İnsanlığın sonu böyle mi gelecek? Güneşleri yiyen karadelik keşfedildi!

Oburluklarıyla bilinen gök cisimleri olan kara delikler, genellikle büyük bir yutkunmada kendilerine çok fazla yaklaşacak kadar şanssız olan yıldızları yer ve muazzam kütleçekim kuvvetleriyle onları yok ederler.

İnsanlığın sonu böyle mi gelecek? Güneşleri yiyen karadelik keşfedildi!

Ancak bazılarının tıka basa yemek yerine atıştırmayı tercih ettiği ortaya çıktı. Araştırmacılar, nispeten yakın bir galaksinin merkezinde, güneşimize benzer boyut ve bileşime sahip bir yıldızdan ısırıklar alan süper kütleli bir kara delik gözlemlediklerini ve yıldızın her yaklaştığında Dünya'nın kütlesinin yaklaşık üç katına eşit malzeme tükettiğini söyledi.

Yıldız, güneş sistemimizden yaklaşık 520 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunuyor. Işık yılı, ışığın bir yılda kat ettiği mesafedir (9,5 trilyon km).

İnsanlığın sonu böyle mi gelecek? Güneşleri yiyen karadelik keşfedildi!

Bu kara delikler göz önüne alındığında, keşfedilen bu karar delik nispeten küçük ve kütlesinin Güneş'ten yalnızca birkaç yüz bin kat daha büyük olduğu tahmin edilmektedir. Galaksimizin merkezinde bulunan ve Yay A* adı verilen süper kütleli kara delik, güneşimizin yaklaşık 4 milyon katı kütleye sahip. Diğer bazı galaksiler, güneş kütlesinin yüz milyonlarca katı büyüklüğünde süper kütleli kara deliklere ev sahipliği yapıyor.

Yıldızın her 20 ila 30 günde bir kara deliğin etrafında döndüğü gözlemlendi. Yörüngesinin bir ucunda, her geçişinde yıldız atmosferinden bir miktar malzemenin emilmesi veya birikmesi için kara deliğe yeterince yaklaşır ancak tüm yıldızın parçalanmasına yetecek kadar yakın değildir. Böyle bir olaya "tekrarlayan kısmi gelgit kesintisi" denir.

Kara deliğe düşen yıldız malzemesi yaklaşık 2 milyon santigrat derece sıcaklığa kadar ısınarak muazzam miktarda X-ışını açığa çıkarır.

İngiltere'deki Leicester Üniversitesi'nden astrofizikçi Rob Eyles-Ferris, "Bu sürecin muhtemelen en az yıllar, daha büyük olasılıkla on yıllar veya yüzyıllar alacağını" söylüyor.