Kök hücre tedavisinde dünya ile yarışıyoruz

Tarihte ilk kemik iliğinden alınıp lösemi tedavisinde kullanılan ve dünyada büyük yankı uyandıran kök hücre çalışmalarının başarıyla yürütülmesi ve yeni buluşların ortaya konulması hastalara umut ışığı oluyor. Prof. Dr. Hayri Küçükparmak, ülkemizin kök hü

Kök hücre tedavisinde dünya ile yarışıyoruz

Kök hücre çalışmaları ve uygulamaları son yıllarda hem bilim insanlarını hem de hastaları merakla heyecanlandıran konulardan biri haline geldi. Bilim insanları, sürekli çalışarak kök hücre ile yeni bulgu ve bilgileri ortaya koyarken, Prof. Dr. Hayri Küçükparmak da araştırmaların sonucunda önümüzdeki yıllarda kök hücre tedavisi ile birçok hastalığa karşı koymanın hayli kolaylaşacağını aktardı. Ayrıca medyada öne çıkan kök hücre yöntemi ile ‘kesin tedavi' algısının ise yanlış olduğunu belirtti. Kök hücre çalışmalarının hematoloji dışındaki alanlarda henüz deney veya klinik araştırma safhasında olduğunu söyleyen Küçükparmak, çalışmalar noktasında Türkiye'nin dünya ile yarıştığını aktardı. Küçükparmak, "Kök hücre tedavisinde Türkiye dünya standardını yakaladı. Bildiğim kadarıyla 80'i aşkın merkez var. Ülkemizde yapılan çalışmalar neticesinde çok başarılı sonuçlara imza atıyoruz." dedi.

Kök hücre sayesinde hasar görmüş organların onarılabileceğini söyleyen Küçükparmak, bu konuda kök hücreden elde edilen hücrelerin hasta organlara yerleştirildiğini ve dokuyla uyumlu hale gelmesiyle, organın onarılabileceğini belirtti. Nakil sırasında önemli bir konuya dikkat çeken Küçükparmak, kök hücrenin nakledileceği organın dokusu ile kök hücrenin uyumlu olup olmadığının öncesinde öğrenilmesi ve buna göre naklin yapılması gerektiğini vurguladı. Kalp krizi sonrası hasar görmüş kalp kaslarının onarımı için ise yürütülen çalışmalarda başarılı sonuçların alındığını aktaran Küçükparmak, hasar görmüş kalp kasına kök hücre yerleştirilerek, kasların tekrardan aktif hale geldiğini kaydetti.

1465895533_kok.jpg

Araştırmalara göre kök hücre kıkırdak zedelenmesi sonucu ortaya çıkan eklem hastalıklarında da etkili. Ayrıca kök hücre tiplerinden 'embriyonal kök hücre' aracılığıyla insülin salgılayan beta hücrelerinin üretileceğinin ortaya konulduğunu da belirten Küçükparmak, oluşturulan beta hücrelerinin pankreas hastalarına nakledilmesiyle tedavide önemli rol oynayacağını söyledi. Aynı sonuç diyabet hastalarının tedavisinde de mümkün hale gelecek.

Omurilik yaralanmalarıyla ilgili hayvan deneylerine devam edilirken bazı ülkelerde ise bu tür hastalara tedavileri için kendi hücrelerinin nakli yapılmakta… Hayvan deneklerden elde edilen sonuçların umut verici olduğunu aktaran Küçükparmak, yatağa bağımlı ve fiziksel probleminde düzelme umudu görülmeyen hastaların çalışmalarla kök hücre yöntemi ile tedavi edilmesinin zamanla artacağını belirtti.