Asus Zenbook 14 UX433 inceleme (video)

Hem küçük, hem hafif hem de güçlü bir bilgisayar arayanlara hitap eden bir bilgisayar olan Asus Zenbook 14 UX433 modelini sizler için test ettik.

Asus Zenbook 14 UX433 inceleme (video)

Konu dizüstü bilgisayar olunca mobil olmak çok önemli hale geliyor. Günümüz çalışma ortamlarında hafif dizüstü bilgisayarlar hem kullanım hem de pratiklik açısından fayda sağlıyor. Bu modellerden biri olan Asus Zenbook 14 UX433 inceleme konuğumuz oluyor.

Asus Zenbook 14 UX433 inceleme (video)

ABD'de düzenlenen CES'te (Consumer Eletronics Show - Tüketici Elektroniği Fuarı) Asus Zenbook ailesinin farklı modellerini görme imkanı bulmuştum. UX392 kodlu model ince, şık ve güçlü donanımı ile dikkat çekiyordu. Zaten Zenbook ailesi genelde bu tarz ürünlerden oluştuğu için teste gelen UX433'ü de bu gözle inceledim.

Asus Zenbook 14 UX433 inceleme (video) - Resim : 1

Şık tasarım detayları

Bilgisayar 13.3 inç gövdeye sığdırılmış 14 inçlik bir ekran ile geliyor. Dokunmatik özelliği olmayan bu ekran Full HD çözünürlük sunuyor. İnce çerçeveli bir ekrana sahip olan bilgisayarda ekran gövde oranı yüzde 92 gibi yüksek bir değere sahip. İnceleki ve hafiflik bilgisayarın her tarafında kendini gösteriyor: Bilgisayarın ağırlığı sadece 1.147 gram. Dış yüzeyi ve tuş takımının olduğu bölüm gümüş gri renkte. Hoparlörün olduğu bölüm ise altın sarısı bir renge sahip. Bilgisayarda bağlantılar ve giriş/çıkışlar yan yüzlere konumlandırılmış. Touch pad ile ilgili ilginç bir detay ise numerik tuş takımının buraya entegre edilmiş olması.

Asus Zenbook 14 UX433 inceleme (video) - Resim : 2

Asus Zenbook 14 UX433 donanım özellikleri

Bilgisayarın küçük ya da hafif olduğunu görerek donanımın da düşük bir seviyede olduğunu düşünmeyin. Bilgisayarda sekinci nesil i7 Intel işlemci (8565U), 16 GB RAM, Nvidia GEForce MX150 harici ekran kartı, Windows 10 Home işletim sistemi, 512 GB SSD depolama gibi özellikler yer alıyor.

Asus Zenbook 14 UX433 inceleme (video) - Resim : 3

Görüldüğü gibi donanım gayet güçlü ve günümüz standartlarını fazlasıyla karşıladığı gibi günlük performans beklentisinde olanları da mutlu ediyor. Bilgisayarın bağlantılarına baktığımızda ise 1 adet USB Type-C, 1 Adet USB 3.1 Type A, 1 adet USB 2.0 Type , standart HDMI, microSD kart okuyucu, 3.5 mm kulaklık/mikrofon yer alıyor. Asus Zenbook 14 UX433 3D IR HD kamera ile geliyor.

Asus Zenbook 14 UX433 inceleme (video) - Resim : 4

Bütünleşik webcam ekstra güvenlik sunduğu için bilgisayarı açarken güvenlik amaçlı kullanılabiliyor. Ayrıca kullanılan 512 GB SSD standart bir ürün değil. PCIe desteği sunan bu SSD sıradan rakiplerine göre 3X daha fazla hızlı veri aktarımı sunuyor.

