Takma kolunu düşünce ile yönetebiliyor!

Düşünceyle yönetilebilen biyonik kol geliştirildi.

Takma kolunu düşünce ile yönetebiliyor!

Teknoloji sağlık alanında da oldukça büyük gelişmeler kaydediyor. Özellikle savaşlarda ve kazalarda vücudunun bazı parçalarını kaybeden insanlar için takma biyonik organlar oldukça büyük önem taşıyor. Tabii ki hiç biri orijinalinin yerini tutmaz ancak, yeni geliştirilen ve düşünce gücüyle kontrol edilebilen kol, insanları birazda olsa sevindirebilir.

2010 yılında Afganistan Helmand'da bir arkadaşının öldüğü patlama sırasında yaralanan ve kolu kopan İngiliz asker Onbaşı Andrew Garthwaite, biyonik kolunu düşünceleriyle kontrol etmeyi öğreniyor. Avusturya'daki Viyana Tıp Üniversitesi'nde 2012'de yapılan bir ameliyatla Garthwaite'in kopan kolunun yerine, biyonik kol takıldı. Sinirle donatma operasyonu 6 saat sürdü ve askerin omzundaki sinir uçları göğsüne bağlandı. Askerin 18 ay geçtikten sonra, beyninden elektrotlarla gönderdiği sinyaller, göğsü üzerinden protez kola iletiliyor.

1386936188_andrew-garthwaite11.jpg

Biyonik kol, Viyana'da Otto Bock firması tarafından geliştirildi ve organik sinirler aracılığıyla kontrol ediliyor. Ayrıca kol, kullanıcının doğala yakın hareketler yapmasını sağlıyor. Yalnız hareketlerini düşünürken dikkat etmesi gerekiyor çünkü, parmaklarını hızlı bir şekilde hareket ettirmeyi düşündüğü zaman eli tümden dönebiliyor.

Garthwaite düşünceyle kontrol edebildiği koluyla ilgili hislerini şu şekilde anlatıyor: "Son 3 yıldır başparmağım ve diğer parmaklarım olmadığı için, şimdi birden bire bunları yeniden hissetmek tam anlamıyla tuhaf bir his. Bu yüzden beyninizi eğitmeniz gerekiyor. Artık geriye bakmanın anlamı yok, çünkü zamanı geriye döndüremezsiniz. Burada olduğum için çok şanslıyım ve talihliyim. Bu yeni hayatımın içinde umarım çok başarılı olurum." Dedi.

Aşağıda İngiliz asker Onbaşı Andrew Garthwaite'in görüntülerinin olduğu videoyu izleyebilirsiniz.