Snapdragon 810 oyunun kurallarını bozar mı?

Yeni nesil mobil işlemciler ne kadar efektif kullanılacak?

Snapdragon 810 oyunun kurallarını bozar mı?

Apple 2013'ün sonbaharında iPhone 5S'i gözler önüne sermişti. Apple o güne kadar mobil sektörde olmayan bir teknoloji kullanarak iPhone 5S'in kalbini oluşturan yeni nesil A7 yonga setini 64 bit olarak piyasaya sunmuştu. 64 bit işlemcileri masaüstlerinde görmeye alışkın mobil sektörse bu duruma kayıtsız kalmamış ve Qualcomm'un başkan yardımcısı  Anand Chandrasekher bu konuda açıklamalarda bulunmuştu.

Chandrasekher, Apple'ı reklam yapmakla suçlamış ve bu durumun kullanıcılar açısından bir fark yaratmayacağını savunmuştu. Açıklamalarda, 64 bit'lik mimarinin aslında doğrudan performans ile alakalı bir yenilik getirmediğinin altı çizilirken bu adımın yukarıda da belirttiğimiz gibi reklam açısından atıldığı savunulmuştu.

1421156472_gsmarena001.jpg

Chandrasekher, 64 bit mimarisini baz alan uygulamaların esasında sunucu sınıfında yer alan uygulamalar olduğu belirtilerek, Qualcomm'un bu tip bir  çalışma yapması için 64 bit kısmında verimlilik ve performans konularının devreye girmesi gerektiği vurgulanmıştı.

Kısacası Apple'ın 64 bit yonga seti için dünyanın en büyük mobil işlemci üreten firmasının başkan yardımcısı "Gereksiz" açıklamasında bulunmuştu.

Bu açıklamların ardından tam 2 yıl geçti ve bu süre zarfı içinde Qualcomm cephesi bu açıklamaların kişisel olduğunu belirterek 64 bit yonga setinin oldukça önemli olduğunu savundu ve 2014 yılının başında yeni nesil 64 bit Snapdragon 410, 610 ve Snapdragon 810 yongasetini bizlere tanıttı.

Bu dönemde özellikle kafaları karıştıran bir durum vardı ki o da Snapdragon 805 idi. Geçtiğimiz Şubat ayında yapılan Dünya Mobil Kongresinde Mayıs ayı içinde hazır olacağı belirtilen Snapdragon 805'i ancak 2014 sonlarına doğru telefonlarda görmeyi başardık.

Bu dönemde "sadece" arttırılmış saat hızları ile yeni br işlemciymiş gibi pazara sunulan Snapdragon 801AB ve 801AC ise sektörü neredeyse tamamen domine etmişti.

Geçtiğimiz hafta başlayan CES 2015'te ise Snapdragon 810'lu olduğu söylenen ama bizim şahsen kesinlikle içine bu işlemcinin olduğuna inanmadığımız LG G Flex 2 görücüye çıktı. Bu durumu geçtiğimiz yıl Dünya Mobil Kongresinde Xperia Z2'de yaşamıştık. Snapdragon 801AB ile geleceği söylenen telefonun içine çipler haızr olmadığı için Snapdragon 800'ler entegre edilmişti ve firma bu yüzden ürünlere test yapılmasına izin vermemişti. Aynı durum LG G Flex'te de yaşandı.

Snapdragon'un geçtiğimiz aylarda Rusya'da yaptığı toplantıda Snapdragon 810'un yılın ikinci yarısında hazır olacağını belirtmesi soğumadan birden ortaya Snapdragon 810'lu LG G Flex 2 çıkmasını sürpriz olarak mı yoksa "ilk olmanın" hazzı olarak mı algılamalıyız tam oalrak bilemiyoruz.

Snapdragon 810 ve Snapdragon 805 arasında ise tam anlamıyla dağlar var. 2 farklı üretim teknolojisi ve 2 farklı çekirdek yapısıyla Snapdragon 810 bu yılın en önemli mobil işlemcisi olacak gibi görünüyor.

Aşağıdaki tabloda Snapdragon 810, 805 ve 801 işlemcilerinin teknik özelliklerini inceleyebilirsiniz.

1421156495_ekran-alintisi.png

Şunu belirtmekte fayda görüyoruz, son dönemde mobil CPU pazarında büyük bir karmaşa var ve birçok kullanıcının "Snapdragon 810'lu telefonlar çıksın öyle telefon alacağım" gibi bir beklentisi oluştuğunu görmekteyiz. Gelen haberler ve okuduğumuz yorumlara göre ise Snapdragon 810'lu telefonların pazara çıkması en erken Nisan - Mayıs dönemine gelecek (Galaxy S6 ve HTC One M9).

Özellikle Samsung'un yeni nesil Exynos 7XXX serisi işlemcileriyle 2015 yılında oldukça iddialı bir tavır sergileyeğini düşünmekteyiz. Bu noktada Güney Koreli teknoloji devinin 4G modem ile ilgili arpa boyu kadar yol alamadığını görürken bu noktada hala Qualcomm cephesinin eline bakmasını ise olduça ironik bulmaktayız. 

Sırf bu sebepten dolayı mimari açıdan 64 bit olmasına rağmen Galaxy Note 4'te kullandığı Exynos 5433 işlemcisini Snapdragon 805 ile bit farkı olmasın diye 32 bitte sınırlandırmak zoruında kalan Samsung'un kendi bindiği dalı kestiğini düşünmekteyiz. Yoksa bir firma potansiyeli daha yüksek olan kendi ürettiği bir işlemciyi neden sınırlandırsın ki?

Görüğünüz gibi mobil dünyada özellikle işlemci tarafında fırtına dinmiyor. Gittikçe düşen nanometreler ile firmalar daha hızlı işlemciler yaparken yazılım tarafındaysa tam bir sessizlik hakim.

Peki biz bu kadar işlem gücüyle ne yapacağız? Antutu testi mi?