Asus Zenbook 14 UX433 kullanım deneyimi

Gelelim teknik verilerden sonra bilgisayarın kullanım deneyimine: Daha önce Asus Vivobook kullanan (ve halen ev ahalisi tarafından kullanılan) biri olarak Zenbook'un biraz daha üst düzey bir deneyim sunduğunu belirteyim: Zenbook genelde pahalı ama donanımı gelişmiş hafif bilgisayardan oluştuğu için bu model de ailenin diğer üyelerinin genetiğine sahip. Hızlı, hafif ve güçlü bir model. Tuşların mesafesi güzel ayarlanmış. Uzun süre yazı yazacakların beğeneceği bir deneyim sunuyor klavye. TouchPad'e entegre edilen nümerik tuş takımı ise ilginç bir çözüm olmuş. TouchPad'in hemen üst köşesinde yer alan sanal bir tuşa bir saniye basınca aktif ya da deaktif olan bu numerik tuş takımı (ben fazla kullanmasam da) sürekli rakam girmek zorunda olanlar için güzel bir özellik.

Asus Zenbook 14 UX433 inceleme (video) - Resim : 5

Klavye aynı zamanda arkadan aydınlatmalı ve bu aydınlatmanın şiddetini siz ayarlayabiliyor ya da tamamen kapatabiliyorsunuz. Aydınlatma açıkken tuşları görmek biraz zor. O bakımdan gündüz pek kullanmanızı önermem.

Bağlantılar tarafında ise beklediğimi bulduğumu söyleyebilirim: 3 adet USB bağlantı yuvası var. Biri Type-C diğer ikisi ise Type A. Ama bu iki bağlantının biri USB 3.0 diğeri ise USB 2.0. Bu iki USB de USB 3.0 olsa fena olmazdı. Öte yandan standart bellek kart okuyucu yerine microSD bellek kartı yuvası yer alıyor. Bence mantıklı. Ayrıca standart HDMI bağlantısı da iyi olmuş. TV ya da monitöre bağlarken (ki ofiste bu bilgisayarı harici ekranla kullanmak isteyenler için vazgeçilmez bir özellik) bu bağlantıyı kullanıyorsunuz.

Asus Zenbook 14 UX433 inceleme (video) - Resim : 6

Asus Zenbook 14 UX433'te parmak izi okuyucu bulunmuyor. Benim evdeki Vivobook modelinde bile bulunan bu özellik (muhtemelen) 3D IR HD webcam yüzünden es geçilmiş. Zira bu kamera yüz tanıma özelliği ile ek bir güvenlik sağlıyor. Bence mantıklı bir hareket olmuş. Cep telefonumda da parmak izi yerine yüz tanıma özelliğini tercih ediyorum. Bilgisayar için de aynı teknolojiyi kullanmak daha mantıklı ve pratik.

Bilgisayarda kullanılan ses sistemi ise Harman Kardon işbirliği ile geliştirilmiş ve cihazın boyutuna göre gayet güzel bir ses kalitesi sunuyor. 

Asus Zenbook 14 UX433 performans özellikleri

Performans tarafında ise sekizinci nesil i7 işlemci tüm beklentilerimi karşılıyor. Henüz dokuzuncu nesil işlemciler çok yeni olduğu için Asus Zenbook 14'ün en güncel işlemciyi kullandığını söyleyebilirim. 16 GB RAM ve harici ekran kartı ile birlikte güzel bir performans sunan bu işlemci en zor işlerin bile üstesinden geliyor. Aynı zamanda PCMark 10 testlerinden de geçirdiğim bilgisayar burada da gayet iyi puanlar aldı. Sonuçları aşağıda görebilirsiniz:

Asus Zenbook 14 UX433 inceleme (video) - Resim : 7

Öte yandan bütünleşik olarak yer alan Intel UHD Graphics 620'ye ek olarak harici NVIDIA GeForce MX150 ekran kartı iyi bir seçim olmuş. MX150 günlük kullanımın ötesinde bazı oyunlarda da fayda salıyor. Merak edenler için belirteyim: Asus Zenbook 14 UX433 ile PUBG Lite ve benzeri oyunları oynayabiliyorsunuzb. Elbette ürünün oyun bilgisayarı olma iddiası yok. Ama günü kurtaracak bir eğlence sunduğunu da belirteyim.

