İşte dokunmatik çeşitleri!

Dokunmatik ekranları ne kadar tanıyorsunuz?

İşte dokunmatik çeşitleri!

Genelde her haberimizde her alanda teknolojinin nasıl ilerlediğini ve etkisini belirtiyoruz. Teknolojinin ilerlemesiyle gelişen bir alan ise dokunmatik ekranlar. Dokunmatik ekranların çıkması ile klavyeler demode oldu ancak klavyesiz yapamayan kullanıcıların sayısı da oldukça fazla.

İki türlü dokunmatik ekranların olduğunu genelde çoğumuz bilir. Dokunmatik türlerinden birisi daha pahalı cep ve tabletlerde bulunuyor ve oldukça hassas ekranlar.

Türünün diğer versiyonu dokununca daha geç tepki veren, çoklu dokunmayı desteklemeyen hatta bazen kalemle kullanılan ve dokunurken daha sert bastırmanız gereken ekranlar. Bu ekranların birisi rezistif diğeri ise kapasitif olarak adlandırılıyor.

1343168199_dokunmatikekran1270219308.jpg


Rezistif dokunmatik ekranlar

Diğer yaygın dokunmatik ekran teknolojisi ise endüstride kullanılıyor. Çünkü bu cihazlar baskı uygulanarak çalışıyor. Bu nedenle rezistif ekranlar, çetin ve zor dış ortam koşullarına daha uygun.

Rezistif dokunmatik ekranlar, ekranın altına iki ince, şeffaf, elektronik olarak iletken katmanın üst üste kapanması ile çalışıyor. Katmanlara baskı uygulandığında dokunma seziliyor ve cihaz çalışıyor.

Elektrik akımındaki değişiklik bir bilgisayar tarafından kaydediliyor ve kesin olarak yeri saptanıyor. Pratik bir sistem olan rezistif ekranlar, kapasitif sistemler kadar titiz ve hassas değil. Bu nedenle kesin girişler için sivri uçlu kalem kullanmak gerekiyor.


Kapasitif dokunmatik ekranlar

Aslında kapasitif ekranlar, ilk rezistif ekranlardan 10 sene önce icat edilmişti. Zamanın kapasitif dokunmatik ekranları, oldukça isabetli ve çok hafif bir dokunmayı algılayabiliyor.

İki yaygın dokunmatik ekran teknolojisinden biri olan kapasitif sistemde, cam ekran üzerinde yerleşmiş şeffaf bir iletken kaplama bulunuyor. Bu katman küçük bir elektrik yükü depoluyor. Kullanıcı ekrana dokunduğu zaman, bu elektrik yükünün birazı taşınıyor ve böylece ekranın bir ucundan diğer ucuna elektrikle kaplanıyor.

Köşelerdeki sensörler bu değişikliği tespit ediyor ve dokunuşun nerede olduğunu hemen hesaplıyor. Bu tür ekranların zayıf tarafı, ellerinizde eldiven varsa akımı izole etmeniz ve bu nedenle dokunmatik özelliğin çalışmamasıdır. Kapatisif ekranlarda 'multi-touch' özelliği görürsünüz. 2 yada daha fazla multi-touch destekleyen bu ekranlarda aynı anda kaç noktadan komut alabildiğini açıklar.