
dünyanın her yanından yüz binlerce gönüllünün, bilgisayarlarının
açık ancak kullanımda olmadığı süre zarfında sahip olduğu bilgi
işlem gücünü bağışlaması, bu güçten yararlanarak gelecek vaat eden
insani araştırma projelerinde ilerleme kaydedilmesine yardımcı
olur. Bu yöntemle kanser, sıtma, AIDS gibi kritik önem taşıyan
sağlık araştırmalarında elde edilen sonuçlar, World Community
Grid'in gelecekte dünyaya katkı sağlayabilecek pek çok projede
önemli ilerlemeler kaydedilmesi açısından ciddi potansiyeli
olduğunu kanıtlamıştır.
80 ülkeden kuruluş ve 600.000’in üzerinde kullanıcı tarafından kullanılan 2,3 milyonu aşkın bilgisayar, son dokuz yıl boyunca World Community Grid projeleri için güç sağlamıştır. Sonuç olarak dünyanın en hızlı sanal süper bilgisayarları elde edilmiş ve bilimsel çalışmalar yüzlerce yıl ileriye taşınmıştır. 2013 yılında en az 22 proje World Community Grid kapsamında gerçekleştirilmiş ya da tamamlanmış olacaktır. Başlangıcından bu yana proje, araştırmacılara 750.000 yılın üzerinde bilgi işlem yoğunluğunu sıfır maliyetle sağlamıştır. World Community Grid, California Üniversitesi'nde geliştirilen Berkeley Open Infrastructure for Network Computing (BOINC) platformunda çalıştırılır ve National Science Foundation tarafından desteklenir. Windows, Mac ya da Linux işletim sistemli bilgisayarlarda çalışan bu yazılım bilgisayarlara yüklenerek seçilen projelere katılım sağlanır.
World Community Grid programı, Türkiye'de de kişisel bilgisayarı veya sunucusu olan herkesin kullanımına açıktır ve ücretsiz olarakwww.worldcommunitygrid.org adresinden yüklenebilmektedir. 2009 yılında Toplum Gönüllüleri Vakfı, WCG’in Türkiye’deki ilk ortağı olmuştur. 2012 yılında da Young Guru Academy (YGA) WCG’nin ortaklarından biri haline gelmiştir.