Asus Zenbook 14 UX433 pil ömrü

Gelelim bilgisayarın en muhteşem özelliği olan pil ömrüne: Bilgisayarda 50W 3 hücreli Li-Polimer bir pil kullanılmış. Bu pilin ortalama kullanım süresi 10 saat civarında. Gerek kullanım deneyimi gerekse sentetik testlerle bulduğumuz rakamlar beni oldukça şaşırttı. Pil ömrü gerçekten çok iyi. Örneğin video izlemede 9 saati aşan bir süre buldum. Ayrıca PCMark 10 pil testleri de yaptım. Bu testte videoda 9 saat 15 dakika, oyun modunda 1 saat 52 dakika ve Modern Office uygulamalarında 7 saat 55 dakikalık bir pil ömrü sunuyor. Detaylı ekran görüntülerini aşağıda görebilirsiniz.

Asus Zenbook 14 UX433 inceleme (video) - Resim : 8

Pil ömrü gerçekten harika ve özellikle mobil olanlar için bulunmaz bir nimet. Bu arada bilgisayarın şarj adaptörünün de gayet küçük olduğunu ve taşırken ağırlık olmayacak bir boyutta olduğunu belirteyim.

Asus Zenbook 14 UX433 inceleme (video) - Resim : 9


Asus Zenbook 14 UX433 Türkiye fiyatı

Artan döviz kurları ve vergiler eklenince tahmin edersiniz ki bu bilgisayarın fiyatı çok da ucuz olamıyor. Gönlüm bu tarz ürünleri makul fiyatlara almak istiyor ama gelinen noktada artık bu donanımı bu hafiflik ve performans çerçevesinde istediğinizde kesenin ağzını açmak gerekiyor. Test ettiğim modelin fiyatı 9.5 bin TL civarında idi. Donanım özelliklerine göre Asus Zenbook 14 UX433'ün fiyatı 12 bin TL'ye kadar çıkıyor. Evet yüksek bir fiyat ama bu donanım özelliklerini bu hafiflikte isterseniz ne yazık ki bu paraları vermek gerekiyor.

Asus Zenbook 14 UX433 inceleme (video) - Resim : 10


Genel olarak beğendiğim bir bilgisayar olan Asus Zenbook 14 UX433 benden Editör'ün Seçimi ünvanını alıyor. Fiyatı Türkiye şartlarına göre yüksek olan bilgisayar donanım gücü, hafifliği ve performansı ile göz dolduran bir bilgisayar.

Asus Zenbook 14 UX433 inceleme (video) - Resim : 11


BEĞENDİM

  • Tasarım ve hafiflik
  • Pil ömrü
  • Donanım performansı

 

 

BEĞENMEDİM

  • Gündüz tuş aydınlatmasını kullanmamak gerekiyor

Asus Zenbook 14 UX433'ün video incelemesini aşağıda izleyebilirsiniz:

Asus Zenbook 14 UX433 teknik özellikleri

  • Intel Core i7 8565U işlemci (1.8GHz quad-core with Turbo Boost (4.6GHz) ve 8MB cache)
  • Intel UHD Graphics 620
  • NVIDIA GeForce MX150
  • 14 inç Full HD 16:9 ekran
  • Yüzde 92 ekran gövde oranı
  • 512 GB SSD depolama (475 GB'ı kullanılabiliyor)
  • 16 GB RAM
  • Windows 10 Home işletim sistemi
  • 1 x USB 3.1 Gen 2 Type-C (10Gbps)
  • 1 x USB 3.1 Type-A (10Gbps)
  • 1 x USB 2.0 Type-A
  • 1 x HDMI
  • 1 x MicroSD kart okuyucu
  • 3.5 mm kulaklık / mikrofon çıkışı
  • Arka aydınlyatmalı Türkçe Q klavye
  • Nümerik tuş takımlı touchpad
  • 3D IR HD kamera
  • Dual-band 802.11ac
  • Bluetooth 5.0
  • Harman Kardon ile geliştirilen ses sistemi
  • 50W 3 hücreli Li-Polimer pil
  • 65W adaptör
  • 1147 gram
  • 9.500 TL