Yapay zeka teknolojileri interneti yeniden tanımlamaya zorluyor

Gün geçmiyor ki yapay zeka teknolojileri hakkında yeni bir gelişme yaşanmasın. İşte internetin tanımını değiştiren bu teknoloji hakkındaki son gelişmeler.

Yapay zeka teknolojileri interneti yeniden tanımlamaya zorluyor

Yapay zeka, interneti adeta fethediyor. Şu an bu alanda OpenAI’nin ChatGPT öncü konumda olsa da Google'ın Bard ve Microsoft'un Bing AI'ı bu alandaki farkı azaltıyor. Dahası, Microsoft son dönemde Bing AI'ı tüm web tarayıcılarına açarak daha fazla kullanıcıyı çekmeye çalışıyor. Microsoft Bing AI'nin tüm tarayıcılara nasıl açıldığını sizinle detaylarıyla paylaşacağız.

Microsoft, Bing AI'ı yakın zamanda Windows 11 kullanıcılarına sundu. Ancak, Mac ve Chrome OS gibi alternatif tarayıcı kullanıcıları bu AI modelinden yoksun kalmıştı. Neyse ki, şirket nihayet Bing.com AI desteğini Google Chrome ve Apple'ın Safari dahil tüm tarayıcılara sunmaya başladı. Örneğin, MacBook'unuzda Safari'yi kullanıyorsanız, herhangi bir şey indirmeden veya yüklemesiz olarak tarayıcınızdan Bing AI'ya erişebilirsiniz.

Fakat bu, Windows 11 kullanıcısı gibi aynı deneyime sahip olacağınız anlamına gelmiyor. Microsoft'un diğer tarayıcıları ikincil platformlar olarak gördüğü anlaşılıyor ve Bing AI'ın bu versiyonuna bazı kısıtlamalar getirdi. Örneğin, sohbet özelliği her bir konuşma için beş mesaja kadar sınırlı ve karakter sayısı 2.000 ile kısıtlı. Ek olarak, Bing.com'un AI'ını Chrome'da açtığınızda Microsoft, "Edge'de keşfetmeye başla" pop-up'ı göstermeye devam ediyor. Eğer tarayıcınızdan memnunsanız, bu kısıtlamalar sizi rahatsız edebilir.

Yapay zeka teknolojileri interneti yeniden tanımlamaya zorluyor

Ancak, 2.000 karakterlik bir sınır küçümsenecek bir limit değil. Doğru soruları sorduğunuzda, tek bir sohbette beş mesaj yeterli olabilir. Tabii eğer yetersiz bulursanız, sınırsız bir Bing AI deneyimi için Edge'ı indirebilir ya da alternatiflere göz atabilirsiniz. Üstelik, bu Microsoft'un tek sürprizi değil.

Bing AI aslında bir sohbet robotundan çok gelişmiş bir arama motoru gibi davranıyor. Ancak bu, Microsoft'un Bing AI için "Arama yok" adı verilen yeni bir özellik üzerinde çalışmasıyla değişmek üzere. Şu anda, Bing AI'ye bir soru sorduğunuzda webi arıyor. Bu bazen yavaş olabilir, çünkü Bing birden çok web sitesini taramalı ve içeriğinden yanıtı özetlemelidir. "Arama yok" desteği ile Bing, webi taramak yerine AI yeteneklerini kullanarak kullanıcılara ChatGPT gibi yanıt verebilir.

Bu çok önemli bir özellik olsa da bazı riskler taşıyor. En önemli risklerden biri, arama kavramının tehlike altında olmasıdır. Şu anda bu makaleyi yazma nedenim, sizin okuyup platform için reklam gösterimi üzerinden para kazandırmanız. Eğer arama ortadan kalkar ve herkes merak ettiklerini Bing AI gibi platformlar aracılığıyla kontrol ederse, belki de bizlere ihtiyaç kalmayacak. Bu durumda, yeni bilgi üretilmediği için yapay zekanın da yeni bilgi edinmesi mümkün olmayacak. Tabii ki, Microsoft ve Google gibi şirketler bu bilgiyi sağlayabilir. Ancak, bu bilgi gibi önemli bir konuda monopol oluşturacaktır.

Yukarıda bahsettiğimiz senaryolardan hangisinin gerçek olduğunu söylemek, özellikle yakın gelecekte, oldukça zor. Ancak, internetin birkaç yıl içinde köklü bir değişiklik geçireceği görünüyor.