Japonya restoranları yapay zekayla kontrol edecek

Japonya'da viral bir video, suşi taşıma bandı restoranlarının yiyeceklerin kurcalanmasını önlemek için yarışmaya başlamasına neden oldu.

Japonya restoranları yapay zekayla kontrol edecek

Nikkei Asia'nın bu hafta bildirdiğine göre, zincir bir restoran olan Kura Sushi, yapay zekayı "suşi tabak kapaklarının şüpheli açılıp kapanmasını" önlemek için kullanacağını söyledi.

Kura Sushi, müşterilerin taşıma bantlarından aldıkları tabakları takip ederek faturalarını oluşturmada kullanılan mevcut kameraları mart ayında güncellemeye başlamayı planlıyor. Sistem şüpheli bir davranış tespit ederse, çalışanları uyaracak.

CNN'e konuşan bir sözcü, "Müşterilerin elleriyle aldıkları suşiyi tekrar tabaklara koyup koymadıklarını izlemek için AI ile çalışan kameralar kurmak istiyoruz" dedi. "Halihazırda sahip olduğumuz sistemleri güncelleyeceğiz.”

Japonya'daki birçok insan, "suşi terörizmi" olarak adlandırılan bu akıma öfkeli. Videolar, insanların bir kap yeşil çay tozu için kaşıkları yalamak ve geri koymak gibi hijyenik olmayan davranışlarda bulunduğunu gösteriyor. Başka videolar ise müşterilerin taşıma bandından geçerken suşilerin üzerine wasabi döktüğünü gösteriyor.

Japonya restoranları yapay zekayla kontrol edecek

Twitter'da 98 milyondan fazla izlenen bir video, bir kişinin bir soya sosu şişesinin üstünü ve bir çay fincanının kenarını yaladıktan sonra Sushiro bandına geri koymasını gösteriyordu. Başka bir videoda ise bir kişinin parmağını yaladıktan sonra banttan geçen bir parça suşiye dokunduğu görülüyor. Videonun viral olmasının ardından Sushiro'nun ana şirketinin hisselerinin neredeyse %5 oranında düştü.

Sushiro, etkilenen restoranda tüm soya sosu şişelerini değiştirdiklerini ve her bardağı temizlediklerini söyledi. Diğer konveyör bantlı suşi zincirleri gibi, kurcalamayı caydırmak ve hijyen bilincine sahip müşterilere restoranların temiz olduğundan emin olmak için yalnızca sipariş üzerine yemek yapmak gibi başka politikalar yürürlüğe koydu.

Kura Sushi, AI'yı başka şekillerde kullandı. 2020'de şirketin ton balığı derecelendirebilen bir uygulama kullandığı ortaya çıktı. En azından o sırada Kura Sushi, ton balığının çoğunu Japonya dışından alıyordu. Uygulamanın, bir pandeminin ortasında seyahat etmek zorunda kalmadan kesintilerin kalitesini değerlendirmesine yardımcı olduğu söylendi.