YouTube bu sefer fena çuvalladı, biz haklıyız dedikleri davayı kaybettiler

Kripto para dolandırıcılığı davasında, Apple'ın kurucu ortağı Steve Wozniak'ın YouTube'a karşı açtığı davayı kazanması teknoloji ve hukuk dünyasında geniş yankı buldu.

YouTube bu sefer fena çuvalladı, biz haklıyız dedikleri davayı kaybettiler

Bu zafer, online platformların kullanıcıları koruma konusundaki sorumluluklarını yeniden gündeme getiriyor.

Apple'ın kurucu ortağı Steve Wozniak, 2020'de Bitcoin dolandırıcılığına karıştırılan ve kendisinin sahtelenmiş görüntülerini içeren videoların YouTube'da kullanılması üzerine açtığı davada önemli bir zafer kazandı. San Jose'deki bir temyiz mahkemesi, daha önce YouTube'u sorumluluktan muaf tutan alt mahkemenin kararını bozdu. Mahkeme, YouTube'un tartışmalı bir iletişim yasasına dayanarak kendini bu tür bir dolandırıcılıktan sorumlu tutmaktan kurtaramayacağına hükmetti. Bloomberg'in raporuna göre, bu karar, Wozniak'ın video akış platformuna karşı davasını sürdürmesine olanak tanıyor ve platformların yükledikleri videolarla ilgili herhangi bir sorumluluğu reddeden federal yasada değişiklik yapılmasının yolunu açabilir.

Steve Wozniak ve aralarında Bill Gates, Elon Musk ve Michael Dell'in de bulunduğu 17 kişi, YouTube ve ana şirketi Google'a karşı, sahte bir dolandırıcılığı tanıtan sahtelenmiş videoların YouTube'da viral olması üzerine 2020'de dava açmıştı. Videoda, ücretsiz Bitcoin vaadi ile eklenen ek metinler ve resimler bulunuyor, izleyicilerden belirli bir adrese Bitcoin göndermeleri, karşılığında iki katını alacakları vaat ediliyordu. Temyiz mahkemesinin son kararı, Santa Clara County Superior Court'un 2022'de şirketlerin İletişim Ahlakı Yasası'nın 230. Bölümü altında sorumluluktan korunduğuna dair kararını önemli ölçüde değiştiren bir zafer olarak görülüyor.

YouTube bu sefer fena çuvalladı, biz haklıyız dedikleri davayı kaybettiler

Temyiz mahkemesi hakimleri, popüler YouTube kanallarının sıklıkla dolandırıcılığı teşvik etmek için hacklendiğini belirtti. Google ve YouTube'un, sahtelenmiş YouTube kanallarına doğrulama rozetleri vererek ve kanallar dolandırıcılık videoları yayınlamaya başladığında bu rozetleri kaldırmayı başaramayarak, dolandırıcılığa "önemli ölçüde katkıda bulunduğu" tespit edildi. Böylece, platformun dolandırıcılığa katkıda bulunarak doğrulama yapması nedeniyle, şirketlerin 230. Bölüm bağışıklığından korunmayabileceği sonucuna varıldı.

Wozniak'ın avukatı Joe Cotchett, kararın sosyal medya platformlarının eylemlerinden "sorumlu olduklarını ve 230. Bölümü tam bir kalkan olarak kullanamayacaklarını" vurguladığını belirtti. Bu, platformların içerik üzerindeki sorumluluklarını ve toplum üzerindeki etkilerini yeniden değerlendirmeleri gerektiğini gösteren bir adım olarak görülüyor.