İnsan tükürüğünden pil geliştirildi

Bilim adamları, insan tükürüğünden güç alan bir pil geliştirdi.

İnsan tükürüğünden pil geliştirildi

Limon, domates, portakal veya değişik şeylerden pil çıkartabilirsiniz. Ve şimdi, modern bilimde gerçekleşen bir mucize sayesinde, tükürük kullanarak bir pil yapabilirsiniz. Binghamton Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, kağıt bazlı, bakteri kaynaklı bir pil üretti. Bir damla tükürük, yaklaşık 20 dakika boyunca bir LED ışığına güç verecek kadar elektrik üreterek aygıtı harekete geçiriyor.

Pil, Advanced Materials Technology dergisinde yayınlanan yeni bir makaleye konu oldu. Binghamton Üniversitesi'nden bilgisayar bilimleri profesörü ve araştırmanın ortak yazarı Seokheun Choi, Batarya, dış elektroda elektronları harici olarak toplama yeteneğine sahip, eksoelektrojenler olarak adlandırılan özel bakteri hücrelerini içeriyor. Uzun süreli depolama için bakteri hücreleri kullanıma kadar dondurularak kurutulur. Bu pil, çöl alanları gibi zorlu çevre koşullarında bile kullanılabilir. Tek ihtiyacınız olan şey, dondurularak kurutulmuş hücreleri yeniden su haline getirmek ve etkinleştirmek için organik bir maddedir” dedi.

 1503177721_shutterstock696409627.jpg

Eksoelektrojenler, elektronları hücre duvarlarının ötesine bir elektroda transfer edebilen mikroorganizmalardır. Tek ihtiyacı olan şey yemek yeme. Choi'nin pilinde tükürük iki işlev görür. Dondurulmuş hücreleri yatıştırmaktan kurtarır ve mikroorganizmalar için yiyecek sağlar. Ekzoelektrojenlere tükürük bir kaç dakika içinde, batarya elektriği kesmeye başlayacak. Choi, cihazın "vücut sıvılarıyla aktive edilen ilk kağıt bazlı biyo-pil" olduğunu söyledi.

Cihaz gebelik testleri, HIV testleri, glikoz sensörleri ve diğer tıbbi cihazları çalıştırmak için kullanılabilir. Bu, insanın konvansiyonel pilleri alamayacağı gelişmekte olan ülkelerde büyük bir avantaj. Pil, kağıt, karbon ve baskı mumu gibi sadece birkaç malzemeden imal edilmiştir. Zehirli kimyasalları, atıldıktan sonra toprağa ve su kaynaklarına sızabilecek geleneksel bataryalara kıyasla ucuza üretilebilir ve kolayca  atılabilir. Choi'nin pili çevre için daha zararsızdır ve raf ömrü uzundur.